Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Неоэкология - Коллоквиум к 5 мод

..docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
49.06 Кб
Скачать

Усний контроль колоквіум до модулю №5

Екологічний менеджмент – запорука ефективного виконання та забезпечення природних ресурсів

Підготували: Колісник Марина

Бондаренко Юля

Бурченко Света

Довгань Лариса

1

Дайте визначення поняттю «Екологічний менеджмент» за міжнародним стандартом ISO 14000?

Згідно з міжнародним стандартом ISO 14000, екологічний менеджмент - це частина загальної системи управління підприємством, що включає організаційну структуру, певне коло відповідальності, управлінські процедури i процеси, а також ресурси, необхідні для визначення та впровадження екологічної політики підприємства.

2

Дайте визначення поняттю «Екологічний менеджмент» за Шевчуком В.Я?

«Екологічний менеджмент» за Шевчуком В. Я. визначається як ринково зорієнтована складова загальної системи управління підприємством, корпорацією, що має за мету досягнення екологічної вигоди або прибутку iз застосуванням ринкових механізмів.

3

Дайте визначення поняттю «Екологічне управління» за (Яновська Е. С., Кузовенко В. А., Дяченко Н. М., 2006)?

Екологічне управління – діяльність державний органів і екологічних суб’єктів,спрямована на дотримання обов’язкових вимог природоохоронного законодавства, а також на розробку й реалізацію відповідних цілей, проектів i програм.

4

Перелічіть основні відмінності в поняттях «екологічний менеджмент» i «екологічне управління» (адміністрування)?

У суб’єктах діяльності

У мотиваціях

У характері діяльності

В інструментах екополітики

У співвідношенні процесу та результату

Заохочувальні стимули

Наявність нових функцій

У можливостей імітації

5

На чому базується як екологічний менеджмент, екологічне управління (адміністрування), а також екологічний контроль?

Базуються на нормативно-правовій основі, що закріплена природоохоронним законодавством. У зв’язку з цим необхідно визначити поняття «природоохоронне законодавство» для загального розуміння його ролі, місця й сутності в проблемі, що розглядається.

6

Дайте визначення поняттю «Екологічні заходи»?

Екологічні заходи – плата за ресурси, штрафи за забруднення й економічний збиток об’єктивно знижують економічну ефективність природоємного виробництва та роблять його невигідним і нерентабельним.

7

Охарактеризуйте адаптивну стратегію природокористування?

Адаптивна стратегія природокористування реалізується на рівні природних (ландшафтних) зон. Тут господарська діяльність людини повинна бути максимально вписана й пристосована до природно-ресурсного й екологічного потенціалу природних зон. На регіональному рівні керування пріоритетною повинна стати нормативно-правова стратегія, спрямована на зняття й недопу­щення регіональних екологічних проблем i відтворення ресурсів.

8

Охарактеризуйте активне управління природокористування?

Активне управління природокористуванням реалізується на урбанізованих mepumopiяx, тобто в міських агломераціях, промислових вузлах, портово-промислових комплексах i т. Воно спрямовано на формування природно-антропогенних, природно-технічних систем iз регульованими господарськими впливами й навантаженнями.

9

Дайте визначення поняттю «Природоохоронне законодавство»?

Природоохоронне законодавство - сукупність природоохоронних норм i правових актів, об'єднаних спільністю об'єктів, предметів, принципів i цілей правової охорони природи.

10

Дайте визначення поняттю «Кадастр» та наведіть приклади?

Кадастр це перелік ycix об'єктів того чи іншого виду ресурсів. Наприклад, державний земельний кадастр, що включає перелік ycix земельних угідь iз повною характеристикою їхньої продуктивності, стану, використання.

11

Визначення поняттю «Стандартизація» та назвіть основну форму стандартів?

Стандартизація-це встановлення єдиних норм i вимог до сировини, напівфабрикатів, готових виробів i матеріалів.

Основна форма стандарту -Державні стандарти.

