Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛОМ..docx
Скачиваний:
87
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
3.57 Mб
Скачать

3.1. Оцінка сучасного стану туристичної діяльності

Як показала оцінка рекреаційно-туристичного потенціалу, проведена у другому розділі, Харківська область має сприятливі умови для розвитку туристичної діяльності: вигідне географічне положення, сприятливі природні та кліматичні умови, цінні історико-культурні об’єкти, традиції місцевого населення, а також збережені народно-художні промисли. На ряду з цим статистичні дані показують, що рівень зацікавленості туристів залишається низьким,хоча порівняно з данними минулих років,зацікавленість туристів у Харкові збільшилась,це зумовлене насамперед тим,що у тому році у Харкові проходили матчі Євро 2012.Також побудованій величезний розважальний парк,який увійшов до десятки найпривабливіших та наймальовничих парків Європи. Лише дві такі події збільшили потік не тільки українських туристів,а іноземних. Туристична галузь розвивається повільно і потенційні можливості здійснення туристичної діяльності реалізуються не у повному обсязі. Проведення оцінки сучасного стану туристичної діяльності допоможе не лише отримати загальну картину стану діяльності туристичної галузі Харківської області, але й виявити фактори, що лімітують її розвиток. Сектор туристичної діяльності в області представлений державними, соціальними і приватними структурами. В області працює Координаційна Рада з туризму при облдержадміністрації, яка займається розробкою програм розвитку туризму на Харківщині. Нажаль, жодна з програм не була втілена максимально результативно. Основною причиною цього є нестача бюджетних коштів на реалізацію подібних програм та велика кількість адміністративних перепон на усіх етапах їх затвердження.

Надання туристичних послуг здійснюється суб’єктами туристичної діяльності – туристичними підприємствами, які представлені підприємствами туристської індустрії та індустрії гостинності. Окремо виділяються ГКС – глобальні комп’ютерні системи [5].

Рис. 3.1. Система підприємництва в туризмі [5]

Наразі в області працює 283 суб’єкти туристичної діяльності, які займаються реалізацією туристичних послуг. Найбільша їх кількість зареєстрована у містах-районних центрах, де рівень попиту на туристичні послуги значно вищий ніж на периферії. Переважна більшість фірм – туристичні агентства, які здійснюють свою діяльність на основі підписання договорів про співпрацю з туроператорами м. Харкова та інших великих міст України. Така ситуація призводить до зниження обсягу реалізації послуг.

За даними Державного комітету статистики України обсяг реалізованих туристичних послуг в Україні значно менше, ніж потенційно може бути реалізовано суб’єктами туристичної діяльності в області. Обсяг реалізованих послуг цими організаціями за останні п’ять років у сумі склав 86682,2 тис. грн., у тому числі по м.Харкову 69702 тис. грн.

Як видно з графіку, у початку 2000х років відбувся різкий спад попиту на туристичні послуги і об’єм їх реалізації скоротився більше ніж вдвічі,але після подолання кризи у 2008 рівень поступово збільшуеться (рис 3.2).

Рис.3.2 Обсяги надання туристичних послуг.

Значно збільшився потік туристів спрямований на виїзд за кордон. Це переважно туристичні поїздки до Турції, Єгипту та країн Західної Європи, куди туристи їдуть переважно з оздоровчими та пізнавальними цілями, а також у шоп-тури.

Другим за об’ємом та більш стабільним є потік внутрішніх туристів, які приїжджають в область переважно з освітньою та діловою метою.

Рис. 3.3. Динаміка туристичних потоків у Харківській області

з 2002 по 2012 рр. [89]

Поступове збільшення кількості екскурсантів свідчить про зростання зацікавленості до історії та культури області, чому сприяє розширення мережі туристичних маршрутів, залучення у процес пізнання краю школярів та студентів, внутрішніх та іноземних туристів, незалежно від основної мети прибуття (наприклад діловий туризм вигідно поєднується з пізнавальним).

Сучасний стан діяльності закладів розміщення у Харківській області характеризується поступовим зниженням попиту на послуги розміщення, особливо знижується популярність номерів категорії «Люкс». Це пов’язано зі спадом ділової активності в регіоні та орієнтацією споживачів послуг на економні пропозиції при здійсненні поїздок.

Одним з сегментів туристичної діяльності у Харківській області є лікувальний та оздоровчо-профілактичний туризм, чому сприяє наявність залишеної «у спадок» від радянських часів мережі санаторно-лікувальних закладів та дитячих оздоровчих закладів і таборів та підвищена потреба у відпочинку та оздоровленні працівників промислових підприємств області. Прослідковується позитивна тенденція до зростання кількості відпочивальників. Це пояснюється проведенням ремонтних робіт у закладах, оновленням устаткування та розширенням видів послуг.

Дитячі заклади лікування та відпочинку цілорічно приймають дітей та підлітків на різноманітні програми оздоровлення, які подекуди поєднуються з навчанням, включають в себе екскурсії різної тематики, спортивні програми, тощо. Харківською радою та Харківською облдержадміністрацією значна увага приділяється оздоровленню дітей міста та області. У 2011 р.

на туристських маршрутах побувало 124,4 тис. школярів і молоді. Крім

того, пізнавальними екскурсіями в місті Харкові охоплено 68,8 тис.

чол., а на музейних екскурсіях побувало понад 1 млн. школярів і молоді міста й області [1].

Водночас ринкові відносини не дають можливості успішно роз-

вивати дитячий та молодіжний туризм.

Кабінет Міністрів України тривалий час не вирішує питання

створення гнучкої системи пільг на туристичне обслуговування дітей

та молоді при забезпеченні розміщення, харчування, транспортного

обслуговування та щодо зниження вартості і надання пільг на квитки

для учнівської молоді та студентів при відвідуванні музеїв, виставок,

закладів культури [98].

Об’єднання фінансових можливостей управлінських структур в

галузі туризму Харківського регіону сприятиме розробці довгострокових комплексних програм туристсько-екскурсійного обслуговування

дітей та молоді з урахуванням вікових особливостей та рівня їх знань.

Досить повільно розвивається серед дітей і молоді сільський (зелений) туризм, який є одним з видів екологічного туризму.

В останні роки пройшло поступове відтворення системи оздоровчо-спортивного туризму, який поєднує в собі спорт і відпочинок, зміцнює здоров’я населення, формує здоровий спосіб життя.

Важливе значення для збільшення потоків туристів внутрішнього,

іноземного туризму, валютних надходжень має активізація екскурсійної справи у місті Харкові та регіоні. З метою її подальшого розвитку,

забезпечення якісного екскурсійного обслуговування місцевого населення та туристів, підвищення рівня професійної майстерності екскурсо-

водів і гідів-перекладачів, створення безпечних умов при наданні екскурсійних послуг. При Головному управлінні має бути створений міський екскурсійно-методичний центр, де діятимуть методична рада,

атестаційна комісія, методичний кабінет, методичні секції.

Сьогодні в Харкові діє понад 100 тематичних екскурсійних маршрутів. Туристичними організаціями систематично розробляються нові та

оновлюються діючі тематичні екскурсії різноманітної тематики.

Відповідно до рекомендацій Всесвітньої Туристської Організації

санаторно-курортні та оздоровчі заклади відносяться до туристичної індустрії, а вітчизняні та іноземні громадяни, які користуються їх послугами – до туристів.

Головним завданням розвитку матеріальної бази сфери туризму є

модернізація та реконструкція туристичних підприємств, інфраструктури туризму відповідно до міжнародних стандартів [99].

Харківський регіон маючи вигідне геополітичне розташування,

володіє значним туристсько-рекреаційним потенціалом –

сприятливими кліматичними умовами, багатством флори і фауни,

розвинутою мережею транспортного сполучення, великою кількістю

історичних пам’яток культури та архітектури.

Отже, Харківський регіон має всі необхідні умови для подальшого розвитку туристської індустрії.

Таким чином, до факторів, які гальмують розвиток туристичної

галузі в Харківському регіоні, відносяться:

• значна територіальна диференціація в господарському

використанні рекреаційного потенціалу Харківського регіону;

• невідповідність якісних характеристик (у тому числі рівня

комфортності) та організаційно-економічного механізму функціонування рекреаційної інфраструктури міжнародним нормам і стандартам, зокрема рівень послуг у переважній більшості готелів регіону, що не відповідає їх вартості;

• неефективність механізму регулювання цін на туристсько-

екскурсійні, санаторно-курортні та готельні послуги, рівень та динаміка яких повинні визначатися забезпеченістю індустрії

оздоровлення, відпочинку та туризму;

• низький рівень маркетингових досліджень у сфері туристсько-екскурсійної та санаторно-курортної діяльності, недостатність її інформаційно-рекламного забезпечення, передусім на зовнішньому ринку.

Шляхами вирішення та ліквідації негативних

факторів впливу є:

• підвищення якості сервісу надання туристичних послуг;

• збереження, подальше формування і розвиток курортів регіону як

загальнодержавних;

• раціональне (ефективне і довгострокове) використання рекреаційних ресурсів;

• будівництво нових та реконструкція існуючих курортних рекреаційних закладів з урахуванням потенційної ємності ландшафтів курортів, недопущення нового житлового будівництва та непрофільного використання санаторних і оздоровчих закладів.

