Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

землеробство

.pdf
Скачиваний:
82
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
4.17 Mб
Скачать

Винищувальні заходи:

Ці заходи боротьби з бур'янами спрямовані на знищення вегетуючих і проростаючих бур'янів на сільськогосподарських угіддях та на очищення ґрунту від насіння бур'янів і органів вегетативного розмноження.

За механізмом дії на рослини винищувальні заходи поділяють на фізичні, механічні, хімічні, біологічні та комплексні.

Фізичні заходи. Фізичні заходи боротьби полягають в тому, що бур'яни, їх насіння і органи вегетативного розмноження знищують, створюючи несприятливі для них умови зовнішнього середовища, яких досягають за допомогою стерилізації ґрунту парою чи електрообігрівом (часто в умовах тепличного господарства), затопленням в чеках (наприклад, при вирощуванні рису), відкритим полум'ям (культиваторами-вогнеметами), осушенням території, вкриванням грунту інертними мульчуючими матеріалами (солома, тирса, торф, чорна поліетиленова плівка тощо) і, нарешті, за допомогою електромагнітного поля надвисокої частоти, яке різко підвищує температуру рослинного об'єкта і спричинює його загибель,

Механічні заходи це винищувальні заходи боротьби з бур'янами за допомогою ґрунтообробних машин і знарядь, що дають змогу очистити ґрунт від насіння і органів вегетативного розмноження бур'янів та знищувати вегетуючі бур'яни у посівах сільськогосподарських культур і на полях чистого пару.

Від насіння бур'янів орний шар очищають за допомогою методу провокації. Суть методу полягає в тому, що для проростання насіння бур'янів, яке міститься у верхньому шарі ґрунту, створюються сприятливі умови, а знищення проростків здійснюють наступними обробітками. Найкраще цей захід реалізується в системі основного обробітку, під час якого за допомогою лущення грунту дисковими знаряддями насіння, що міститься в грунті, виводиться з стану спокою, а те, що осипалося після достигання бур'янів або під час збирання врожаю сільськогосподарських культур, загортається у ґрунт. Ефективність лущення підвищується, якщо його проводять негайно після збирання врожаю, коли в ґрунті ще зберігається так звана тіньова волога. Вона сприяє якісному обробіткові і дружному утворенню проростків бур'янів, які знищують наступним основним обробітком.

Так, під час оранки знищуються проростки бур'янів, загортається в глибші шари ґрунту їх насіння, яке не проросло, а з глибшого у верхній шар вивертається насіння бур'янів, яке було загорнене раніше. Для проростання цього насіння, оранку в агрегаті з котком слід проводити якнайраніше. Це насамперед можна зробити після озимих та ярих зернових колосових культур у системі зяблевого обробітку грунту в літньо-осінній період та у системі обробітку ґрунту під озимі культури після попередників, які збираються в першій половині літа за умов недостатнього чи нестійкого зволоження та після непарових попередників за умов достатнього зволоження. У весняно-літній період очищення ґрунту від насіння бур'янів успішно здійснюється в полі чистого пару. Для цього використовуються культиватори, борони та інші знаряддя поверхневого обробітку ґрунту, які підрізають проростки чи знищують їх у фазі «білої ниточки». У весняний період у системі передпосівного обробітку ґрунту насіння краще провокується до проростання на вирівняних з осені полях, коли їх залишити на певний час без

40

дить у грунт. Якщо за 5 с він увійде точно по мітку, це значить, що вміст вологи в грунті відповідає верхній межі пластичності. Якщо глибина входження конуса більше 10 мм, то грунт підсушують або додають сухого грунту, а якщо менше, то додають води. В обох випадках грунт перемішують і продовжують дослідження до тих пір, поки глибина входження конуса буде дорівнювати 10 мм. При досягненні такого ступеня зволоження беруть наважку грунту і визначають його вологість.

Вологість, при якій зразок грунту можна розкачати в шнур діаметром 3 мм без розпадання його на шматочки, називають нижньою межею пластичності. Визначають її методом Аттерберга. Ґрунтову масу після визначення верхньої межі пластичності підсушують або додають трохи сухого грунту, перемішують і скачують кульку діаметром 1 см. Потім цю кульку кладуть на скло або провощений папір і розкачують у шнур діаметром 3 мм. Якщо шнур не розпадається, то грунт знову збирають у кульку і розкачують. Цей процес повторюють до тих пір, поки з грунту не зникне зайва волога і шнур при розкачуванні стане розпадатися на окремі частинки довжиною 8-10 мм. Їх швидко збирають у бюкси по 5-10 г і визначають вологість, яка і буде відповідати нижній межі пластичності.

Приладдя для методів Аттерберга і Васильєва: ступка з пестиком, сито з отворами діаметром 1 мм, шпатель, ніж, терези, плоскодонні чашки, конус Васильєва, бюкси, сушильна шафа, годинник.

Липкість

Властивість грунту прилипати у зволоженому стані до робочих частин сільськогосподарських машин і ґрунтообробних знарядь називають липкістю. Вона вимірюється зусиллям, яке необхідне для вертикального відриву прилиплої до грунту металевої пластини:

АP ,

S

де А — липкість, г/см2; Р — прикладене зусилля для відриву пластини від грунту, г; S — площа пластини, см2.

Величина липкості залежить від механічного складу, структури, вологості грунту, вмісту гумусу, кількості увібраних основ. При збільшенні у вбирному комплексі вмісту катіонів обмінного натрію липкість збільшується, а багатовалентних катіонів – зменшується. Змінюється липкість і залежно від вологості грунту. При збільшенні вологості, починаючи від її мінімальних показників, липкість грунту збільшується до певної межі. При дальшому збільшенні вологості грунту і появі на його поверхні вільної води липкість починає зменшуватися. Для вимірювання липкості запропоновано багато методів і сконструйовано приладів.

Метод Качинського. Для визначення липкості використовують прилад Качинського (мал. 6), що являє собою видозмінені технохімічні терези.

Ліву чашку замінено стержнем, на нижньому кінці якого знаходиться диск площею 10 см2. Диск виготовляють із сталі, латуні, дерева або гуми. На праву чашку ставлять стакан для піску. В такому положенні терези урівноважують.

Липкість грунту визначають на зразках з порушеною і непорушеною будовою. Для визначення липкості грунту з порушеною будовою беруть 100 г гру-

21

нту, просіяного через сито з отворами діаметром 1 мм.

Наважку висипають у фарфорову чашку і, доливаючи воду, доводять до відповідної вологості. Наприклад, максимальна гігроскопічність грунту становить 4%. Щоб довести вологість цього грунту до 20 %, до наважки слід додати 16 мл води.

Мал. 6. Прилад Качинського для визначення липкості грунту

Грунт ретельно перемішують до однорідної маси, переносять у формочку, поверхню вирівнюють і формочку підставляють під диск приладу. Відпустивши аретир, на диск кладуть вантаж масою 200-300 г для кращого прилипання грунту. Через 0,5 хв. вантаж знімають і в стакан обережно насипають малими порціями пісок до моменту відриву диска від грунту. Пісок зважують і вираховують показник липкості діленням маси піску на площу диска. Це й буде липкість грунту при заданій вологості. Липкість визначають при різних показниках вологості до того моменту, коли грунт уже не буде прилипати до диска.

Для визначення липкості грунту з непорушеною будовою відібраний зразок ставлять у ванну для капілярного насичення. Після насичення до повної вологоємкості визначають липкість грунту таким же способом, як і в зразках з порушеною будовою. Потім зразок поступово підсушуюті і визначають липкість при різному вмісті вологи доти, поки грунт не буде прилипати до диска. На основі одержаних даних можна побудувати графік залежності липкості грунту від його вологості.

Приладдя: прилад Качинського, алюмінієві чашки, сито з отворами діаметром 1 мм, ванна для капілярного насичення зразка, бюкси, пісок, терези, сушильна шафа

М.А. Качинський розподіляє грунти за величиною липкості при капілярному зволоженні на п'ять категорій (табл. 5).

Фізична спілість грунту – це стан, при якому грунт під дією робочих органів ґрунтообробних знарядь розпадається на грудочки розміром 0,5-10 мм без брил і пилу. Такий стан настає при відповідній вологості, коли опір грунту робочим органам найменший, і в ньому створюється найбільш сприятливе співвідношення між твердою фазою, водою і повітрям. Визначення фізичної спілості грунту в кожному конкретному випадку має надзвичайно велике значення, оскільки дає можливість обробляти грунт з найменшими енергетичними затратами і позитивно впливати на врожай сільськогосподарських культур. Існує кілька методів визначення фізичної спілості грунту.

22

Повитиця конюшинна

Дзвінець великий

Лабораторна робота №5.

Тема: "СИСТЕМА ЗАХОДІВ БОРОТЬБИ З БУР'ЯНАМИ”

1.Запобіжні заходи боротьби з бур’янами;

2.Винищувальні заходи боротьби з бур’янами: а) фізичні заходи боротьби з бур’янами; б) механічні заходи боротьби з бур’янами; в) хімічні методи боротьби з бур’янами;

г) біологічні методи боротьби з бур’янами; д) фітоценотичні заходи боротьби з бур’янами; е) комплексні заходи боротьби з бур’янами.

Боротьба з бур'янами — це надзвичайно складна система заходів, завданням яких є знищення бур'янів або зниження їх шкідливості дозволеними способами і засобами: запобігання занесенню бур'янів на поля, знищення вегетуючих бур'янів, очищення ґрунту від їх насіння і вегетативних органів розмноження. Слід пам'ятати, що жоден навіть найефективніший захід не в змозі вирішити цю проблему. Тому в практичному землеробстві для успішної боротьби з бур'янами застосовують цілий комплекс заходів, які поділяють на дві групи – запобіжні і винищувальні.

Запобіжні заходи:

Ці заходи спрямовані на ліквідацію джерел появи бур'янів і усунення шляхів їх поширення. До них належать: очищення насіннєвого матеріалу сільськогосподарських культур від насіння бур'янів; запобігання занесенню насіння бур'янів на поля з гноєм і поливною водою; знищення бур'янів на необроблюваних землях; своєчасне збирання врожаю і вивезення його з поля; оптимальні строки і способи сівби та дещо підвищені норми висіву культурних рослин; запровадження науково обґрунтованих сівозмін; карантинні заходи.

39

Кульбаба лікарська

Суріпиця звичайна

Подорожник великий

Жовтець повзучий

Вовчок соняшниковий

Повитиця польова

38

5. Класифікація грунтів за липкістю

Липкість грунту, г/см3

Категорія

>15

Граничнов’язкий

 

 

5-15

Дуже в’язкий

 

 

2-5

Середньов’язкий

 

 

0,5-2

Слабов’язкий

 

 

0,1-0,5

Розсипчастий

 

 

Біологічна спілість – це такий стан грунту, коли він стає пухким, пружним, темнішає, набуває характерного запаху, збільшується його об’єм.

Спілість затінення – це стан грунту відразу після збирання врожаю, коли в ньому є ще невеликі запаси вологи (остаточна вологість), не витраченої рослинами і не випаруваної внаслідок затінення рослинами поверхні грунту.

Методи визначення фізичної спілості грунту:

Окомірний метод. Беруть у жменю грунт і сильно його стискають. Якщо поміж пальців з грунту не виступає вода, а скинута з висоти 1,5 м утворена після стискання грудка розбивається на дрібні грудочки — грунт спілий.

Метод Качинського. Він передбачає визначення відносної вологості грунту. Під відносною вологістю розуміють величину, яка є процентним виразом відношення абсолютного вмісту вологи до повної вологоємкості.

Наприклад, абсолютна вологість грунту 24 %,. повна вологоємкість 40 %, а відносна вологість дорівнює 24 : 40 100 = 60 %.

М.А. Качинський вважає оптимальною для обробітку більшості грунтів відносну вологість 60-70 %, допустимою для несолонцюватих грунтів – 50-80, для солонців і солончаків — 50-60 %.

Метод Віленського. Цей метод базується на визначенні вологості структуроутворення, тобто вологості, при якій утворюється найбільша кількість агрономічно цінних агрегатів (0,25-10 мм).

Для визначення вологості структуроутворення у фарфорові чашки вміщують наважки повітряно-сухого грунту по 50-100 г, просіяного крізь сито з отворами діаметром 0,25 мм. При наважці 100 г в чашки доливають воду — 15, 25, 30, 40, 45, 50, 55, 60 г.

Зразу ж після доливання води енергійно перемішують її з грунтом за допомогою шпателя або лопаточки до припинення утворення агрегатів.

Потім грунт висушують до повітряно-сухого стану, просіюють (з кожної чашки окремо) через сита з отворами діаметром 7; 5; 3; 1; 0,5; 0,25 мм. Залишки агрегатів на кожному ситі зважують і вираховують масу суми агрегатів від 10 до 0,25 мм. Вологість структуроутворення буде та, яка забезпечила утворення максимальної кількості агрегатів діаметром від 10 до 0,25 мм. Коефіцієнт структуроутворення (К) можна визначити за формулою:

КС ,

В

де С— маса агрегатів грунту від 0,25 до 10 мм, г;

23

В — маса агрегатів менше 0,25 мм і більше 10 мм, г.

Твердість

Властивість грунту чинити опір проникненню в нього тіла плунжера у вигляді конуса, кулі, циліндра називають твердістю. Вона вимірюється кілограмами на 1 см2 поперечного перерізу плунжера. Висока твердість грунту часто буває причиною зниження схожості висіяного насіння, чинить механічний опір розвиткові кореневої системи рослин, є причиною погіршення водного, повітряного і теплового режимів грунту.

Твердість залежить від механічного і хімічного складу, вологості грунту, вмісту гумусу і увібраних основ, від об'ємної маси і структури грунту тощо. Для визначення твердості грунту використовують прилади — твердоміри.

Твердомір Качинського (мал. 7). Прилад портативний масою до 2 кг. Ним зручно користуватися при визначенні твердості грунту різних генетичних горизонтів. Діє за принципом револьвера: силою стиснутої пружини плунжер проникає в грунт.

Мал. 7. Твердомір Качинського.

Прилад складається з циліндричного корпуса 6, який знизу закривається нагвинчуванням опорного диска 2 з отвором для плунжера.

Зверху корпус закривається головкою 10, всередині якої є гвинт 9 з рухомими шайбами на ньому 7 і 8.

Всередині корпуса вільно рухається поршень 5 з робочою пружиною па ньому 4. Па нижній кінець поршня загвинчуванням кріпиться плунжер 1 довжиною 60 мм і площею поперечного перерізу 0,2 см2. У приладі використовують плунжер циліндричний або конічний. В неробочому стані замість опорного диска 2 нагвинчують глухий наконечник 14. На корпусі твердоміра є шкала з міліметровими поділками від 0 до60 мм відповіднодомаксимальногоходуплунжера. Показання на шкалі знімають за допомогою рухомого кільця — показника 11.

Воно має два прорізи, якими опирається на гвинти 12. Ці гвинти знаходяться на верхній частині поршня і виходять назовні через прорізи в корпусі твердоміра. Поршень у робочому положенні фіксується за допомогою автомати-

24

Морква дика

Синяк звичайний

 

Пирій повзучий

Хвощ польовий

Осот жовтий польовий

Осот рожевий

37

Сокирки польові

Талабан польовий

Ромашка непахуча

Горошок волохатий

Метлюг звичайний

Буркун жовтий

36

чного пристрою з кнопкою 3. До комплекту приладу додаються робочі пружини, які можуть створювати зусилля па плунжер 0,6; 2; 3; 4; 6; 8; 12; 16; 18 кг, і визначальні таблиці. Плунжери змінюють за допомогою ключа 13.

Перед початком роботи в корпус твердоміра вставляють відповідну пружину і загвинчують потрібний плунжер. Ставлять твердомір вертикально на тверду поверхню, натискують рукою на головку так, щоб плунжер повністю увійшов усередину корпуса. Автоматичний пристрій фіксує поршень у цьому положенні, а пружина знаходиться в стиснутому стані. Поставивши прилад на поверхню грунту, натискують на кнопку і плунжер під дією пружини проникає в грунт на певну глибину. Через 30 с за допомогою кільця-показника на шкалі знімають показання. За визначальною таблицею для даної пружини знаходять відповідне значення опору грунту. Помноживши його на коефіцієнт 5, одержують показник твердості грунту з розрахунку на 1 см2. Твердість визначають в десятиразовій повторності. Одночасно визначають вологість грунту. Одержані дані про твердість і вологість грунту подають графічно. М.А. Качинський за твердістю розділив грунти на шість категорій (табл. 6).

6. Класифікація грунтів за твердістю

Твердість грунту, кг/см2

Категорії грунту

>100

Злитий

50-100

Дуже щільний

30-50

Щільний

20-30

Щільнуватий

10-20

Пухкуватий

<10

Пухкий

Твердомір Рев'якіна. Прилад натискного типу. Робочою частиною є плунжер діаметром 2 см, який нагвинчують на нижній кінець штока. На верхньому кінці штока закріплена ручка. Між шайбою на штоку і гайкою на ручці встановлена вимірювальна пружина. До приладу додаються змінні вимірювальні пружини з діаметром дроту 3; 4 і 5 мм. Твердомір має самописець, який фіксує опір грунту при прониканні в нього плунжера. Перед початком роботи стрічку міліметрового паперу закріплюють на планці, олівець у пружинній скобі і прокреслюють нульову лінію. Потім твердомір ставлять на грунт строго вертикально і, натискуючи на ручку приладу, вводять плунжер у грунт. При цьому пружина стискується пропорційно опору, який чинить грунт. На стрічці міліметрового паперу олівцем фіксується відповідна крива. За кривою вираховують середню величину відхилення (у мм) від нульової лінії. Потім величину :зусилля для стиснення пружини на 1 мм (у кг) множать на середню величину висоти і одержують середню величину опору грунту. Показником твердості грунту буде відношення середньої величини опору грунту до площі плунжера (в кг/см2).

Питання для контролю знань:

1. Що таке фізико-механічні властивості грунту?

25

2.Що таке пластичність грунту? Від яких водно-фізичних і фізико-хімічних властивостей грунту вона залежить?

3.Що таке число пластичності, як воно визначається і змінюється залежно від механічного складу грунту?

4.Що таке верхня і нижня межа пластичності?

5.Розкрийте суть визначення пластичності грунту за методом Аттенберга.

6.Розкрийте суть визначення пластичності грунту за методом Васильєва.

7.Що таке липкість грунту? Від яких водно-фізичних і фізико-хімічних властивостей грунту вона залежить?

8.Які грунти за механічним складом і чому відносяться до пластичних і непластичних?

9.Розкрийте суть визначення липкості грунту за методом Качинського.

10.Наведіть класифікацію грунтів за липкістю.

11.Що таке твердість грунту? Від яких водно-фізичних і фізико-хімічних властивостей грунту вона залежить?

12.Розкрийте суть визначення твердості грунту з використанням твердоміра Качинського.

13.Що таке спілість грунту? Від яких водно-фізичних і фізико-хімічних властивостей грунту вона залежить?

14.Як впливають фізико-механічні властивості грунту на якість обробітку грунту, а також ріст і розвиток с.-г. культур?

15.Дайте визначення фізичній, біологічній та тіньовій спілості грунту.

16.Наведіть хід роботи визначення спілості грунту за методом Качинського.

17.Наведіть хід роботи визначення спілості грунту за методом Віленського.

18.На які категорії поділяються грунти за пластичністю?

19.На які категорії поділяються грунти за твердістю?

Література:

1.Єщенко В.О., Копитко П.Г., Опришко В.П., Бутило А.П., Костогриз П.В. Загальне землеробство. – К.: Вища освіта, 2004. – С. 135-138.

