Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAV11pravoox.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
211.46 Кб
Скачать

6. Адвокатура в Україні

В сучасних демократичних та правових державах важливу роль у системі правового захисту прав та свобод людини і громадянина, законних прав і інтересів фізичних осіб виконує адвокатура.

Адвокатура в Україні – це добровільне професійне громадське об’єднання, яке сприяє захисту прав і свобод та представляє законні інтереси громадян України, осіб без громадянства, юридичних осіб, надає їм іншу юридичну допомогу.

Правовою основою діяльності адвокатури в Україні є Конституція України, Закон України “Про адвокатуру” від 19.12.1992 року, Кримінально-процесуальний, Цивільний процесуальний, Господарський процесуальний кодекси, Кодекс адміністративного судочинства, інші законодавчі та підзаконні нормативно-правові акти.

Конституційною основою функціонування адвокатури в Україні є норми, закріплені у ст. 59 Конституції України, відповідно до яких кожен має право на правову допомогу і є вільним у виборі захисника своїх прав, а у випадках, передбачених законом, така допомога надається державою безоплатно. У цій же статті закріплене і положення, що саме для забезпечення права на захист від обвинувачення та надання правової допомоги при віриш енні справ у судах та інших державних органах в Україні діє адвокатура. Крім того, у ст. 129 Конституції України положення про забезпечення обвинуваченому права на захист закріплено як основна засада (принцип) здійснення судочинства в Україні.

Адвокатура здійснює свою діяльність на принципах: верховенства закону, незалежності, демократизму, гуманізму, конфіденційності.

Адвокатом може бути особа, яка має вищу юридичну освіту, підтверджену дипломом України або відповідно до міжнародних договорів України дипломом іншої країни, стаж роботи у галузі права не менше двох років, володіє державною мовою, склала кваліфікаційні іспити, одержала в Україні свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю та прийняла Присягу адвоката України.

Адвокатом не може бути особа, яка має судимість. Адвокат також не може працювати у суді, прокуратурі, нотаріаті, органах внутрішніх справ, служби безпеки, державного управління.

Основні організаційні форми діяльності адвокатури закріплені у ч.2 ст.4 Закону України ”Про адвокатуру”, відповідно до вимог якої адвокат має право практикувати індивідуально, відкрити своє адвокатське бюро, або об’єднатися з іншими адвокатами в колегії, адвокатські фірми, контори, чи інші адвокатські об’єднання.

Діяльність адвокатських об’єднань базується на принципах добровільності, самоуправління, колегіальності і власності. Вони реєструються в Міністерстві юстиції України, після чого ставлять до відома місцеві органи влади про свою реєстрацію, а адвокати – про отримання свідоцтва на право займатись адвокатською діяльністю.

Адвокати та адвокатські об’єднання можуть здійснювати наступні види адвокатської діяльності:

- надавати консультації і роз’яснення по юридичним питанням, усні та письмові довідки по законодавству;

- складати заяви, скарги та інші документи правового змісту;

- засвідчувати копії документів по справам, які находяться у їх провадженні;

- здійснювати представництво в судах, інших державних органах, перед громадянами і юридичними особами;

- надавати правову допомогу підприємствам, організаціям і установам;

- здійснювати правове забезпечення підприємницької і зовнішньо- економічної діяльності громадян і юридичних осіб;

- виконувати свої обов’язки згідно з кримінально-процесуальним законодавством в ході дізнання і досудового слідства.

Під час здійснення адвокатської діяльності адвокат має право:

- представляти і захищати права та інтереси громадян і юридичних осіб за їх дорученням у всіх органах, підприємствах, установах і організаціях;

- збирати відомості про факти, які можуть бути використані як докази по цивільних, господарських, кримінальних справах і справах про адміністративне правопорушення;

- запитувати і отримувати документи чи їх копії від організацій, установ і організацій, а від громадян за згодою;

- знайомитись на підприємствах, в організаціях з необхідними для виконання доручень документами, за виключенням тих, таємниці яких охороняються законом;

- отримувати письмові висновки спеціалістів з питань, що потребують спеціальних знань;

- застосовувати науково-технічні засоби згідно з діючим законодавством;.

- доповідати про клопотання і заяви на прийомі у посадових осіб і згідно з законом отримувати на них письмові мотивовані відповіді;

- бути присутнім при розгляді своїх подань і скарг на засіданнях колегіальних органів і давати пояснення по суті подань і скарг.

Разом з тим, при здійсненні своїх професійних обов'язків адвокат зобов'язаний:

- неухильно додержувати вимог чинного законодавства;

- використовувати всі передбачені законом засоби захисту прав і законних інтересів громадян та юридичних осіб.

Крім того, адвокат не має права використовувати свої повноваження на шкоду особі, в інтересах якої прийняв доручення, а також відмовитись від прийнятого на себе захисту підозрюваного, обвинуваченого, підсудного.

