Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAV11pravoox.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
211.46 Кб
Скачать

7. Нотаріат в Україні

Нотаріат є однією з інституцій, що покликані забезпечувати реалізацію конституційного права громадян, а також юридичних осіб на отримання правової допомоги відповідно до вимог ст. 59 Конституції України.

Нотаріат в Україні – це система органів і посадових осіб, на які покладено обов'язок посвідчувати права, а також факти, що мають юридичне значення, та вчиняти інші нотаріальні дії з метою надання їм юридичної вірогідності.

Правовою основою діяльності нотаріату є Конституція України, Закон України “Про нотаріат”, а також інші законодавчі та підзаконні нормативно-правові акти.

Вчинення нотаріальних дій в Україні покладається на нотаріусів, які працюють в державних нотаріальних конторах, державних нотаріальних архівах (державні нотаріуси), або займаються приватною нотаріальною діяльністю (приватні нотаріуси). Треба зазначити, що документи, оформлені державними і приватними нотаріусами, мають однакову юридичну силу, як і їх повноваження щодо вчинення нотаріальних дій.

Нотаріусом може бути громадянин України, який має вищу юридичну освіту, стаж роботи в галузі права не менше трьох років, пройшов стажування протягом одного року в державній нотаріальній конторі або у нотаріуса, що займається приватною нотаріальною практикою, склав кваліфікаційний іспит та одержав свідоцтво про право на заняття нотаріальною діяльністю. Нотаріусом не може бути особа, яка має судимість. Особа, якій вперше надається право займатися нотаріальною діяльністю, у відповідному головному управлінні юстиції в урочистій обстановці приносить присягу нотаріуса.

Крім нотаріусів, право здійснювати окремі нотаріальні дії у випадках та на підставах, передбачених законом надається: посадовим особам місцевого самоврядування; дипломатичним представництвам і консульським установам України; головним лікарям (їх заступникам з медичної частини) лікувальних закладів, санаторіїв, директорам і головними лікарям будинків для престарілих та інвалідів; капітанам морських та річкових суден; командирам (начальникам) військових частин, військових навчальних закладів; начальникам установ виконання покарань та слідчих ізоляторів та деяким іншим особам.

Законодавець наділяє нотаріуса певними правами для виконання покладених на нього функцій, а саме:

– витребувати від підприємств, установ і організацій відомості та документи, необхідні для вчинення нотаріальних дій;

– складати проекти угод і заяв, виготовляти копії документів та виписки з них, а також давати роз'яснення з питань вчинення нотаріальних дій і консультації правового характеру.

– одержувати плату за надання консультацій правового характеру, які не пов'язані із вчинюваними нотаріальними діями, за вчинення приватними нотаріусами нотаріальних дій, за надання додаткових інформаційно-технічних послуг.

Разом із правами, закон передбачає для нотаріусів і наступні основні обов’язки:

– здійснювати свої професійні обов'язки відповідно до Закону України “Про нотаріат” і принесеної присяги;

– сприяти громадянам, підприємствам, установам і організаціям у здійсненні їх прав та захисті законних інтересів, роз'яснювати права і обов'язки, попереджати про наслідки вчинюваних нотаріальних дій для того, щоб юридична необізнаність не могла бути використана їм на шкоду;

– зберігати в таємниці відомості, одержані ним у зв'язку з вчиненням нотаріальних дій;

– відмовити у вчиненні нотаріальної дії в разі її невідповідності законодавству України або міжнародним договорам;

– вести нотаріальне діловодство та архів нотаріуса відповідно до встановлених правил.

Крім того, нотаріуси та інші посадові особи, яким законом надано право вчиняти нотаріальні дії, зобов'язані додержувати таємниці цих дій. Обов'язок додержання таємниці вчинюваних нотаріальних дій поширюється також на осіб, яким про вчинені нотаріальні дії стало відомо у зв'язку з виконанням ними службових обов'язків.

Нотаріуси можуть об'єднуватися у регіональні, загальнодержавні, міжнародні спілки та асоціації. Об'єднання нотаріусів представляють їх інтереси у державних та інших органах, захищають соціальні та професійні права нотаріусів, здійснюють методичну і видавничу роботу, можуть створювати спеціальні фонди і діють відповідно до своїх статутів.