12

Розгляньте 4 групи нормативів (Топчієв О.Г. 1996)?

Чотири групи нормативів (Топчієв О.Г. 1996)?1) стандарти якості навколишнього середовища (ГДК); 2) нормативи режимів природних об'єктів - режими водоохоронних зон, курортних зон.

3) нормативи гранично допустимих викидів (ГДВ) i гранично допустимих навантажень (ГДН) на територію

4) нормативи припустимих перетворень - оранки, осушення, обводнювання, залісення, забудови, а також нормативи оптимального співвідношення з різними етапами використання для регіонів з різними природними умовами.

13

Якою є кінцева мета керування?

Кінцева мета керування – забезпечення всіх вимог екологічної ніші людини через керування якістю середовища.

14

Дайте визначення поняттю екологічна експертиза

Екологічна експертиза-це сукупність державних природоохоронних заходів, спрямованих на перевірку відповідності проектів, планів заходів в області господарського будівництва й використання природних ресурсів вимогам екологічного захисту навколишнього середовища.

15

Розкрийте суть поняття «метрологічне забезпечення вимірів»

Метрологічне забезпечення вимірів – це система заходів щодо розробки й використання наукових і організаційних основ проведення вимірів; нормативно-технічної документації; методів і методик виконання виміру; засобів вимірів і обробки даних з метою досягнення єдності й необхідної точності вимірів.

16

Що є однією з основних вимог у метрологічній практиці?

У метрологічній практиці однією з основних вимог є зазначення необхідної погрішності виміру нормованої величини. Відсутність даних про значення необхідної погрішності вимірів або недостатнє обґрунтування її призначення виключає можливість оптимального підбору й розробки методик і засобів вимірів та викликає серйозні економічні наслідки.

17

Основні положення, які визначають головні принципи контролю й керування якістю атмосферного повітря?

Основні положення, які визначають головні принципи контролю й керування якістю атмосферного повітря, є те, що забезпечити повне запобігання забруднення навколишнього середовища поки немає можливості, тому необхідно досягти максимально можливого обмеження надходження забруднюючих речовин в атмосферу. Існує цілий ряд засобів і шляхів вирішення поставленого питання. Це, насамперед, удосконалення технологічних процесів, впровадження систем пилегазоочистки й інших, застосування стандартів, що обмежують викид і вміст найнебезпечніших забруднюючих речовин.

18

Дайте визначення поняттю «гранично допустима концентрація»(ГДК) за Реймерсом М.Ф.(1990)?

ГДК – норматив, кількість шкідливої речовини у навколишньому середовищі, яка при постійному контакті чи впливі за певний проміжок часу практично не впливає на здоров’я людини і не викликає несприятливих наслідків у його потомства

19

Які розрізняють ГДК залежно від часу впливу?

Залежно від часу впливу розрізняють ГДК максимально разові (ГДКмр), середні добові (ГДКсд) і робочої зони (ГДКрз).

ГДКмр – відноситься до 20-30-хв інтервалу осереднення, встановлюється для попередження рефлекторних реакцій людини (запах, світлочутливість)і не викликає змін біоелектричної активності головного мозку; ГДКсд – концентрація забруднюючої речовини у повітрі, що не здійснює на людину прямий або непрямий шкідливий вплив при цілодобовому вдиханні, введена з метою попередження загально-токсичної, мутагенної, канцерогенної або іншої дії. ГДКрз – рівень концентрації забруднюючої речовини, який не повинен викликати у робітників при щоденному вдиханні протягом 8 годин (не більше 41 год на тиждень) захворювань або призводити до погіршення стану здоров’я у віддалені терміни.

20

Поясніть значення поняття «робоча зона»?

Робоча зона – це простір висотою до 2 м над рівнем підлоги або площадки, на якій розташовані місця постійного чи тимчасового перебування робітників.

21

Які існують класи небезпеки шкідливих речовин?

