Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 5.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
158.72 Кб
Скачать

5. Стимулятори м’ясної продуктивності

У наш час досягнення науки дозволяють регулювати процеси обміну речовин у організмі за допомогою біологічно активних сполук. Вітчизняна промисловість випускає більше 60 найменувань речовин, які стимулюють м’ясну продуктивність тварин. Це ферменти, вітаміни, транквілізатори, антиоксиданти та інші біологічно активні речовини.

Ферментні препарати

Ферментні препарати, що випускаються промисловістю, відрізняються від чистих ферментів тим, що вони містять не тільки активний білок, але й різні баластні домішки, а також ряд інших ферментів. Залежно від ступеня очистки ферментні препарати, що випускаються для потреб тваринництва, діляться на технічні і очищенні. Очищенні препарати отримують шляхом осадження алкоголем дифузійних витяжок культури продуценту (ступінь очистки позначається 10х).

Ферменти протеази, амілази, що знаходяться у ферментних препаратах мікробного походження (амілосубтилін ГЗх, протосубтилін ГЗх, глюковаморин П10х), позитивно впливають на розщеплення таких поживних речовин корму, як протеїн, крохмаль, геміцелюлоза до найпростіших складових частин, що в кінцевому рахунку приводить до інтенсифікації виробництва продукції свинарства.

Крім цих препаратів, холдингова компанія «Ензим» (м. Ладижин Вінницької області) випускає целотерин ГЗх і мацеробацилін ГЗх. За твердженням виробника, целотерин ГЗх містить комплекс целюло-золітичних ферментів, здатних послідовно розщеплювати клітковину (целюлозу і целобіозу) кормів до гексоз і пентоз. Застосування препарату сприяє інтенсифікації приросту живої маси у свиней на 16% з одночасним скороченням витрати кормів на одиницю продукції. Мацеробацилін ГЗх представлений комплексом пектолітичних ферментів, основним з який вважають пектат -- транселіміназу, що підсилює гідроліз полісахаридів і в першу чергу - пектину кормів. Механізм дії цих двох препаратів недостатньо розкритий, особливо що стосується свиней. Невдала також спроба виробника рекомендувати дози ферментних препаратів у розрахунку на 1 голову. Як відомо, ферментні препарати нормують у розрахунку на суху речовину раціону (чи БВМД, БВД). Ферменти, вироблені мікробіологічною промисловістю, не є стимуляторами. Вони лише доповнюють ферменти шлунково-кишкового тракту.

У господарстві при вирощуванні телят ферментні препарати можна додавати до молока, попередньо розчинивши їх у невеликій кількості води. Для худоби під час відгодівлі і дійних корів у господарстві можна готувати суміш концентратів з препаратами, попередньо розрахувавши добову норму ферментних препаратів на тварину в день і додавати їх у добову норму концентратів.

При виробництві преміксів норму збільшують у 100 разів (за введення преміксу у комбікорм у кількості 1 %).

Норми введення ферментних препаратів (амілоризин, глюкаваморин, амілосубтилін, протосубтилін, міназа) для телят 0,01-0,03% сухої речовини раціону , птиці – 0,01-0,05% СР комбікорму.

Антибіотики. Антибіотиками називаються всі продукти обміну будь-яких організмів, спроможні вибірково подавляти ріст або знищувати мікроби.

У деяких країнах Світу (за винятком України та ін.) у якості добавок до комбікормів застосовують спеціальні кормові форми антибіотиків. Це забезпечує велику економічність при виробництві і більший господарський ефект при застосуванні кормових препаратів у порівнянні з хімічно чистими речовинами. Крім того, кормові препарати антибіотиків у своєму складі містять цілий ряд біологічно активних речовин - продуктів біосинтезу організмів (вітамінів, ферментів, гормоноподібних речовин, неідентифікованих факторів росту) і здійснюють на організм комплексну дію.

Сучасна тенденція у питанні використання антибіотиків для стимуляції росту і продуктивності сільськогосподарських тварин зводиться до наступного:

1) у деяких країнах рекомендується застосовувати бацитрацин, кормогризин, флавоміцин, віргініаміцин та інші антибіотики, залишкові кількості яких не накопичуються у харчових продуктах, які не утворюють резистентних штамів мікроорганізмів до антибіотиків терапевтичного призначення і не використовуються з лікувальною ціллю;

2) забороняється застосовувати для стимуляції продуктивності тетрацикліни, стрептоміцин, пеніцилін, неоміцин та інші антибіотики, які використовуються у терапевтичних цілях у медицині і ветеринарії.

Використання антибіотиків у раціонах сільськогосподарських тварин регламентуються інструкціями, затвердженими спеціальними державними органами.

Антибіотики з ціллю стимуляції росту тварин можуть надходити у господарства у преміксах, білково-вітамінних добавках і комбікормах. Виготовляють їх на заводах, які мають обладнання для точного дозування і рівномірного розповсюдження антибіотиків по всій масі комбікорму або БВД. У господарстві премікси, які містять антибіотики, додають у концентровані корми власного виробництва (під контролем спеціаліста господарства).

Інструкцією по використанню антибіотиків забороняється вводити у корми суміш з двох і більше антибіотиків, використовувати їх у племінних господарствах (крім препаратів цинкбацитрацину), застосовувати без наявності відповідних документів, не тому виду тварин, піддавати комбікорми, премікси, БВД з антибіотиками довготривалої теплової обробки (вище 50 градусів за Цельсієм).

Норми введення антибіотиків у премікси і комбікорми :

Поросята-сисуни-

на 1 т преміксу 5,5тис. бацитрацину, 1,2 тис. гризину,

на 1 т комбікорму 55г бацитрацину , 12 г гризину.

