Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методич ортстоми №4.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
51.85 Кб
Скачать

Міністерство охорони здоров'я україни Вінницький національний медичний університет ім. М.І. Пирогова

«ЗАТВЕРДЖЕНО» на методичній нараді кафедри ортопедичної стоматології Завідувач кафедри ____________ Доц. Мунтян Л. М. «______»_______________ 201 ___ г.

Методичні рекомендації для самостійної роботи студентів при підготовці до практичного заняття

Навчальна дисципліна

Ортопедична стоматологія

Модуль № 2

Часткове знімне протезування

Змістовний модуль № 6

Обстеження пацієнта

Тема заняття № 4

Кламери часткових знімних пластинчатих протезів. Види кламерних ліній.

Курс

3

Факультет

Стоматологічний

Методичні рекомендації складені у відповідності освітньо-кваліфікаційних характеристик і освітньо-професійних програм підготовки фахівців, затверджених Наказом МОН України від 28.07.03 г. № 239 і експериментально-навчального плану, розроблений на принципах Європейської кредитно-трансферної системи (ECTS) і затвердженої Наказом МОЗ України від 6.07.10 г. № 52.

Вінниця - 2011

  1. Актуальність теми

Фіксація часткових знімних пластинчатих протезів може бути лише технічною задачею, якщо її розглядати тільки з точки зору кріплення протеза і тих пристосувань та матеріалів, які використовують для цієї мети. Насправді, це дуже важка техніко-біологічна проблема, для остаточного вирішення якої необхідні зусилля багатьох спеціалістів.

Перш ніж говорити про призначення кламера, варто розшифрувати такі поняття, як опорна, стабілізуюча і фіксуюча функції. Під першою функцією розуміють передачу жувального тиску через опорні елементи кламера на зуби, попереджуючи осідання протезу і перевантаження тканин протезного ложа. Під стабілізуючою функцією - попередження бічних рухів, і під останньою функцією мають на увазі попередження зміщення протезу з протезного ложа. Найбільш досконалі типи кламерів забезпечують одночасно три функції, наприклад, опорно–утримуючий.

Проблема криється в тому, щоб застосувати таку систему кламерів, яка фіксуючи протез, в той же час не проявляє шкідливого впливу на опорні зуби, дозволяючи надовго зберегти зубний ряд. Одночасно повинно вирішуватися питання попередження швидкої атрофії альвеолярного паростка шляхом правильного розподілу сил, що діють на протез між опорними зубами і тканинами протезного ложа. Тому і існує багато різноманітних конструкцій кламерів, що застосовуються за відповідними показами.

  1. Конкретні цілі:

  • навчитися застосовувати таку систему кламерів, яка буде мати найменший шкідливий вплив на опорні зуби і, фіксуючи при цьому протез надійно в кожній конкретній ситуації;

  • попередити швидку атрофію альвеолярного відростка шляхом рівномірного розподілу сил, що діють на протез між опорними зубами і тканинами протезного ложа.

  1. Базовий рівень підготовки

Назва попередньої дисципліни

Отримані навички

Нормальна анатомія

Володіти знаннями про будову тканин і органів порожнини рота.

Фізика

Використовувати знання про механічні властивості матеріалів, з яких виготовляються кламери і їх взаємодії із тканинами порожнини рота.

Біомеханіка

Знати і розрахувати сили, що діятимуть на протез між опорними зубами і тканинами протезного ложа.

  1. Завдання для самостійної роботи під час підготовки до заняття: