Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция 9 аварии и их класификация.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
459.26 Кб
Скачать

НАЦІОНАЛЬНИЙ університет цивільного захисту УКРАЇНИ

Кафедра пожежної і техногенної безпеки об'єктів та технологій

Дисципліна „Безпека потенційно небезпечних технологій та виробництв ”

4 Курс. 7-й семестр

З А Т В Е Р Д Ж У Ю

Начальник кафедри пожежної і техногенної

безпеки об’єктів та технологій

підполковник служби цивільного захисту

В.В. Олійник

" " __________________ 2013 р.

Тема 2. Аварії та аварійні ситуації в типових технологічних процесах та апаратах небезпечних виробництв

ЛЕКЦІЯ 4

Виробничі аварії та їх класифікація. Небезпека виникнення аварій при проведенні механічних процесів та гідромеханічних процесів.

Навчальна мета: 1 Ознайомити курсантів і студентів з характерними аваріями, причинами та видами пошкодження технологічного обладнання апаратів.

2. Вивчити основні параметри, що характеризують небезпеку виробничого процесу

Виховна: 1. Виховувати у курсантів і студентів відповідальність за вибрану професію, підвищувати активність щодо отримання глибоких знань з дисципліни, виховувати дисципліну.

Термін: 80 хвилин.

Місце проведення: аудиторія за розкладом.

Матеріальне забезпечення: Мультімедіа

Харків – 2014

Література

1. Закон України «Про об’єкти підвищеної небезпеки» 2001 р. 1 Закон України «Про об’єкти підвищеної небезпеки» 18.01.2001 р. Із змінами, внесеними згідно із Законами N 30, ст.247 N 2562-VI ( 2562-17) від 23.09.2010, ВВР, 2011,N 6, ст.47.

  1. Михайлюк О.П., Олійник В.В., Мозговий Г.О. Теоретичні основи пожежної профілактики технологічних процесів та апаратів. - Харків: АЦЗУ МНС України, 2004.- 406 с.

  2. М.М.Гіроль, Л.Р.Ниник, В.Й.Чабан. Техногенна безпека: Підручник.- Рівне: УДУВГП, 2004.- 452с.

4. Бесчастнов М.В., Соколов В.М., Кац М.И. Аварии в химических производствах и меры их предупреждения.- М.: Химия, 1976.

5. Бесчастнов М.В. Взрывобезопасность и противоаварийная защита химико-технологических процессов. М.: Химия, 1983.

План лекції

Вступ

1.Характеристика небезпечних виробництв

2.Причини та види пошкодження технологічного обладнання апаратів

3. Основні параметри, що характеризують небезпеку виробничого процесу

4. Інженерно-технічні заходи, що виключають пошкодження технологічного обладнання

Висновки

Завдання на самопідготовку

Вступ Статистика пожеж та аварій за 2013 р (Мультімедіа)

1. Характеристика небезпечних виробництв

У світі виготовляється більше 1 млн. найменувань хімічних речовин в рік, причому в промислове виробництво, сільське господарство та сферу побуту щорічно впроваджується приблизно 1000 нових хімікатів. Номенклатура небезпечних вантажів у світі включає близько 3000 найменувань, з яких 100 приходиться на долю сильнодіючих отруйних речовин. Сучасні підприємства хімічної, нафтохімічної промисловості характеризуються не тільки великим різноманіттям технологічних процесів, але і великою номенклатурою застосовуваної сировини, одержуваних продуктів, що мають велику пожежовибухонебезпеку, а також токсичні властивості.

Сьогодні в країнах СНД продовжують експлуатуватися більше 1000 великих хімічних об’єктів з великою кількістю отруйних та вибухонебезпечних речовин. Хімічна промисловість України включає сьогодні більше 80 об'єднань і підприємств, що виробляють близько 2-х десятків тисяч найменувань хімічної галузі.

Приклади хімічних об'єктів України: Горлівське ВАТ «Концерн Стирол», ВАТ «Азот» (м.Рівне), Черкаське ВАТ «Азот», Черкаське ВАТ „Хімволокно”, ВАТ „Сумихімпром”, ДАК (державна акціонерна компанія) „Титан” (АР Крим), Державне підприємство „Аргентум” (м.Львів), Одеський державний припортовий завод, Сєвєродонецьке ДВ „Обєднання Азот”, ВАТ „Укрпластик”, ВАТ „Дніпрошина”, Запорізьке ДП „Кремній полімер” і ін.

Найбільшу небезпеку для виробництва становлять пошкодження та аварії технологічного обладнання, в результаті яких значна кількість горючих речовин виходить назовні і приводить до небезпечного накопичення парів та газів у приміщеннях, загазованості відкритих територій, розливу рідин на великі площі.

Наслідки пошкодження або аварії будуть залежати від розмірів аварії, а також від пожежонебезпечних властивостей речовин, що виходять назовні та від їх температури і тиску.

Аналіз вибухів та пожеж за видами технологічного обладнання показує, що аварії частіше всього виникають в реакторах (17%), трубопроводах (17%), ємностях (16%), нагрівальних приладах (12%). При експлуатації виробничих апаратів можливі не тільки пошкодження прокладок, сальників, швів тощо, але й пошкодження матеріалу корпусу і навіть повне зруйнування апаратів з виходом назовні великої кількості рідин та газів.

Приклади аварії: Мультімедіа

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]