1)надзвичайно небезпечні (бензапірен, свинець, барій, сполуки ртуті, озон тощо)

2)високо небезпечні (сірчана кислота, сірководень, кофеїн, феноли, хлор)

3)помірно небезпечні (діоксид сірки, тютюн, бутиловий спирт, пил, сажа)

4)мало небезпечні (оксид вуглецю, етиловий спирт, аміак, ацетон, скипидар)

22

Дайте визначення поняттю «орієнтований безпечний рівень впливу»(ОБРВ)?

Орієнтований безпечний рівень впливу – це тимчасовий орієнтовний гігієнічний норматив вмісту шкідливих речовин у повітрі робочої зони, атмосфері населених пунктів, водоймах, пунктах харчування.

23

На який термін затверджується ОБРВ?

Затверджується на обмежений термін (два-три роки), після чого може бути замінений (перезатверджений) на новий термін або відмінений залежно від перспективи застосування речовини й наявної інформації щодо його токсичної властивості.

24

Який основний показник використовується для контролю якості повітря?

Цим показником є ГДК. У 1971 р. у колишньому СРСР уперше був затверджений перелік ГДК 120 речовин для населених пунктів, який пізніше неодноразово доповнювався. У теперішній час значення ГДК розроблені на понад 1000 забруднюючих речовин. У реальній практиці застосовується роздільне нормування вмісту домішок у повітрі робочої зони і в атмосферному повітрі населеного пункту.

25

Які існують методи визначення ГДК?

Існує два методи визначення ГДК: експериментальний і розрахунковий. При цьому встановлюють граничні концентрації, середні летальні концентрації (ЛК50), середні летальні дози (ЛД50), де 50 – це загибель половини стандартної групи тварин.

26

Що визначає і для чого потрібен коефіцієнт можливого інгаляційного отруєння (КМІО)?

КМІО – токсикометрична характеристика. Ці дані необхідні для визначення класу небезпеки речовини, що використовуються при обґрунтуванні системи профілактичних захисних заходів.

27

Які існують методи експертного визначення ГДК?

Методи експертного визначення ГДК шляхом побудови на основі місячного експерименту логарифмічних залежностей типу «концентрація - час». За постійну величину приймають ефект впливу.

28

Що може бути покладено в основу критерію реальної небезпеки?

В основу критерію реальної небезпеки може бути покладена схема біологічних відповідей на впливи забруднюючих речовин, запропонована експертами ВООЗ. Відповідно неї виділяють п’ять основних рівнів небезпеки (надзвичайно небезпечний; високо небезпечний; небезпечний; помірковано небезпечний; мало небезпечний).

29

Детально охарактеризуйте основні рівні небезпеки, які стосуються схеми біологічних відповідей на впливи забруднюючих речовин?

1) надзвичайно небезпечний – підвищена смертність населення;

2)високо небезпечний – наявність підвищеної захворюваності населення;

3)небезпечний – наявність фізіологічних ознак хвороб;

4)помірковано небезпечний – діагностуються фізіологічні та інші зрушення невідомого характеру;

5)мало небезпечний – нагромадження забруднюючих речовин в органах і тканинах.

30

Поясніть поняття «ефект сумації»?

Ефект сумації – здатність одночасного впливу на організм декількох речовин, які мають складний несприятливий вплив. При наявності в атмосфері декількох шкідливих речовин, що справляють сумарну дію, їх безрозмірна сумарна концентрація не повинна перевищувати одиниці.

31

Які речовини володіють ефектом сумації?

До таких речовин можна віднести фенол і діоксид сірки; діоксид сірки і діоксид азоту; діоксид сірки і сірководень; озон, діоксид азоту і формальдегід.

32

Дайте визначення ГДК конкретної речовини з позиції екології?

З позиції екології ГДК конкретної речовини являє собою верхні межі факторів, що лімітують фактори середовища(зокрема, хімічних сполук), при яких їхній вміст не виходить за допустимі границі екологічної ніші людини.

33

Вкажіть викиди шкідливих речовин у повітря за видами економічної діяльності у відсотках?

