Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
готова версія.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
4.17 Mб
Скачать

Розділ 1. База виробничої практики - Золочівська гімназія № 1

1.1. Характеристика гімназії

Базою для проходження виробничої практики з 03.06 по 27.06.2013 р. була Золочівська гімназія № 1 (рис.1.1.1 та рис.1.1.2) (знаходиться за адресою: Харківська обл., смт. Золочів, вул. Комсомольська, 25).

Золочівська гімназія № 1 була створена у 2003 році на базі Золочівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1на сьогодні є центром освітнього округу, опорна в районі з питань допрофільної підготовки та профільного навчання у старшій школі.

Рис.1.1.1. Золочівська гімназія № 1

Рис.1.1.2. Емблема гімназії

Директором гімназії є Федорова Валентина Миколаївна (рис.1.1.3.) (очолює заклад з 2003 року), вчитель української мови та літератури, спеціаліст вищої категорії, старший учитель, відмінник освіти України. Також до адміністрації закладу входять:

- заступник директора з навчально-виховної роботи (О.Л. Пантелей);

- заступник директора з наукової роботи (В.Г. Куплевацька);

- заступник директора з виховної роботи (І.В. Галицька).

Рис.1.1.3. Директор гімназії – В.М. Федорова

Педагогічний колектив нараховує 41 педагогічного працівника. З них спеціалістів вищої категорії – 21, спеціалістів І категорії – 8, спеціалістів ІІ категорії – 1, спеціалістів – 4, вчителів – методистів – 7, старших учителів – 10. Щодо віку педагогів гімназії (рис.1.1.4) можна сказати, що тут працюють переважно вчителі від 41 до 60 років. Більшість вчителів (рис.1.1.5) має педагогічний стаж понад 20 років.

Рис. 1.1.4. Вік педагогічних працівників

Рис.1.1.5. Стаж педагогічних працівників

Варто відмітити, що 39 педагогічних працівників навчального закладу мають вищу освіту, 1 – середню спеціальну та 1 навчається у ВНЗ.

Педагоги закладу є керівниками районних методичних об'єднань математики, економіки, хімії, географії, початкових класів, англійської мови, психологів.

Із педагогічного складу гімназії 17 вчителів нагороджено Грамотою Міністерства освіти і науки України та 8 – знаком «Відмінник освіти України».

Вчителі гімназії щорічно беруть участь у конкурсі «Учитель року» і є його призерами і переможцями; є дипломанти районних і обласних ярмарок педагогічних ідей, координаторами Всеукраїнських конкурсів «Левеня», «Колосок» і Міжнародного математичного конкурсу «Кенгуру»; беруть активну участь в учительських поетичних конкурсах.

Вчителі гімназії щорічно беруть участь у Всеукраїнському конкурсі «Панорама творчих уроків» і є його переможцями у різних номінаціях.

Вчителі гімназії брали участь у роботі ІІ Міжнародної конференції «Сучасні підходи до навчання іноземної мови: Шляхи інтеграції школи та ВНЗ», Всеукраїнській науково-практичній конференції присвяченій 185-річчю від дня народження Л. Глібова та 200-річчя від дня народження Є.Гребінки. Мають друковані роботи у фахових журналах всеукраїнських видань.

Щодо контингенту учнів варто відмітити, що у 22 класах навчається 448 учнів, з них учнів 1-4 класів – 154, 5-9 – 217, 10-11 класів – 77. Випускників 9 класів - 42 учні. Випускників 11 класів - 39 учнів, з них: нагороджених золотою медаллю – 4, срібною – 1.

Гімназія працює в одну зміну, навчання розпочинається о 8 год. 30 хв. Навчання ведеться українською мовою. Особливу увагу в гімназії приділяють вивченню іноземних мов. Тут, окрім англійської, учні мають змогу вивчати французьку мову. Протягом двох років у закладі працював волонтер Корпусу Миру США в Україні.

Навчально-виховний процес здійснюється за такими профілями: економічний, української філології. Однак учні не залишаються у вузькому колі чітко визначених профільних навчальних предметів, а мають реальну можливість розвивати, поліпшувати свої знання практично з усіх дисциплін, чому значною мірою сприяє відповідним чином спланована учителями мережа факультативів, гурткової роботи а також науково-дослідницькі пошуки.

Щодо позакласної роботи в стінах гімназії варто відмітити, що тут працюють гуртки: «Туристичний», «Футбольний», «Основи раціонального споживання», «Юний біолог», «У світі англійської мови», «Дзвінкі голоси» , «Рівний-рівному», «Цікава географія».

Введено такі факультативи: «Основи культури мовлення», «Основи теорії літератури», «Англійська мова», «Країнознавство», «Визначні постаті України», «Основи підприємницької діяльності», «Задачі економічного змісту в математиці», «Рівняння в курсі алгебри».