2.Гордієнко В.П. і ін. Землеробство (навчальний посібник для вузів) – К.: Вища школа, 1991. – С. 126-127.

3.Кротінов О.П. та ін. Лабораторно-практичні заняття по землеробству. – К.:

Вид-во УСГА, 1993. – С. 23-31.

4.Кравченко М.С., Царенко О.М., Міщенко Ю.Г. та ін. Практикум із землеробс-

тва. – К.: Мета, 2003. – С. 12-27.

26

Мишій сизий

Мишій зелений

Щириця звичайна

Лобода біла

Грицики звичайні

Злинка канадська

35

Підмаренник чіпкий

Редька дика

Соняшник дикий

Амброзія полинолиста

 

Галінсога дрібноквіткова

Гірчак шорсткий

34

БУР’ЯНИ, ЇХ ШКОДОЧИННІСТЬ І КЛАСИФІКАЦІЯ

Бур'яни — це рослини, які засмічують сільськогосподарські угіддя і завдають шкоди сільськогосподарським культурам. За даними ВНДІ економіки сільського господарства, бур'яни знижують урожай зернових на 10,6 %., льону – на 10, цукрових буряків – на 8,2, картоплі – на 6,5, бавовнику – на 7,5, овочів – на 10%. Крім того, на забур'янених посівах різко знижуються якість сільськогосподарської продукції і продуктивність праці. Бур'яни за шкідливістю не можна порівнювати навіть з такими грізними явищами, як масова поява шкідників і хвороб, градобій, посуха та ін. Названі фактори діють тимчасово і на обмеженій площі. Шкода від бур'янів систематична, проявляється на всій території, де вирощують сільськогосподарські культури. На середньозабур’янених полях урожайність культурних рослин зменшується на 20-25%, а на сильно-забур'янених може бути зведена нанівець. Крім кількісної втрати врожаю, бур'яни обумовлюють також зростання витрат на вирощування культур за рахунок проведення заходів боротьби з ними, які становлять в середньому 30% всіх затрат праці в землеробстві. Висока забур'яненість спричинює зменшення на 30% продуктивності роботи агрегатів для обробітку грунту.

Шкодочинність бур'янів в посівах культурних рослин є результатом гострої конкуренції з культурою за основні фактори життя рослин — світло, воду, поживні речовини.

Бур'яни, випереджаючи у рості культурні рослини, затіняють їх, викликають світлове голодування і знижують продуктивність фотосинтезу. Високі бур'яни спричинюють також вилягання зернових культур, що знижує урожайність і збільшує втрати при збиранні врожаю. Через затінення поверхні поля бу- р'янами знижується температура грунту на 2-40С, що пригнічує мікробіологічні процеси і негативно впливає на поживний режим грунту.

Високий транспіраційний коефіцієнт багатьох видів бур'янів (до 8001000) викликає дефіцит вологи для культурних рослин. Корені бур'янів глибше проникають в грунт і забирають звідти вологу.

Конкуренція бур'янів з культурними рослинами за елементи мінерального живлення призводить до зменшення коефіцієнта використання внесених добрив. Так, однорічні дводольні бур'яни кількістю 100-200 шт./м2 здатні ввібрати з грунту на 1 га 60-140 кг азоту, 20-30 кг фосфору, 100-140 кг калію (В.Ф. Ладонін, 1976). Цієї кількості вистачило б для вирощування урожаю зерна пшениці до 30 ц/га.

Важливо вказати й на те, що бур'яни поширюють хвороби і сприяють розмноженню шкідників культурних рослин.

Агробіологічна класифікація бур'янів.

У класифікації бур'янів виділяють три рівні. Першим класифікаційним рівнем є 3 біологічні типи бур'янів за способом їх живлення (мал. 8).

До бур'янів-паразитів відносять бур'яни, що втратили здатність до фотосинтезу і пристосувались у процесі еволюції до живлення за рахунок рослинижертви, вростаючи своїми провідними системами в її тканину. Напівпаразити здебільшого живляться за рахунок іншої рослини, але не втратили здатності й до фотосинтезу. Бур'яни-непаразити є зеленими рослинами і живляться автотрофно,

27

за рахунок власної здатності до фотосинтезу.

Типи

 

 

Непаразити

 

 

 

 

Паразити

 

 

 

Напівпаразити

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Малорічні

 

Підтипи

Однорічні

 

 

Дворічні

 

 

Багаторічні

 

 

Малорічні

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Багаторічні

 

Біологічні

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ефимери

 

 

Справжні

 

 

Кореневищні

 

Стеблові

 

 

Кореневі

 

групи

Ярі

 

Факультатив

 

 

Коренепаросткові

 

Кореневі

 

 

Стеблові

 

 

Озимі

 

 

ні

 

 

Стрижнекоренві

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Гронокореневі

 

 

 

 

 

 

 

 

Зимуючі

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повзучі

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бульбові

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Цибулинні

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коренемичкуваті

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мал. 8. Схема агробіологічної класифікації бур’янів

Другий класифікаційний рівень поділяє бур'яни за тривалістю життя і кратністюплодоношеннянамалорічніібагаторічніпідтипи.Домалорічнихналежатьбур'яни, що розмножуються лише насінням, мають життєвий цикл від кількох тижнів до, двох років і після достигання насіння відмирають. Багаторічні бур'яни живуть кілька років (більше двох), за своє життя неодноразовоутворюють плоди ірозмножуютьсянетільки насінням, а й вегетативним способом. Залежновід ґрунтових та кліматичних умов, конкретні полябуваютьзасмічені малорічнимичибагаторічнимивидамибур'янів, але в сучасному землеробстві відчутна тенденція до більшого поширення малорічних бу- р'янів, які краще пристосовані довиживання в умовах інтенсивногообробіткугрунту.

Третій класифікаційний рівень враховує відмінності між бур'янами у вимогах доумов середовища, вякомувонинормальнорозвиваються, а такожрізницюувегетативних органах розмноження тощо. За цими ознаками виділяють біологічні групи бу- р'янів. Серед малорічних видів відомі ефемери, тобто бур'яни з дуже коротким періодом вегетації,якіздатнідаватизалітокількапоколінь.Іншабіологічнагрупа—ранні ярі бур'яни — характеризується раннім проростанням насінняпритемпературі +4-8 С (вівсюг звичайний, лобода біла, редька дика, гречка татарська, підмаренник чіпкий і ін.). Ці бур'яни плодоносять і відмирають урік появи їх сходів.

Доярих пізніх належать малорічні бур'яни, насіння якихпроростаєпізньоювесною при прогріванні грунтудо температури +10-14 С (мишій сизий, мишій зелений, щириця звичайна, куряче просо, галінсога дрібноквіткова та ін.). Повна зрілість їх настає в другій половині літа та восени.