Виходячи з результатів дослідження даної роботи, вивчення загальної частини туристичних послуг, аналізу діяльності підприємств, які надають туристичні послуги в Харківському регіоні, можна визначити,що територія Харківщини є досить привабливим регіоном для розвитку туристичної галузі. Цей регіон не є конкурентоспроможним у цій галузі і не може змагатися з Кримом або Карпатами, але наш регіон має досить визначені рекреаційні ресурси, великий потенціал щодо розвитку екологічного, спортивного, пізнавального та ділового туризму.

Транспортна інфраструктура характеризується незадовільним станом автодорожнього покриття, що значно погіршує умови пересування автомобільним транспортом. Краща ситуація із залізничним транспортом. Залізнична мережа охоплює всю територію області і перетинається з основними залізничними маршрутами України, що дає можливість потрапити залізницею в усі області країни.

Наданням екскурсійних послуг займаються переважно місцеві туристичні компанії, які самостійно розробляють туристсько-екскурсійні маршрути і активно співпрацюють з музеями, туристичними центрами, а також з підрозділами вищих навчальних закладів, які займаються дослідженням туристичної діяльності, краєзнавчою роботою. Така співпраця дає можливість створення привабливої екскурсійної пропозиції і повного задоволення потреби туристів у пізнанні краю.

Щодо видів туризму, найбільш популярними в Харківській області є пізнавальний, науково-просвітницький, різновиди водного туризму та екологічний туризм.

Харківська область володіє значним науковим потенціалом. У 35 вищих навчальних закладах області навчаються іноземні студенти, на стажування приїздять викладачі і вчені-дослідники. Науковим діячам, для яких туризм не є основною метою перебування, окрім класичного (оглядового) знайомства з популярними туристичними об’єктами, регіон пропонує тематичні екскурсійні маршрути відповідно до їх вузькофахофих інтересів. Пропонуються такі напрямки використання території в сфері науково-просвітницького туризму: екскурсії природознавчої, геологічної, мінералогічної, історичної, гідрологічної та екологічної тематики.

Всупереч екологічній ситуації через процеси урбанізації, інтенсивної сільськогосподарської та промислової діяльності, розвивається екологічний туризм.

Регіональна структура екотуризму в Харківській області формується такими факторами: різноманітністю та атрактивністю екосистем і ландшафтів регіону, їх біокліматичною сприятливістю, транспортною доступністю та незначною віддаленістю об’єктів від центрів розселення, що визначає вартість поїздки. Нажаль, розвиток цього виду туризму стримується поганою інфраструктурною забезпеченістю природоохоронних та прилеглих до них територій, а також низьким ступенем розрекламованості регіону.

В області представлені майже всі форми екотуризму, найбільш масовою з яких є одноденні екскурсії екологічного спрямування для жителів міст або інших туристів. Цьому сприяє наявність Краснокутського дендропарку та Наталієвський і Шаровський парення і збережених в області районах з традиційними народними промислами.

Широко розвинені в області самодіяльний і спортивний туризм, основними учасниками яких є переважно молодь та люди, що цінують та оберігають природу. Ці види туризму є найдоступнішими, тому і популярні, але, нажаль, масовість самодіяльного туризму подекуди значно погіршує екологічну ситуацію. Розвиваються різні види водного туризму. Наприклад, поступово зростає популярність Харківської області дайвінгу. Мандрівки річкою Сіверський Донець приваблюють все більшу кількість як вітчизняних, так і іноземних туристів, реалізуючи рекреаційну та культурно-пізнавальну функції туризму. Рекреаційний потенціал річок, озер і водосховищ Харківської області, багатство кліматичних, рослинних, рибних ресурсів і культурно-історична спадщина дають змогу поєднувати водні мандрівки з наземними туристичними маршрутами пізнавального характеру.

Узагальнюючи, можемо зробити висновок, що туристична діяльність в Харківській області на сучасному етапі розвивається нерівномірно (по сферам галузі). Забезпеченість закладами розміщення та наявність деяких видів туристичних ресурсів створюють мінімальні необхідні умови для розвитку туризму, але процес стримується низкою негативних факторів різного характеру та рівня походження.

Перш за все, на законодавчому рівні, це відсутність чіткої та дієвої нормативно-правової бази з регулювання туристичної діяльності, а також відсутність злагодженої співпраці суб’єктів адміністративного та підприємницького сектору на різних рівнях, направленої на розвиток національного туризму, що створює перепони для здійснення туристичної діяльності починаючи від етапу створення туристичного підприємства, призводить до звуження сфери охоплення населення туристичними заходами.

По-друге – недостатньо висока якість послуг, що надаються. Це вказує на проблеми професійної освіти (відсутність системи безперервного навчання та перепідготовки спеціалістів, підвищення їх кваліфікації).

