Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕДИЦИНА.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
51.71 Кб
Скачать

Гігієна дихання

Для збереження здоров'я органів дихальної системи необхідно підтримувати нормальний склад повітря у житлових, навчальних, загальних і робочих приміщеннях, постійно їх провітрювати. Зелені рослини, що вирощуються у приміщеннях, допомагають знизити у повітрі концентрацію вуглекислого газу та збагачують його киснем.

Шкідлива дія куріння на органи дихання проявляється у зменшенні життєвої ємності легень, у хронічному подразненні слизових оболонок дихальних шляхів, що викликає типовий хронічний бронхіт курця. Деякі речовини, що потрапляють до організму людини під час куріння, можуть викликати появу ракових пухлин.

Алкоголь, значна частина якого виділяється з організму через легені, пошкоджує альвеоли та бронхи, пригнічує дихальний центр, сприяє виникненню запалень легень в особливо тяжкій формі.

Список використаних джерел

    1. Сапин М.Р. Анатомия человека: Учеб для студ.биол.спец.вузов/ Сапин М.Р., Билич Г.Л. — М. :Высш. шк., 1989. — 544 с.

    2. Биология: справ. материаллы: Учеб.пособие для учащихся/ Д.И.Трайкина, В.А.Карьенов, Е.Г. Бровкина и др. : под ред. Д.И.Трайкина. — 2-е изд., перераб. — М. : Просвещение, 1988. — 207 с.

    3. Основы медицинских знаний / В.М.Савченко, Р.В.Топчий, Л.И.Федорова и др. : под ред. В.М.Савченка. — Х. : Гриф, 2005. —384 с.