Адвокат також зобов'язаний зберігати адвокатську таємницю. Предметом адвокатської таємниці є питання, з яких громадянин бо юридична особа зверталися до адвоката, суть консультацій, порад, роз'яснень та інших відомостей, одержаних адвокатом при здійсненні своїх професійних обов'язків.

Адвокат може мати помічника або кількох помічників із числа осіб, які мають вищу юридичну освіту.

В залежності від форми судочинства, в якому адвокат захищає або представляє інтереси свого клієнта він може мати різний процесуальний статус.

Зокрема при здійсненні провадження у кримінальних справахадвокат може набувати процесуального статусу: 1)захисникапідозрюваного, обвинуваченого, підсудного, засудженого; 2)представникапотерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача, свідка. Вцивільному, господарському та адміністративному судочинствіадвокат виконує процесуальну функціюпредставника прав та законних інтересів сторін.

Для визначення рівня професійних знань осіб, які мають намір займатися адвокатською діяльністю та вирішення питань про дисциплінарну відповідальність адвокатів, в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі строком на 3 роки створюються кваліфікаційно-дисциплінарні комісії адвокатури. Порядок організації і діяльності кваліфікаційно-дисциплінарної комісії визначається Положенням про кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури, затвердженим Указом Президента України № 155/93 від 5 травня 1993 року. Формування кваліфікаційно-дисциплінарних комісій та організаційне забезпечення їх діяльності здійснюють відповідно Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласна, Київська та Севастопольська міська рада.

Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія діє в складі двох палат: атестаційної та дисциплінарної.

Атестаційна палата (складається з 11 членів): 1) розглядає заяви осіб, які мають намір займатися адвокатською діяльністю; 2) допускає осіб або відмовляє їм у допуску до складання кваліфікаційних іспитів; 3) приймає кваліфікаційні іспити; 4) ухвалює рішення про видачу або відмову у видачі свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю.

Дисциплінарна палата (складається з 9 членів): 1) розглядає скарги громадян, окремі ухвали суддів , постанови суддів, постанови, подання слідчих органів, голови кваліфікаційно-дисциплінарної комісії або її членів, заяви адвокатських об'єднань, підприємств, установ, організацій на дії адвокатів; 2) вирішує питання про притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності та розглядає порушені з цих питань справи, приймає рішення про застосування дисциплінарного стягнення або про відмову у притягненні адвоката до дисциплінарної відповідальності; 3) узагальнює дисциплінарну практику палати та адвокатських об`єднань за рік.

Під час одержання свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю, особа, якій його вручено, приймає Присягу адвоката України.

За рішенням дисциплінарної палати до адвоката можуть бути застосовані наступні дисциплінарні стягнення: 1) попередження; 2) зупинення дії свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю на строк до одного року; 3) анулювання свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю.

В Україні утворюється також і Вища кваліфікаційна комісія адвокатури, порядок діяльності якої Положенням про Вищу кваліфікаційну комісію адвокатури, яке також затверджено Указом Президента України № 155/93 від 5 травня 1993 року. Вища кваліфікаційна комісія адвокатури утворюється при Кабінеті Міністрів України і строк її повноважень становить три роки, починаючи э дня першого її засідання. Основним її завданням є розгляд скарг на рішення кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури у Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі.

До складу Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури входять по одному представнику від кожної кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури, Верховного Суду України, Міністерства юстиції України, Спілки адвокатів України.

Необхідною передумовою повноцінного функціонування адвокатури в демократичному суспільстві є вироблення та дотримання нею в ході здійснення своєї професійної діяльності особливих деонтологічних вимог. Тому, з метою уніфікованого закріплення традицій та досвіду української адвокатури в сфері тлумачення норм адвокатської етики, а також загальновизнаних деонтологічних норм і правил, прийнятих у міжнародному адвокатському співтоваристві були розроблені і 1 жовтня 1999 року схвалені Вищою кваліфікаційною комісією адвокатури Правила адвокатської етики (далі – Правила).

Правила покликані слугувати системою орієнтирів для адвокатів України при збалансуванні, практичному узгодженні ними своїх багатоманітних професійних правил і обов`язків відповідно до статусу, основних завдань адвокатури та принципів її діяльності, визначених Конституцією України, Законом України ”Про адвокатуру” та іншими законодавчими актами, а також закріпити єдину систему критеріїв оцінки етичних аспектів поведінки адвоката. Норми Правил не відміняють і не замінюють положень чинного законодавства про адвокатуру, а доповнюють, конкретизують його та є обов`язковими для дотримання об`єднаннями адвокатів і поширюються також на членів органів адвокатури, помічників адвокатів у частині, яка стосується їх діяльності.

Основними принципами адвокатської етики відповідно до вимог ст.ст. 5 – 14 Правил визнаються: незалежність; дотримання законності; домінантність інтересів клієнтів; неприпустимість представництва клієнтів з суперечливими інтересами; конфіденційність; компетентність та добросовісність; чесність і порядність; повага до адвокатської професії; культура поведінки; обмежене рекламування діяльності адвокатів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]