Промисловість – 91,26%; транспорт і зв'язок – 3,44%; будівництво - 0,79%;сільське господарство, мисливство та лісове господарство – 0,31%; рибне господарство – 0,01%; інші види економічної діяльності – 4,19%.

34

Як визначається фонова концентрація?

Фонова концентрація вмісту речовин у повітрі й воді населених місць визначається глобальною або регіональною сумою природних і антропогенних процесів.

35

Гранично допустимі викиди?

ГДВ – науково-технічні нормативи, які передбачають, що концентрація забруднюючих речовин у приземному шарі повітря від джерела, або їхньої сукупності, не перевищує нормативну концентрацію цих речовин, що погіршують якість повітря.

36

Коли встановлюються тимчасово погоджені викиди?

Тимчасово погоджені викиди встановлюються у тому випадку, якщо концентрація шкідливої речовини перевищує допустиму за об’єктивних і знижується поетапно.

37

Яким буває контроль за дотриманням норм?

Контроль за дотриманням установлених норм буває державний, відомчий, суспільний. Держконтроль здійснюють Мінприроди і МОЗ України

38

Що таке водокористування?

Водокористування – використання води без вилучення її з місць природної локалізації. основні водокористувачі: рибне господарство, водний транспорт, гідроенергетика.

39

Що таке гранично допустиме навантаження на водний об’єкт ?

ГДН на водний об’єкт – ступінь гранично припустимого забруднення води, а також здатність до нейтралізації домішок.

40

Що таке водоспоживання?

Водоспоживання – використання води, пов’язане з вилученням її з місць локалізації із частковою або повною незворотною витратою й поверненням у джерела водозабору в зміненому (забрудненому) стані. Основні водо споживачі – сільське господарство, промисловість, культурно - побутове господарство

41

Коли водний об’єкт слід вважати забрудненим?

Водний об’єкт вважається забрудненим, якщо показники складу і властивостей води змінилися так, що склад частково або повністю став непридатним для одного з видів водокористування

42

Що розуміють під забрудненням водного об’єкта ?

Під забрудненням водного об’єкта розуміють такий його стан в офіційно встановленому місці використання, при якому спостерігається відхилення від норми у бік збільшення (більшого вмісту) тих чи інших нормованих компонентів

43

Що є критерієм забруднення води?

Критерієм забруднення води є погіршення її якості в насідок зміни органолептичних властивостей і поява шкідливих речовин для людини, тварин, птахів, риб, кормових і промислових організмів (залежно від виду водокористування), а також підвищення температури води, що змінює умови для нормальної життєдіяльності водних організмів.

44

Які заходи називають водоохоронними?

Водоохоронними заходами називають комплекс заходів, здійснення якого забезпечує дотримання норм якості води в місцях водокористування.

45

Які є види водоохоронних заходів?

Заходи бувають юридичні, економічні, технічні й організаційні, а також необхідно додати найважливіші – екологічні.

46

Що таке ГДК домішок у воді?

ГДК домішок у воді – нормативний показник, що виключає несприятливий вплив на організм людини й можливість обмеження або порушення нормальних умов господарсько- питного, культурно-побутового й іншого видів водокористування.

47

Які є категорії водокористування?

Категорії водокористування:

  • для потреб населення: а)господарсько- питне та для потреб населення; б)культурно-побутове(купання, спорт, відпочинок)

  • для рибогосподарських потреб: а) для збереження і відтворення цінних риб, що володіють високою чутливістю до кисню; б)для інших рибогосподарських потреб

48

Який ще норматив використовують для водних об’єктів?

Для забезпечення чистоти водних об’єктів використовується ще один норматив – лімітуючий показник шкідливості, що відбиває пріоритетність (запах, токсичність і т.ін.) вимог до якості води.

49

Які ліміти покладено в основу нормування води?

В основу нормування води першої категорії покладені переважно санітарно-токсичний, загально санітарний і органолептичний ліміти; другої категорії води – токсичний і частково органолептичний

50

Які існують показники забруднення для яких визначені роздільні вимоги(згідно до категорій)?

