Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛОМ..docx
Скачиваний:
94
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
3.57 Mб
Скачать

2.3. Оцінка розвитку туристичної інфраструктури

Рівень розвитку туристичної інфраструктури є одним з головних факторів, від яких залежить успішність здійснення туристичної діяльності в регіоні. Основними елементами туристичної інфраструктури є заклади розміщення, заклади харчування та розваг, транспортна інфраструктура.

Розвиток інфраструктури прямо пропорційно залежить від обсягу вкладених коштів з метою її розбудови.

На сьогодні індустрія гостинності в Харківській області представлена більш ніж 100 закладами розміщення. Готелі по районах розташовані нерівномірно.

У Харкові велика кількість готелів знаходяться у безпосередній близькості до центру міста що значно полегшить перебування іноземним туристам, які будуть в них розміщені, пересування містом.

Такої кількості закладів розміщення видалось достатньо для прийому та розселення туристів, які прибули в 2012 році на Євро 2012. Для такої кількості туристів як у Харкові так і по районах, було побудовано нові та реконструйовано старі готельні комплекси.

Однією з головних складових сфери обслуговування туристів є мережа закладів харчування. У м. Харкові нараховується близько 300 ресторанів, кафе і барів з найвищим, високим та середнім рівнями сервісу.

Більшість ресторанів та барів займають ті частини районів м. Харкова, які є найближчими до головних проспектів, готелів, парків, тобто центральну частину міста. Окремо виступають комплексні заклади, розташовані за межами міста у природних умовах, які мають статус «люкс класу» – це ресторанні комплекси з високим рівнем сервісу та відповідною ціновою політикою. Таку ж схему розташування мають і заклади харчування по регіонах, але зі значно меншою кількістю ресторанів категорії «люкс» та вищої, і функціонують вони переважно у складі готельно-ресторанних комплексів. Більшість закладів харчування в регіонах представлена кафе та барами першої та вищої категорії.

Найпопулярнішими видами транспорту серед туристів, які відвідують Харківську область є автомобільний та залізничний. Розвинена мережа залізничних магістралей, які з’єднують Харківщину з іншими районами країни.

Наявні автомобільні шляхи складають 9614 км. (у т.ч. зальнодержавного значення 734 км).

Значних змін (реконструкція та перебудова) зазнає Харківський метрополітен, який на даний момент міська влада розбудовує швидкими темпами,будуються нові станції метро,що значно облегшить транспортне навантаження на дорогах де поблизу немає метро.Коефіцієнт забезпеченості населення транспортною інфраструктурою 27,76, що свідчить про достатній рівень забезпеченості населення транспортною інфраструктурою.

Авіаційні перевезення в області здійснює один аеропорт, який зв’язують регіон з країнами далекого та близького зарубіжжя. Аеропорт «Харків» на даний момент є державною власністю.

Особливу увагу слід приділити одному з найголовніших об’єктів спортивної інфраструктури – стадіону «Металліст Харків». Основні характеристики об’єкту: загальна ємність – 38 тисяч місць під дахом, ігрове поле – 105м x 68 м, оснащене опалювальною, дренажною та поливною системами, що відповідає вимогам ФІФА і УЄФА.

Також тут розташовані ресторан на 360 місць та два банкетних зали на 30 місць, планується будівництво двоповерхового паркінгу [37].

Для успішного прийняття туристів під час проведення Євро 2012 у Харківській області значно покращіли рівень туристичної інфраструктури, збільшити кількість закладів розміщення, оскільки наявний готельний фонд міг забезпечити місцями лише п’яту частину туристів, що мали відвідати чемпіонат за прогнозами (приблизно п’ятдесят тис осіб) [37]. Мережа закладів громадського харчування здатна задовольнити різноманітні потреби іноземних туристів, цьому сприяє різноманіття підприємств галузі, які різняться за категоріями і ціновою політикою. Транспортна інфраструктура Харківської області потребує значних капіталовкладень, розбудови та реконструкції автошляхів, реконструкцію метрополітену та головного автовокзалу міста, оновлення міського транспорту.

Проведення таких масштабних робіт стане вагомим внеском у розвиток не лише туристичної, а й інших галузей економіки області, створить привабливі умови для проведення у майбутньому в Харкові та області різноманітних заходів спортивного, наукового та інших спрямувань, що підвисить конкурентоспроможність регіону на національному туристичному ринку.

РОЗДІЛ 3. ОРГАНІЗАЦІЯ ТУРИСТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