Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль 2 аемв.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
1.8 Mб
Скачать

Навчальна і виховна мета:

  1. Надати теоретичні знання студентам з питань організаційно-штатної структури мотопіхотної роти армій іноземних держав.

  2. Вчити студентів аналізувати та робити висновки що до нових вимог до загальновійськового бою.

Час: 2 години.

Місце: клас.

Література:

  1. Навчальний посібник НАОУ “ Збройні сили умовного противника ”: К. 2004

  2. Навчальний посібник ОІСВ “ Збройні сили умовного противника ”: О. 2003;

Навчальні питання і розрахунок часу

Ввідна частина – 5хв.

Основна частина – 70хв.:

  1. Організаційно-штатна структура мпр армій іноземних держав.

  2. Тактика дій мпр армій іноземних держав.

Заключна частина – 5хв.

  1. Ввідна частина:

  • прийняти рапорт чергового про готовність групи до заняття;

  • перевірити наявність та зовнішній вигляд навчаємих;

  • зробити запис в журналі;

  1. Основна частина.

  • оголосити тему і навчальну мету заняття.

Перше навчальне питання : Організаційно-штатна структура мпр армій іноземних держав.

На сьогодні у Збройних Силах України існує проблема вживання понять “ імовірний ”і “потенційнийпротивник ”, а також поняття яке виникло у останні роки - “евентуальнийпротивник ”. Вживаючи їх у процесі бойової та оперативної підготовки , командири нерідко називають конкретні держави: провідні країни Європи і світу та держави суміжні з Україною.

Таке положення створює передумови для невірного розуміння воєнної і закордонної політики України та виникнення дипломатичних ускладнень з країнами – сусідами. Тому міністр Оборони і начальник Генерального штабу Збройних Сил України віддали наприкінці 2002 року відповідні розпорядження з метою уточнення терміну “ противник ”.

Евентуальний противник (можливий за певних умов чи обставин) це держава (блок держав), яка проводить миролюбну політику по відношенню до України, підтримує дружні стосунки з нею, воєнно-політичне керівництво та офіційна преса не висловлює жодних претензій до нашої держави, але за певних умов і обставин вони можуть бути висунуті.

Які можуть бути ці обставини? Наприклад, прихід до влади у якійсь суміжній державі шляхом державного перевороту, або ж законним шляхом у результаті парламентських виборів екстремістських націоналістичних партій, які проповідують ідею повернення “ історичних земель ” які знаходяться на сучасної території України.

Імовірний противник - це держава (блок держав), яка проводить не дружню зовнішню політику по відношенню до України , на офіційному рівні висунула до нашої держави претензії політичного, воєнного, економічного, територіального чи іншого характеру, демонструє воєнну міць і рішучість застосування сили для вирішення цих претензій, веде інформаційну війну, у ряді випадків здійснює провокації, і т. ін.

Найбільш показовим прикладом застосування даного поняття є вживання його у відносинах між СРСР та блоком НАТО у другій половині минулого століття.

Реальний противник (агресор) - це держава (блок держав), яка здійснює підготовку до війни з Україною, при чому ця підготовка має незворотній характер, або оголосила стан війни з нашою державою, чи коли раптово розпочала агресію.

Встановлено, що обов’язково існує взаємозв’язок між цими різновидами категорій: агресор не може виникнути на порожньому місці, він з’являється із імовірного противника, а той, у свою чергу – із евентуального.

Для проведення заходів бойової та оперативної підготовки ЗС України введено у дію поняття “ умовний противник ”.

Умовний противник ( навчальний ) - це умовна держава (окремі держави, блок держав), яка має вигаданий склад збройних сил, розроблений з метою забезпечення навчального процесу у вищих військових навчальних закладах та проведення оперативної і бойової підготовки ЗС України.