До зимуючих належать малорічні бур'яни, які при ранніх весняних сходах закінчують вегетацію в рік сходів, а при пізніх літньо-осінніх – здатні зимувати в будьякій фазі розвитку, продовжуючи і закінчуючи життєвий цикл після перезимівлі (волошка синя, сокирки польові, тририберник непахучий, ярутка польова та ін.). Доозимих належать малорічні бур’яни, які потребують для свого розвитку пониження температур узимку не залежно від строків проростання (бромус житній, метлюг, вика озима). До двохрічних належать малорічні бур’яни, які розвиваються протягом двох

28

Продовження табл.7

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

 

 

 

 

 

Бур’яни-напівпаразити

 

 

 

 

Дзвінець

 

 

 

Видовже-

 

 

 

Овальне

 

 

Полісся,

великий

 

 

Пряме

Стрижне-

 

Коробоч-

До 0,7

 

Лісостеп,

ДводольніРинникові

но

Китиця

3,5-4 х 2,5-3,2

ІV-V

(Rhinanthus

 

 

30-60

ланцетне

ва

 

ка

х 0,5

VІІ-VІІІ

 

паразитує на

major L.)

 

 

 

 

 

 

 

 

житі

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зірочник середній

Вівсюг звичайний

 

Гірчиця польова

Гречка татарська

33

Продовження табл. 7

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

 

 

 

 

Багаторічні стрижнекореневі

 

 

 

 

Кульбаба

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

лікарська

 

 

Пряме

Перисто-

Стрижне-

 

 

клиновидне

До 12

ІІІ- V та

По всій

(Taraxacum

Дводольні

Айстрові

Кошик

Сім’янка

3-4 х 1,2-1,5 х

officinale

 

 

15-30

розсічене

ва

 

 

0,7-1,0

V-VІ

VІІІ-ІХ

Україні

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wigg.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Суріпиця

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В посівах

звичайна

 

Капус-

Пряме

Перисто-

Стрижне-

 

 

Овальне

До 10

 

багаторічних

(Barbarea

Дводольні

тяні

30-80

роздільне

ва

Волоть

Стручок

1,2-1,7 х 0,7-1

VІ-VІІІ

ІІІ-V

трав, у садах

vulgaris R.

 

 

 

довгасте

 

 

 

х 0,5-0,7

 

 

по всій

Br.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Україні

Щавель

 

 

 

 

 

 

 

Тригранне

 

 

На слабокис-

кінський

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дводольні

Гречкові

Пряме

Трикутно

Стрижне-

Волоть

Горішок

2,7-3,5 х

До 1,23

ІІІ-V

лих грунтах

(Rumex

50-150

яйцевидне

ва

1,5-2,2 х

VІVІІ

полів,

confertus

 

 

 

 

 

 

 

1-2

 

 

пасовищ

Willd.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Подорожник

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Переважно на

 

 

 

 

 

 

 

Довгасте

 

 

луках, в

ланцетолис-

Дводольні

Подорож-

Пряме

Широко-

Стрижне-

Колос

Коробоч-

До 48,1

ІІІVІ та

тий (Plantago

никові

10-60

ланцетне

ва

ка

2,2-3,2 х 0,7-

VІІ-Х

VІІІ-ІХ

посівах

 

 

1,0 х 0,5-0,7

багаторічних

lancetolata L.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

трав

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Багаторічні коренемичкуваті

 

 

 

 

Подорожник

 

 

 

 

 

 

 

Багатогранне

 

 

Переважно на

великий

 

подорож-

Пряме

Широко-

Мичкува-

Колосо-

Коробоч-

До 320

 

луках і

(Plantago

Дводольні

никові

10-60

овальне

та

подібні

ка

0,7-1,2 х 0,5-

VІІ-ІХ

ІІІ-V

зволожених

major L.)

 

 

 

 

 

 

 

0,7

 

 

місцях

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Багаторічні повзучі

 

 

 

 

Жовтець

 

 

 

Трійчас-

 

 

 

Оберенено-

 

З ІІІ

На вологих

повзучий

 

Жовтице-

Лежаче

Корене-

 

 

яйцевидне

До 0,35

луках і полях

Дводольні

то-

Немає

Горішок

протягом

(Ranunculus

 

ві

20-60

роздільне

вищна

 

 

2,5-3,5 х 2,2-

VІ-VІІІ

літа

по всій

repens L.)

 

 

 

 

 

 

 

2,7 х 0,5-1,0

 

 

Україні

Перстач

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На вологих

 

 

 

 

 

 

 

Овальне

 

 

полях,

гусячий

 

 

Лежаче

Непарно-

Стрижне-

 

 

До 300

 

Дводольні

Розові

Немає

Сім’янка

1,7-2,2 х 1,2-

ІІІ-VІ

заплавних

(Potentilla

15-80

перисті

ва

VІ-ІХ

anserina L.)

 

 

 

 

 

 

 

1,5 х 1,0-1,2

 

 

луках по всій

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Україні

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Багаторіні бульбові

 

 

 

 

Чина

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Південь

бульбиста

Дводольні

Бобові

Повзуче

Двійчасте

Корене-

Немає

Біб

Шаровидне

VІІ-VІІІ

ІІІ-V

України в

(Lathyrus

 

 

30-100

 

вища

 

 

3-4

 

 

посівах та на

tuberosum L.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

луках

 

 

 

 

 

Багаторічні цибулинні

 

 

 

 

Цибуля

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Особливо

Вальдштейна

 

 

 

 

 

 

 

Кулясте

 

 

Однодо-

Лінійні

Пряме

Лінійне

Мичкува-

Парасоль-

Коробоч-

VІ-ІІ

ІХ

засмічує

(Allium

льні

30-70

та

коподвбне

ка

2,2-2,7 х 1,2-

жито, а також

Waldsteinii

 

 

 

 

 

 

 

1,5

 

 

луки

Don)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бур’яни паразити кореневі

 

 

 

 

Вовчок

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Паразитує на

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

соняшнику,

соняшнико-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пряме

Лускови-

 

Колосо-

Коробоч-

0,2-0,3 х 0,1-

До 60-100

 

помідорах,

вий (Oro-

Дводольні

Вовчкові

Гаусторії

ІV-V

banche

 

 

10-50

дне

 

видне

ка

0,2

VІІІ-ІХ

 

картоплі,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

тютюні,

cumana Wallr)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

махорці і т.д .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бур’яни паразити стеблові

 

 

 

 

Повитиця

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Багато

польова

 

 

Витке,

 

 

 

 

Яйцевидне

 

 