З показників забруднення, для яких визначені роздільні вимоги, приводяться наступні: зважені речовини, плаваючі домішки, запахи й присмаки, фарбування, температура, рН, мінеральний склад, розчинений кисень, збудники захворювань, отруйні речовини, біохімічна потреба в кисні.

51

За якими показниками здійснюється оцінка небезпеки стоку щодо скорочення ним розчиненого кисню?

За такими показниками: 1)хімічне споживання кисню(ХСК) або хімічна потреба в кисні(ХПК); 2) біохімічне споживання кисню(БСК) або біохімічна потреба у кисні(БПК).

Розміреність ХСК (XПK) i БПК (БПК) однакова - у мг02/дм3. Основний наслідок перевищення БСК (БПК) i ХСК (ХПК) - загроза антропогенної евтрофікації водного об'єкту.

52

Дайте визначення поняттю «Антропогенна евтрофікація»?

Антропогенна евтрофікація - підвищення біологічної продуктивності водних екосистем в результаті збагачення їx живильними речовинами, що надходять внаслідок людської діяльності.

(Реймерс М. Ф., 1990)

53

Перерахуйте завдання, які вирішує контроль i управління якістю води?

Контроль i управління якістю води передбачає рішення наступних завдань: 1) визначення необхідного ступеня очищення (знешкодження, знезараження) стічних вод; 2) встановлення ступеня розведення стічних вод при виборі місця проектованого підприємства з метою розсіювання до безпечних концентрацій їx у пункті водокористування; 3) прогнозування якості води на задану перспективу.

54

Перерахуйте дослідження, які проводять щодо визначення санітарно-гігієнічних показників ґрунтів?

СЕС у містах проводять такі дослідження щодо визначення санітарно-гігієнічних показників ґрунтів: 1) санітарно-фізико- хімічні - визначення загального азоту до органічного, кислот­ності БСК, окислювання, сухого залишку, сульфатів, хлоридів і ін.; 2) санітарно-ентомологічні - облік чисельності санатронних мух як у ґрунті, так i у відходах, на відкритому повітрі у приміщеннях; 3) санітарно-гельмінтологічні - визначення гельмінтів; 4) санітарно-бактеріологічні- виявлення, насамперед, бактерій кишкової групи.

55

За якими показниками оцінюється санітарній стан ґрунтів?

У цілому санітарний стан ґрунтів оцінюється майже за 20 показниками, серед них визначають наявність: азоту амонійного й нітратного, хлоридів, пестицидів, важких металів, нафти й нафтопродуктів, фенолів i летких речовин, сірчистих сполук, pH, радіоактивних речовин, різних бактерій, гельмінтів i т. iн.

56

Перерахуйте напрямки, які охоплює екологічний моніторинг?

1) спостереження за станом довкілля i за факторами, які впливають на окремі елементи довкілля; 2) оцінку та аналіз фактичного стану всіх складових довкілля; 3) прогнозування стану довкілля i оцінка цього стану; 4) забезпечення науково-інформаційної підтримки прийняття управлінських рішень.

57

Дайте визначення поняттю «Якість середовища»?

Якість середовища - ступінь відповідності природних умов потребам людини або інших живих організмів.

(Реймерс М. Ф. ,1990)

58

Назвіть одиниці виміру «якості середовища»?

Воно може бути виражене в абсолютних одиницях i відносних (балах). Але абсолютні одиниці практично ніде не вживаються. У США з 1969 p. Існує бальний показник - індекс якості природного середовища. Його максимальне значення 700 балів. Він визначається за результатами бальної оцінки стану води, повітря, природних pecypciв.

59

Що є об’єктами дослідження моніторингу?

Об’єктами моніторингу можуть бути природні, антропогенні та природно-антропогенні системи (геосистеми), елементі антропосфери.

60

Дайте визначення поняттю «екологічний моніторинг» за визначенням секретаріату ООН

Секретаріат ООН з навколишнього середовища визначив екологічний моніторинг як систему повторних спостережень у просторі й у часі з певними цілями відповідно до заздалегідь підготовлених програм.

61

Які види моніторингу існують?

Моніторинг може бути локальний і глобальний. Глобальний моніторинг здійснюється штучними супутниками Землі. Останній часто називають біосферним моніторингом. Крім біосферного, виділяють національний, регіональний і локальний.

62

На які блоки, Герасимов І.П., ділить систему моніторингу?

Біологічний (санітарний). Його об’єкти: приземний шар повітря, поверхневі ґрунтові води, промислові й побутові стоки.

Геосистемний (господарський). Його об’єкти: зникаючі види тварин і рослин, природні екосистеми, агросистеми, лісові і екосистеми.

Біосферний (глобальний). Його об’єкти: атмосфера (тропосфера) і озоновий шар, гідросфера, рослинний і ґрунтовий покрив, тваринний світ.

63

Поясніть, що буде якщо екологічна політика України буде відповідати світовій екологічній політиці?

Це означає, що Україна зобов’язана скорегувати свою природоохоронну політику відповідно до міжнародних норм, істотно її перебудувати, забезпечити пріоритетність природоохонної справи над усіма іншими видами господарювання.

64

Які бувають види екологічної політики?

Екологічна політика: глобальна – проведення міжнародно-правових, політичних та зовнішньо-економічних акцій з урахуванням екологічних обмежень у соціально-економічному розвитку, запасів природних ресурсів, які є у світі, та їх розподіл між країнами; може набувати агресивного характеру, виходячи за межі міжнародних угод;

Державна – соціально-економічна політика, у т.ч. міжнародна, побудована на розумінні достоїнств та нестатків, пов’язаних з екологічним станом територій і акваторій країни та природних ресурсів, що знаходяться в її межах.

65

Що фіксують сучасні засоби моніторингу?

Сучасні засоби моніторингу навколишнього середовища фіксують у воді, повітрі й ґрунтах отруйні речовини, що перебувають у дуже незначних кількостях, але здатні сильно впливати на здоров’я людини. Ситуація ускладнюються й стає практично непередбаченою, коли ми маємо справу із сумішшю речовин, які належать до різних класів – фізичних, хімічних, біологічних. Серед них є радіоактивні ізотопи, хімічні мутагени, які впливають на все живе, перебуваючи в дуже низьких концентраціях.

66

Що являється метою моніторингу?

Мета моніторингу – проведення спостережень для одержання інформації про якість середовища, а також експериментів, моделювання процесів як основи прогнозування.

67

Що являється ключовою ланкою та еталоном «концентрації ризику»?

Ключовою ланкою «концентрації ризику здоров’я» є здоров’я людини, а еталоном чистоти природи – відсутність захворюваності, викликаної екологічними проблемами.

68

Яка методологія оцінки екологічного ризику зараз практикується за кордоном?

Зараз за кордоном практикується така методологія оцінки екологічного ризику: 1) визначення величини ризику шляхом токсикологічних випробувань на основі отриманих результатів шкал небезпеки. 2) екологічна експертиза діючих підприємств і тих, які проектуються, їхнє ранжування за рівнем небезпеки для навколишнього середовища; 3) мінімізація ризику шляхом пошуку й реалізації спеціальних заходів, які мали б поступальний характер.

69

Які моменти враховуються у проблемах допустимості екологічного ризику?

1)Вигода від продукції, що виробляється; 2) втрати від повної або часткової заборони цього виробництва; 3) наявність доступних засобів зменшення потенційного негативного впливу виробництва цієї продукції на навколишнє середовище і здоров’я людини.

70

Які міжнародні угоди, що стосуються екологічної політики, підписала Україна?