З метою визначення рівня професійної підготовленості осіб, які мають бажання займатися нотаріальною діяльністю, при відповідних головних управліннях юстиції Міністерства юстиції України у Автономній Республіці Крим, областей, міст Києва та Севастополя утворюються кваліфікаційні комісії нотаріату, строк повноважень яких складає три роки.

Статус, завдання та функції кваліфікаційної комісії нотаріату визначаються Положенням про кваліфікаційну комісію нотаріату, яке затверджено наказом Міністерства юстиції України від 1 грудня 2006р. № 87/5. Кваліфікаційна комісія діє у складі семи членів: одного представника Міністерства юстиції України, двох представників відповідно Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головних управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастополі, трьох нотаріусів, одного представника легалізованих у встановленому порядку територіальних об'єднань нотаріусів (з числа нотаріусів). До складу кваліфікаційної комісії можуть входити лише ті нотаріуси, які мають стаж роботи нотаріусами не менше десяти років. Кваліфікаційна комісія проводить свої засідання у разі потреби, але не менш як два рази на рік.

З метою виконання покладених на неї функцій, кваліфікаційна комісія здійснює наступні повноваження:

–вирішує питання про допуск або відмову в допуску до складання кваліфікаційного іспиту;

–приймає кваліфікаційні іспити на право на зайняття нотаріальною діяльністю;

–на підставі результатів іспиту приймає рішення про внесення відповідним головним управлінням юстиції подання до Міністерства юстиції про видачу свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю.

Якщо особа не згодна з рішенням кваліфікаційної комісії, вона може його оскаржити або до Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату при Міністерстві юстиції України (в місячний строк з дня отримання його копії), або до суду.

Завдання, функції та порядок діяльності Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату визначається Положенням про Вищу кваліфікаційну комісію нотаріату, яке затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 8 грудня 2006р. № 1689.

Вища кваліфікаційна комісія утворюється при Міністерстві юстиції України і строк її повноважень складає п’ять років. Основним завданням комісії є розгляд скарг на рішення регіональних кваліфікаційних комісій нотаріату. Очолює Вищу кваліфікаційну комісію міністр юстиції, який і затверджує її персональний склад. До складу комісії входять девять її членів: чотири нотаріуси, три представники Мінюсту та два представники легалізованих в установленому порядку об'єднань нотаріусів із всеукраїнським статусом.

Відповідно до поставлених перед нею завдань Вища кваліфікаційна комісія:

– розглядає скарги на рішення кваліфікаційних комісій нотаріату про відмову у допуску особи до нотаріальної діяльності;

– вирішує питання щодо складання кваліфікаційного іспиту Вищій кваліфікаційній комісії особою, яка подала скаргу;

– розробляє і затверджує план складання кваліфікаційних іспитів особами, які виявили бажання займатися нотаріальною діяльністю.

В Україні утворена та функціонує Українська нотаріальна палата, яка є добровільною громадською організацією нотаріусів, що діє на засадах гласності, самоврядування і у відповідності до Конституції України, чинного законодавства, а також Статуту Української нотаріальної палати, який було затверджено Установчою конференцією нотаріусів України 22 квітня 1993 року.

Основною метою діяльності Української нотаріальної палати є обєднання на професійній основі зусиль нотаріусів для задоволення та захисту їх законних професійних, соціальних та інших спільних інтересів, сприяння підвищенню їх професійного рівня, вдосконалення правової допомоги, що надається органами нотаріату громадянам, підприємствам і організаціям, охорона їх інтересів при заподіянні шкоди внаслідок незаконних дій нотаріусів.

Основними завданнями Палати є:

– підвищення ролі нотаріату в умовах формування в Україні ринкових відносин, престижу професії нотаріуса, створення умов для активної діяльності членів нотаріальної палати на основі єдності їх професійних інтересів;

– сприяння вдосконаленню діяльності нотаріусів по правовому обслуговуванню громадян, підприємств і організацій;

– надання нотаріусам методичної та інформаційної допомоги;

– забезпечення захисту законних соціальних інтересів членів Палати, реалізації їх прав;

– захист інтересів громадян та організацій при заподіянні їм шкоди з вини нотаріуса;

– сприяння розвитку міжнародних зв’язків з метою зміцнення наукових і професійних контактів членів Палати, обміну досвідом, співробітництва з міжнародними організаціями нотаріату.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]