Дводольні

Повити-

Лускови-

Немає

Клубочок

Коробоч-

До 15

ІV-VІ

культурних

(Cuscuta

цеві

ниткопо-

дне

ка

1,2-2,5 х 1-1,5

VІІ-ІХ

рослин і

campestris

 

 

дібне

 

 

 

 

х 0,7-1

 

 

бур’яни

Junk)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повитиця

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Багато

льонова

 

 

Витке,

 

 

 

 

Яйцевидне

 

 

Дводольні

Повити-

Лускови-

Немає

Клубочок

Коробоч-

До 15

ІV-VІ

культурних

(Cuscuta

цеві

ниткопо-

дне

ка

1,2-2,5 х 1-1,5

VІІ-ІХ

рослин і

trifolii

 

 

дібне

 

 

 

 

х 0,7-1

 

 

бур’яни

Babingt)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повитиця

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Багато

льонова

 

 

Витке,

 

 

 

 

Яйцевидне

 

 

Дводольні

Повити-

Лускови-

Немає

Клубочок

Коробоч-

До 15

ІV-VІ

культурних

(Cuscuta

цеві

ниткопо-

дне

ка

1,2-2,5 х 1-1,5

VІІ-ІХ

рослин і

epilinum

 

 

дібне

 

 

 

 

х 0,7-1

 

 

бур’яни

Weicne)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

32

повних вегетаційних періодів (буркун білий і жовтий, морква дика, будяк пониклий, блекота чорна та ін.).

Серед багаторічних бур’янів за способом вегетативного розмноження розрізняють біологічні групи кореневищних, коренепаросткових, стрижнекореневих, гронокореневих, повзучих. Кореневищні бур’яни розмножуються вегетативно підземними стеблами,кореневищами(гумай,деревійзвичайний,пирійповзучий,хвощпольовийіін.).

Для коренепаросткових бур’янів характерне проростання з коренів, що утворюють паростки (осот рожевий, осот жовтий, гірчак повзучий, березка польова, щавель гороб’ячий, тощо).

Стрижнекореневі види розмножуються вегетативним способом обмежено, за допомогою кореневої шийки (полин звичайний, кульбаба, петрові батоги).

Гронокореневим бур’янам властиве розмноження за допомогою видозмінених коренів увигляді грона (подорожник великий).

Цибулинні розмножуються цибулинами, щозалишаються в грунті після відмирання надземної частини (цибуля виноградна).

Повзучі розмножуються надземними стеблами, які стеляться поземлі, утворюючи коріння та розетки листків. Після вкорінення зв’язок з материнською рослиною втрачається і молоді рослини ростуть самостійно(жовтець повзучий, гусяча лапка).

7. Агробіологічна характеристика найпоширенішихвидів бур’янів в Україні.

 

 

 

 

 

Морфологічні ознаки

 

Кількість

 

На яких

Назва роду і

Ботаніч-

 

 

 

 

 

 

форма і

насіння з 1

Час появи

Родина

стебло,

 

коренева

 

 

рослини,

сходів,

угіддях

виду

ний клас

листя

суцвіття

плід

розмір

тис. шт., і

поширений

 

 

 

см

 

система

 

 

насіння, мм

час

місяці

вид

 

 

 

 

 

 

 

 

 

достигання

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

 

 

 

 

 

Ефемери

 

 

 

 

 

Зірочник

 

 

 

Яйцевид-

 

 

 

Округло-

2-3 поколін-

 

Скрізь,

середній

 

Гвоздико-

Лежаче

не

Стрижне-

 

Коробоч-

ІІІ-V та

особливо в

Дводольні

Немає

ниркоподідне

ня за літо,

(Stellaria

 

ві

5-30

загостре-

ва

 

ка

0,75-12,5х0,5

до 25

ІХ

вологих

media)

 

 

 

не

 

 

 

 

місцях

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Однорічні ранні ярі

 

 

 

 

Вівсюг

 

 

 

 

 

 

 

веретенопо-

 

 

 

звичайний

Однодо-

Тонконо-

Пряме

Ланцетно-

Мичкува-

Волоть

Зернівка

дібне

0,4-0,6

ІІІ-V

По всій

(Avena fatua

льні

гові

30-120

загострені

та

8-16 х 1,8-2,5

VІ-VІІІ

Україні

L)

 

 

 

 

 

 

 

х 1,5-2,5

 

 

 

Лобода біла

 

 

 

ромбови-

 

Колосо-

 

Округло-

 

 

 

 

 

Пряме

Стрижне-

 

сплющене

До 700

 

По всій

(Chenopodium

Дводольні

Лободові

дно-

видна

Горішок

ІІІ-Х

album L.)

 

 

за 120

яйцевидне

ва

волоть

 

1,5-1,75 х

VІІІ-ІХ

 

Ураїні

 

 

 

 

 

 

 

 

0,75

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Окрегло-

 

 

Перевагу

Підмаренник

 

 

 

 

 

 

 

 

 

мають

 

 

Лежаче

Клинови-

 

 

 

нирковидне

 

ІІІ-V

родючі,

чіпкий

 

 

Стрижне-

Напівпа-

 

1,2

ДводольніМаренові

чи витке

дно-

Горішок

1,75-3 х 1,25-

та

зволожені,

(Galium

 

 

50-200

ланцетне

ва

расолька

 

2,25 х 1,5-

VІІ-ІХ

VІІІ-ІХ

збагачені

aparine L.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1,75

 

 

вапном

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

грунти

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Переважно

Редька дика

 

 

 

Ліровид-

 

 

Членис-

 

 

 

на Поліссі

 

 

 

 

 

 

 

 

та півночі

(Raphanus

 

 

Пряме

Стрижне-

Китице-

Овальне

0,16-2,5

 

rafanistrum

ДводольніКапустові

30-60

но-

ва

подібне

тий

3-3,5

VІІ

ІV-V

Лісостепу,

L.)