У гімназії працює гімназійна філія МАНу та шкільне наукове товариство «Злет». Створено банк даних «Наукові знахідки юних дослідників».

Свідченням успіхів учнів закладу і копіткої, цілеспрямованої та творчої роботи педагогічного колективу є те, що Золочівська гімназія у 2007-2008 навчальному році взяла участь у дев'ятій регіональній відкритій виставці-конкурсі «Освіта Харківщини XXI століття» і була нагороджена дипломом;в одинадцятій Міжнародній виставці навчальних закладів у місті Києві удостоєна Почесного звання «Лідер сучасної освіти». Найвищою нагородою для педагогічного та учнівського колективів гімназії стала перемога в обласному конкурсі «Школа року ‒ 2008». У 2010-2011 навчальному році навчальний заклад зараховано до 100 кращих шкіл області.

До послуг учнів навчальних кабінетів – 15, комп’ютерних класів – 2; кабінети біології, фізики, географії (рис.1.1.6 та рис.1.1.7), англійської мови обладнані інтерактивними дошками; сучасними наочними посібниками і матеріалами обладнані бібліотека, читальний зал, спортивний зал, спортивний майданчик, їдальня.

Рис.1.1.6. Кабінет географії

Рис.1.1.7. Матеріальне забезпечення кабінету географії

Цікавий, насичений внутрішній світ навчального закладу, який славиться своїми досягненнями (рис.1.1.8 та рис.1.1.9) на теренах району, області, України, а саме: 10 років тримає першість у районному рейтингу за кількістю призерів предметних олімпіад, конкурсів, турнірів, за 5 років 24 учні поповнили почесні п’єдестали області у ІІІ етапі Всеукраїнських олімпіадах з базових дисциплін.

Рис.1.1.8. Дошка пошани гімназії

Рис.1.1.9. Учні-переможці III етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових дисциплін

За 5 останніх років 20 учнів стали призерами обласного етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів членів МАН України.

Юні економісти брали участь у Всеукраїнському турнірі у м. Суми (2011 р.) і були відзначені Почесними грамотами.

Загін гімназії «Котигорошко» – постійний переможець районного етапу фізкультурно-оздоровчого патріотичного комплексу школярів України «Нащадки козацької слави; у 2010 і 2011 роках - перемога в обласному етапі і участь у Всеукраїнських змаганнях у МДЦ «Артек». Два роки команда гімназистів бере участь в обласному етапі інтелектуальної гри «Що? Де? Коли?» і отримує 2011 р. – ІІІ м., 2012 р. – І місце.

Члени команди «Сокіл» 2 роки є призерами військово-патріотичної гри «Патріот», команда ЮІР «Світлофор» протягом 5 років є переможцем кущових змагань, а у 2010 р. – обласних (ІІІ місце).

Серед досягнень учнів у 2012-2013 навчальному році варто відмітити:

- 6 учнів стали призерами ІІІ (обласного) етапу Всеукраїнських олімпіад з базових дисциплін;

- 4 призових місця у ІІ етапі Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської і студентської молоді ім. Т. Г. Шевченка;

- 10 учнів стали призерами районного етапу Міжнародного конкурсу з української мови ім. П. Яцика;

- 4 учні стали призерами обласного етапу конкурсу – захисту науково-дослідницьких робіт учнів – членів МАН;

- учні посіли ІІ місце у конкурсі ораторського мистецтва;

- команди юних істориків, географів, економістів, хіміків, математиків є переможцями районного етапу турнірів із базових дисциплін;

- команда гімназії є учасником фінального етапу VІІ Всеукраїнського турніру юних економістів;

- І місце в інтелектуальній грі «Що? Де? Коли?»;

- І місце в зональних змаганнях Малих олімпійських ігор «Діти Харківщини» (3 вікова група);

- ІІІ місце в обласному етапі Малих олімпійських ігор «Діти Харківщини» (3 вікова група);

- І місце в районному етапі Всеукраїнської військово-патріотичної спортивної гри «Зірниця»;

- команда гімназії є переможцем обласних змагань з футболу на призи клубу «Шкіряний м’яч-2012»;

- І місце в районному етапі фізкультурно-патріотичного фестивалю школярів України «Козацький гарт»;

- ІІ місце в обласному етапі фізкультурно-патріотичного фестивалю школярів України «Козацький гарт».

Зусиллями учнів на базі гімназії діє учнівське самоврядування, представлене тут добровільною дитячою організацією «Вітрила». Організація має свій гімн, прапор (рис.1.1.10) та кодекс честі.

Рис.1.1.10. Прапор добровільної дитячої організації «Вітрила»

Головою організації є контр-адмірал, котрий обирається шляхом учнівського голосування.

Добровільна організація «Вітрила» шляхом учнівського управління (рис.1.1.11) завідує справами освіти, спорту, культури, праці, свободи слова та допомоги.

Группа 228

Рис.1.1.11. Схема учнівського самоврядування гімназії