Поросята на відгодівлі -

на 1 т преміксу – 2,0 тис. бацитрацину, 250 г. гризину

на 1 т комбікорм-2,0г бацитраціну, 2,5г гризину

Курчата-бройлери

на 1 т преміксу – 1500-2000г бацитрацину, 200-150 г. гризину

на 1 т комбікорм-20-10г бацитраціну, 1,2-2,5г гризину

З метою стимуляції продуктивності використовуються як натуральні гормони, отримані з ендокринних залоз, так і ряд синтетичних аналогів. У наш час найбільш вивченими препаратами анаболічної дії є синтетичний естроген диетилстильбестрол (ДЕС) і синестрол. При застосуванні їх маса тіла тварин на відгодівлі збільшується на 10-18%. Застосовувати препарати припиняють за один місяць до забою.

У нашій країні використовувати ці препарати для стимулювання м'ясної продуктивності тварин можна тільки з дозволу Міністерства охорони здоров'я.

У останній час більш широкого застосування отримали різні гормональне активні препарати: тиреоїдні гормони і териостатики (тиреоідин, йодований казеїн, дийодтирозин, бетазин, хлорно-кислий амоній), інсулін, андрогени (менстранол, діанобол), прогестагени (ацетат мегастрола, гормон росту, комплексні сполуки - торелор, трифтазин, біогенні аміни). Застосування їх дозволяє збільшити добові прирости маси тіла на 15-20%.

Важливе значення у практиці тваринництва має відкриті у останні роки фітоестрогени (куместрол, біохінін). Вони у великих кількостях містяться у конюшині, люпині, кукурудзі та інших кормах. Імплантація кастратам 60-80 мг куместролу підвищує прирости маси тіла на 10-25%.

Бетазин — синтетичний аналог дийодтирозину. Використовується у якості стимулюючого засобу для свиней і великої рогатої худоби у період відгодівлі. Вводиться препарат у організм з кормом у дозі 1-2 мг на 1 кг маси тіла або імплантується у дозі 150 мг на одну тварину.

Хлорнокислий амоній та метилтиоурацил володіє тиреостатичною дією. Вони блокують гормоноутворювальну функцію щитовидної залози, у результаті чого у організмі обмежуються процеси дисиміляції, що призводить до підвищення приросту маси тіла та економи витрат корму на одиницю продукції. Хлорнокислий амоній дають тваринам з кормами або водою у дозі 2,5 мг на 1 кг маси тіла щоденно протягом 90 днів. Доза метилтиуорацилу бичкам упродовж 60 днів - 3-4 г, свиням - 0,5-1 г на одну тварину.

Вітаміни не є ні пластичним матеріалом, ні джерелом енергії, але у якості складової частини багатьох ферментів беруть участь у метаболізмі. Відсутність вітамінів у раціоні викликає різні захворювання тварин.

Крім природних джерел вітамінів у тваринництві широко використовуються вітамінні препарати промислового виробництва, у тому числі отриманий шляхом хімічного або мікробіологічного синтезу.

Інсолвіт — концентрат вітамінів А, Дз і Е у фізіологічне обґрунтованих відношеннях. Інсолвіт розводять дистильованою водою, ізотонічним розчином натрію хлориду, новокаїном у відношенні 1 : 2 і вводять тваринам внутрішньом'язово або дають з кормом. У 1 мл розчину міститься 33 тисячі МО вітаміну А, 4 тисячі МО вітаміну Вз і 10 тисяч МО вітаміну Е. Препарат можна вводити один раз на 6-8 днів у дозах (мл): великій рогатій худобі - 15-20; свиноматкам і кнурам - 6-8; поросятам - 2-3; вівцям і козам - 3-5. Ефективність препарату у 1,5-2 рази вище, ніж тривіту і тривітаміну.

Кормовий препарат мікробного каротину (КПМК) — це пухка розсипчаста біомаса коричневого кольору. Є добрим джерелом провітаміну А (β-каротину) для сільськогосподарських тварин і птиці. Крім β-каротину (до 1,5%) препарат містить ліпіди, протеїн, вітамінні групи В. Застосовують його у дозах, які еквівалентні рослинному каротину. Для забезпечення потреби тварин у вітаміні А використовується масляний концентрат цього вітаміну (активність 100-225 тисяч МО у 1 мл) і сухий стабілізований концентрат (активність 325-500 тисяч МО у 1 г). Крім того, у комбікорми можна вносити імпортні препарати вітаміну А - дохифрал екстра А-325 і А-500 (активність відповідно 325 і 500 тисяч МО у 1 г).

Серед препаратів вітаміну Д широко розповсюджений відеїн - сухий стабілізований концентрат вітаміну Д3, активністю 200 тисяч МО у 1 г і олійні концентрати вітамінів Д2 і Дз активністю 50 тисяч МО у 1 мл.

Аквахол - новий препарат. Являє собою водорозчинний концентрат вітаміну В3 на спиртово-твіновій основі, в 1 мл якого міститься 400 тисяч МО вітаміну В3. Розводять водою у відношенні 1:10 і додають у вологий корм або воду. Доза (на одну тварину) молодняку великої рогатої худоби - 1000-1500 МО, поросятам - 400-600 МО, птиці - 80-100 МО.

З промислових препаратів вітаміну ВІ використовують тіаміну хлорид і тіаміну бромід, які випускаються у виді порошків, розчинів або таблеток.

Препарати рибофлавіну (вітаміну В2) для тваринництва випускаються у вигляді кормового концентрату і чистого вітаміну В2 у порошку.

Зі сполук вітаміну РР (В5) частіше за все використовують нікотинову кислоту або нікотинамід. В останній час розроблений вітамін РР кормовий, який являє собою нерозчинні у воді мілкі гранули. Він значно дешевший і не викликає ускладнень у тварин навіть при передозуванні.

13