 

 

 

роздільне

 

 

стручок

 

 

 

на дерново-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

підзолистих

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

грунтах

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Південно-

Амброзія

 

 

 

 

 

 

 

Обернено-

 

 

східна

полинолиста

 

 

 

Подвійно-

 

 

 

 

 

Україна

 

 

Пряме

Стрижне-

 

 

яйцевидне

До 88

 

(Ambrosia

Дводольні Айстрові

перисте

Кошик

Сім’янка

ІІІ- V

(Донецька,

artemisiafolia

 

 

200-250

розсічене

ва

 

 

1,5-2,3 х 0,81-

ІХ-ХІ

 

Дніпропет-

 

 

 

 

 

 

1,5

 

 

L.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ровська,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Запорізька)

29

Продовження табл. 7

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

Гірчак

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На зволоже-

шорсткий

 

 

Висхідне

 

Стрижне-

Колосо-

 

Яйцевидне 2-

До 46

 

них місцях і

(Polygonum

Дводольні

Гречкові

Еліптичне

видна

Горішок

3,2 х 1,5-3 х

ІV-Х

пустирях

scabrum

 

 

10-60

 

ва

китиця

 

1,5-2

VІІІ-ХІ

 

майже

 

 

 

 

 

 

 

 

Moekch.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

повсюдно

 

 

 

 

 

Однорічні пізні ярі

 

 

 

 

Галінсога

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По всій

 

 

 

 

 

 

 

 

До 0,3

 

Україні, а

дрібноквітко-

 

 

 

 

 

 

 

Клиновидне

 

 

 

Пряме

Яйцевид-

Стрижне-

 

 

кілька

VІVІІ та

особливо на

ва (Galinsoga

Дводольні

Айстрові

Немає

Сім’янка

1,25-1,5 х 0,3-

parviflora,

 

 

10-70

не

ва

 

 

0,5

поколінь за

ІХ

добре

 

 

 

 

 

 

 

рік VІІ-ІХ

 

зволожених

Cav.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

грунтах

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мишій сизий

 

 

 

 

 

Щільна

 

Яйцевидно-

 

 

 

Однодо-

Тонконо-

Пряме

Лінійно-

Мичкува-

 

овальне

 

 

По всій

(Setaria glauca

волоть

Зернівка

До 13,8

ІV-V

L.)

льні

гові

10-60

ланцетне

та

(султан)

 

2-2,75 х 1,65-

 

 

Україні

 

 

 

 

 

 

1,75 х 1,0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мишій

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В посушли-

 

 

 

 

 

Колосо-

 

Яйцеподіб-

 

 

вих

зелений

Однодо-

Тонконо-

Пряме

Лінійно-

Мичкува-

Зернівка

До 23

ІV-V

(Setaria viridis

льні

гові

70-100

ланцетне

та

видна

не2-2,5 х0,75-

степових

волоть

 

1,5 х 0,75-1

 

 

районах

L.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

України

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Щириця

 

 

 

Яйцевид-

 

 

 

Сочевице-

 

 

 

загнута

 

 

Пряме

Стрижне-

Волотє-

 

подібне 1-

1070

 

По всій

ДводольніЩирицеві

но-

Сім’янка

ІVVІ

(Amaranthus

 

 

20-150

ромбічне

ва

видне

 

1,25 х 0,5-

VІІ-Х

 

Україні

retroflexus L.)

 

 

 

 

 

 

 

0,75

 

 

 

Гречка

 

 

 

 

 

 

 

Грушовидне

 

 

 

татарська

 

 

Пряме

Серцеви-

Стрижне-

 

 

1,5

 

По всій

Дводольні Гречкові

Китиця

Горішок

2-3 х 1,7-2 х

ІV-V

(Polygonum

 

 

30-80

дне

ва

 

 

0,75

VІІІ-ІХ

 

Україні

tataricum L.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Широко-

 

 

 

Плескато-

 

 

 

 

 

 

 

лінійне,

 

 

 

 

 

 

Просо куряче

 

 

 

 

 

 

опукле з

 

 

 

Однодо-

Тонконо-

Пряме

на

Мичкува-

Волоте-

 

 

 

По всій

(Echinochloa

льні

гові

80-100

верхівці

та

подібне

Зернівка

остюком,

До 60

ІV-V

Україні

crus-galii L.)

 

 

 

загостре-

 

 

 

2,25-3 х 1,25-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1,75 х 1-1,25

 

 

 

 

 

 

 

не

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зимуючі

 

 

 

 

 

Волошка

 

 

 

Ліровид-

 

 

 

Обернено-

 

ІІІ-V

Полісся та

синя

 

 

Пряме

Стрижне-

 

 

яйцевидне

Близько 7

Дводольні

Айстрові

но-

Кошики

Сім’янка

та

Лісостеп

(Centarea

 

 

25-100

розсічене

ва

 

 

2,7-4,5 х 1,7-

VІІ-Х

VІІІ-ІХ

України

cyanus L.)

 

 

 

 

 

 

2,2 х 1-1,7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Грицики

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

звичайні

 

 

Пряме

Стрілови-

Стрижне-

 

 

Овальне

До 273,6

ІІІ-V

По всій

(Сapsella

ДводольніКапустяні

Китиця

Стручок

та

20-40

дне

ва

0,7-1 х 0,5-0,2

VІ-VІІІ

Україні

bursa pastoris

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VIII-IX

 

L. Medic.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Частіше у

Злинка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лісостепу на

канадська

Дводольні Айстрові

Пряме

Лінійно-

Стрижне-

Китиця

Стручок

Циліндричне

До 40

ІІІ-V

посівах

(Erigeron

 

 

30-80

довгасте

ва

 

 

2-2,5 х 0,4-0,5

V-Х

та VІІІ-ІХ

багаторіч-

canadensis L.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

них трав, у

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

садах.

 

 

 

 

Лінійні,

 

 

 

Оберненно-

 

 

 

 

 

 

 

двічі й

 

 

 

 

 

 

Ромашка

 

 

 

 

 

 

пірамідальне

 

 

 

 

 

Пряме,

тричі

 

 

 

 

 

По всій

непахуча

 

 

Стрижне-

 

 

ребристе

 

ІІІ-V

Дводольні Айстрові

гіллясте

перисто-

Кошик

Сім’янка

До 1650

території

(Matricaria

 

 

15-100

роздільні

ва

 

 

1,5-2,5 х 0,75-

 

та VІІІ-ІХ

України

inodora L.)

 

 

 

або

 

 

 

1,25 х 0,5-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,75

 

 

 

 

 

 

 

розсічені

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сокирки

 

 

 

Багатора-

 

 

 

Тригранно-

 

 

 

польові

 

 

Пряме

Стрижне-

 

 

клиновидне

 

ІІІ-V

По всій

ДводольніЖовтецеві

зово

Китиця

Листянка

До 6

(Consolida

 

 

20-80

розсічене

ва

 

 

2,2-2,5 х 1,5-

 

та VІІІ-ІХ

Україні

arvensis L.)

 

 

 

 

 

 

 

1,7

 

 

 

Талабан

 

 

 

Видовже-

 

 

 

Обернено-

 

 

 

польовий

ДводольніКапустяні

Пряме

но-

Стрижне-

Китиця

Стручок

яйцевидне

До 50

ІІІ- V

По всій

(Thlaspi

 

 

20-50

обернено-

ва

 

 

1,5-2,2 х 1,2-

VІ - VІІІ

та VІІ-ІХ

Україні

arvense L.)