По-третє – невідповідність матеріальної бази і якості послуг міжнародним вимогам, особливо в сфері транспортного обслуговування.

Інші проблеми туристичної сфери Харківщини та України в цілому – слабка управлінська структура, переважання комерційних мотивів при здійсненні діяльності та недостатній рівень розвитку соціального туризму. Суттєвими проблемами є також недостатня адаптованість регіональної туристичної пропозиції до вимог цільових груп туристів; невідповідність цін рівню якості основних туристичних послуг і слабка пристосованість цінової політики туристичних підприємств до змін коливань попиту; високі бар’єри виходу на ринок іноземного туризму, зокрема ускладнений доступ до іноземних туроператорів, відсутність коштів необхідних для проведення рекламних кампаній для створення відповідного іміджу серед потенційних споживачів; переважання адміністративних регуляторів у державній політиці управління туристичною сферою регіону.

Для дієвої регуляції туристичної діяльності на регіональному рівні необхідне проведення глибоких аналітичних досліджень які вимагають наявності значного масиву статистичної інформації, отримання якої нині серйозно ускладнене недоліками у системі ведення туристичної статистики та забезпечення відповідними матеріалами потенційних користувачів.

На основі проведеної оцінки стану туристичної діяльності були визначені можливості та обмеження, переваги і недоліки функціонування туристичної галузі:

З вищенаведеного можна зробити висновок, що туристична діяльність в Харківській області на сучасному етапі знаходиться у стані повільного розвитку, який до того ж лімітується низкою негативних факторів. Спостерігається деякий спад попиту на послуги закладів розміщення, знижується потік іноземних туристів, але це компенсується зростанням кількості внутрішніх туристів та екскурсантів. Також популярним дедалі більше стає самодіяльний туризм, що пояснюється його ціновою доступністю та простотою організації.

Аналіз розвитку туризму в Харківській області

Переваги

Недоліки

  • наявність зовнішніх кордонів, що збільшує залучення іноземних туристів;

  • сприятливі кліматичні та природні умови;

  • наявність рекреаційно-туристських ресурсів;

  • розвинена мережа закладів розміщення;

  • розвинена транспортна інфраструктура (автомобільний та залізничний транспорт);

  • можливість проведення масштабних закладів (виставок, конференцій, тощо) національного та міжнародного масштабу;

  • наявність суспільних і комерційних організацій, які можуть сприяти розвитку туризму.

  • стан міської інфраструктури, особливо якість автодорожного покриття ;

  • низький рівень забезпеченості туристичної галузі кваліфікованими кадрами;

  • невідповідність якості послуг, що надаються світовим стандартам;

  • слабка співпраця адміністративної та підприємницької структур у туристичній галузі;

  • низький рівень бюджетного фінансування галузі;

  • відсутність цільової програми просування регіонального туристичного продукту.

Можливості

Загрози

  • розвиток ділового та спортивного туризму;

  • розширення мережі туристично-екскурсійних маршрутів на основі історико-культурних ресурсів;

  • залучення вітчизняних та іноземних інвесторів до розвитку туристичної інфраструктури;

  • створення привабливого туристичного іміджу регіону.

  • зниження платоспроможного попиту населення внаслідок скорочення прибутковості основних галузей економіки;

  • зростаюча конкуренція серед туристичних регіонів України;

  • відсутність бюджетних можливостей, що дозволяють здійснювати цільову фінансову підтримку туристичної галузі;

  • занепад та руйнація цінних туристичних об’єктів внаслідок недостатнього фінансування та некоретного їх використання.

Для того щоб розвиток туристичної сфери Харківського регіону у подальшому мав позитивну динаміку, необхідно ретельно вивчити ті складові туристичної системи і наявні ресурси, які мають потенціал для розвитку, але використовуються недостатньо або неефективно. Для залучення їх у загальний процес надання туристичних послуг потрібно дослідити причини, які не дозволяють використровувати потенціал у повній мірі та на основі проведених досліджень розробити систему заходів, які дозволять активізувати туристичну діяльність в регіоні, залучити до неї нові підприємства та об’єкти, розширити систему взаємозв’язків на різних рівнях (адміністративному, підприємницькому, тощо).

Важливим кроком для активізації туристичної діяльності також має стати удосконалення наявного туристичного продукту, що включає розширення мережі туристичних маршрутів в межах області, підготовку професійних кадрів, урізноманітнення послуг, що надаються та підвищення їх якості.

Для успішної реалізації поставлених завдань необхідно розробити концепцію розвитку регіону, в якій буде обґрунтована необхідність виконання вищеназваних завдань, розроблений механізм їх реалізації та контролю за цим процесом.