Україна підписала «Декларацію ООН про навколишнє середовище», відповідно до якого «Держави…відповідають за те, щоб діяльність, що здійснюється за їхній території або територіях, які перебувають під їхньою юрисдикцією, не завдавала шкоди навколишньому середовищу іншим державам…» Це особливо важливо для української нації, яка існує й розвивається в умовах підвищеного радіоактивного фону. Також були підписані Віденська конвенція про охорону озонового шару, Монреальский протокол про озоноруйнуючі речовини й цілий ряд протоколів, які стосуються трансграничного забруднення атмосфери

71

Чому у числі основних завдань перебуває рішення питання захисту від забруднення енергетикою?

У числі основних завдань перебуває рішення питання захисту від забруднення енергетикою. Адже на підігрів атмосфери йде тепла більше, ніж на суспільні потреби. Необхідний пошук і розвиток нетрадиційних видів енергії. А всі індустріально розвинуті країни втрачають на дослідження викопного палива у п’ять разів більше засобів, ніж на розвиток екологічно чистої енергетики, питома вага якої поки що становить 1/17 частину світового виробництва.

72

Яка мета програми з визначення та оздоровлення міст?

Мета програми з визначення та оздоровлення міст – визначення стратегії «Екоздоров’я», основних напрямків досліджень відповідно до основ наукової концепції, складеної на стадії підготовки схем «Екоздоров’я», і робочої координуючої програми.

73

З’ясуйте стратегію «Екоздоров’я»

Стратегією «Екоздоров’я» є доведення до оптимального мінімуму протиріччя між прагненням до найбільшого задоволення потреб людини і екологією, природокористуванням і охороною природи.

74

Для чого потрібна наукова програма щодо керування екологічним станом міст і інших територій?

Ця програма визначає тактику складання комплексної схеми вивчення й оздоровлення навколишнього середовища, окреслює коло конкретних питань досліджень, робочих програм за кожним блоком триєдиної системи «природа-господарство-населення» і за кожним окремим компонентом.

75

Які існують 3 види рішення проблем залежно від рівня ризику?

1)Ризик припустимий; 2)ризик частково припустимий; 3) ризик неприпустимий взагалі.

У двох останніх випадках необхідні заходи з мінімізації або попередження ризику.

76

Охарактеризуйте схему управління екологічним станом міста й інших територій.

Схема управління екологічним станом міста й інших територій покликана забезпечити розробку екологічних основ для оптимальних умов проживання людей.

77

За якими блоками системи визначаються напрями дослідження згідно зі «схемою вивчення й оздоровлення міста, області, регіону »?

1. природно-ресурсним – визначається втратою територією своїх екологічно безпечних середовище- і ресурсоформуючих властивостей, і звідси випливає явна загроза здоров’ю людей, які мешкають на цій території

2.соціально-економічним – визначається недосконалістю в екологічному аспекті територіальної організації господарства, обмеженням господарської діяльності, капітальними і трудовими витратами, без обліку екологічного фактора.

3.медико-біологічним- визначається зростаючою питомою вагою екологічного фактора в стані здоров'я населення.

78

У зв’язку з чим виникає потреба розробки пріоритетних напрямків програми «Екоздоров’я»

При всьому різноманітті шляхів протиріч кожен із них характеризується великою трудомісткістю здійснення, вимагає чи малих матеріальних та інтелектуальних витраті, звичай, часу для досягнення поставленої мети.

79

Яка основна ідея схеми «управління екологічним станом і природокористуванням»

Основна ідея закладена в основу побудови, полягає у функціонуванні двох взаємно пов’язаних блоків: блоку внутрішнього контролю (блоку самоконтролю) і блоку зовнішнього контролю.

80

Охарактеризуйте блок внутрішнього і зовнішнього контролю.

Блок внутрішнього контролю повинен базуватися на нових економічних відносинах, тобто будь-яка діяльність повинна базуватися на економічній зацікавленості в екологічно безпечній життєдіяльності. Зовнішній контроль має бути максимально жорстким і забезпечувати повну ліквідацію джерела забруднення, а не здійснювати малозначущі штрафи і попередження.