 

 

 

яйцевидне

 

 

 

1,5 х 0,5-0,7

 

 

 

Мак самосій-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По всій

ка дикий

Дводольні

Макові

Пряме

Перисто-

Стрижне-

Немає

Коробоч-

Округле

До 50

ІІІ-ІV-V

Україні,

(Papaver

 

 

30-80

роздільне

ва

 

ка

0,7-1 х 0,5-0,7

VІІ-ІХ

 

рідше в

rhoeas L.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Криму

30

Продовження табл. 7

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

 

 

 

 

 

Однорічні озимі

 

 

 

 

 

Бромус

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Полісся і

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лісостеп

житній

Однодо-

тонконо-

 

 

Мичкува-

 

 

 

 

 

Пряме

Лінійне

Волоть

Зернівка

Циліндричне

До 5

VІІІ-ІХ

України, в

(Bromus

льні

гові

 

 

та

 

 

 

 

 

посівах

secalimus L.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

озимих

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Полісся,

Горошок

 

 

Висхідне

 

 

 

 

 

 

 

Лісостеп і

волохатий

 

 

Парнопе-

Стрижне-

Однобіч-

 

 

До 8,6

VІІІ-ІХ

Степ

Дводольні

Бобові

або

Біб

Кулясте 3-4

(Vicia vilosa

 

 

лежаче

ристе

ва

на китиця

 

 

VІІVІІІ

та ІІІ- V

України, в

Roth.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

посівах

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

озимих

Метлюг

 

 

 

 

 

 

 

Веретенови-

 

 

На вологих

звичайний

Однодо-

тонконо-

Пряме

Лінійно

Мичкува-

Волоть

Зернівка

дне

До 16

ІІІ- V

грунтах в

(Apera spica

льні

гові

25-100

ланцетне

та

 

 

1,5-2,2 х 0,3-

VІІVІІІ

та VІІІ-ІХ

посівах

venti L.)

 

 

 

 

 

 

 

0,5

 

 

озимих

 

 

 

 

 

Дворічні бур’яни

 

 

 

 

 

Буркун

 

 

 

 

 

 

 

Овально-

 

 

На полях,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

пасовищах,

жовтий

 

 

Пряме 50-

 

Стрижне-

 

 

довгасте

До 33

ІІІ-V та

(Melilotus

Дводольні

Бобові

150

Трійчасте

ва

Китиця

Біб

1,7-2,2 х 1,2-

VІІ-Х

VІІІ-ІХ

уздовж доріг

officinalis L.)

 

 

 

 

 

 

 

1,7 х 1-1,2

 

 

по всій

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Україні

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По всій

Морква дика

 

 

 

2-3

 

 

 

Овальне

 

 

Україні на

 

 

Пряме 25-

Стрижне-

Парасоль-

 

До 12,6

 

луках,

(Daucus

Дводольні

Селерові

30

перисто-

ва

ка

Сім’янка

2,5-3,5 х 2,0-

VІІ-ІХ

ІІІ- V

пасовищах,

carota L.)

 

 

 

розсічене

 

 

 

2,7 х 1,5

 

 

садах,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

городах

Синяк

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На полях і

 

 

 

Видовже-

 

 

 

Тригранне

 

 

пасовищах,

звичайний

Дводольні

Шорстко-

Пряме

Стрижне-

Завійки

Горішок

До 84

ІV-V

(Echium

листі

30-100

но-

ва

2,5-3,5 х 1,5-

VІІ-Х

вздовж доріг

vulgare L.)

 

 

 

ланцетне

 

 

 

2,2 х 1,2-1,7

 

 

переважно на

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

чорноземах

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Багаторічні кореневищні

 

 

 

 

Гумай, Сорго

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Переважно на

алепське

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Однодо-

тонконо-

Пряме

Лінійно-

Мичкува-

Волоть

Зернівка

Овальне 4-5 х

До 8

ІІІ- V

вологих

(Sorgum

льні

гові

100-200

ланцетне

ти

1-1,1

VІІІ-Х

грунтах

halepense (L.)

 

 

 

Pers.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

півдня Степу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пирій

 

 

 

 

 

 

 

Довгасте

 

 

 

повзучий

Однодо-

тонконо-

Пряме

Лінійно-

Мичкува-

 

 

До 12

 

По всій

Колос

Зернівка

6-10 х 1,2-1,7

ІІІ- V

(Elytrigia

льні

гові

60-120

ланцетне

та

VІІ-ІХ

Україні

repens L.)

 

 

 

 

 

 

 

х 1-1,2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хвощ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На болотах

польовий

Хвощові

Хвощові

Пряме

Мутовча-

Корене-

Немає

Немає

Немає

Спори

ІІІ-ІV

перезволоже-

(Eguisetum

4-40

сте

вища

ІІІ- V

них кислих

arvense L.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

грунтах

 

 

 

 

Багаторічні коренепаросткові

 

 

 

 

Амброзій

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

багаторічна

 

 

Пряме

Перисто-

Стрижне-

 

 

Обернено-

До 5

 

Південно-

(Ambrosia

Дводольні

Айстрові

Кошик

Сім’янка

яйцевидне

VІ- V

східна

psilostachia

 

 

до 180

розсічане

ва

 

 

2,5-3 х 2,0-2,5

ІХ-Х

 

Україна

D.C.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Березка

 

 

 

серцевид-

 

 

 

Слабо-

 

 

Переважно в

польова

ДводольніБерезкові

Сланке,

но-

Стрижне-

Немає

Коробоч-

тригранне

До 9,8

І-Х

посушливих

(Convolvulus

витке

стрілови-

ва

ка

2,5-3,5 х 2-2,5

VІІ-Х

місцях по

arvensis L.)

 

 

 

дне

 

 

 

х 1,5-2

 

 

всій Україні

Осот жовтий

 

 

 

 

 

 

 

Овально-

 

 

По всій

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Україні,

польовий

 

 

Пряме

Струго-

Стрижне-

 

 

видовжене

До 30

 

Дводольні Айстрові

Кошик

Сім’янка

ІІІ-ІV

переважно на

(Sonchus

 

 

30-150

видне

ва

 

 

2,5-3,2 х 0,7-

VІІ-Х

 

розпушених

arvensis L.)

 

 

 

 

 

 

 

1,2 х 0,5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

полях

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Осот

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

рожевий

 

 

 

 

 

 

 

Обернено

 

 

По всій

(будяк

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Україні

 

 

Пряме

Перисто-

Стрижне-

 

 

яйцевидне

До 40

 

польовий)

Дводольні

Айстрові

Кошик

Сім’янка

ІІІ-ІV

переважно на

(Cirsium

 

 

40-160

розсічене

ва

 

 

2,5-4,5 х 0,7-

VІІVІІІ

 

вологих

 

 

 

 

 

 

 

1,0 х 0,7

 

 

arvense L.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

грунтах

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scop.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

31