Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практические 7-9.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
191.49 Кб
Скачать

8. Біологічний захист.

Захист від біологічного зараження включає:

  • виявлення осередку біологічного зараження;

  • прогнозування масштабів розвитку наслідків біологічного зараження;

  • використання колективних та індивідуальних засобів захисту;

  • введення режимів карантину та обсервації;

  • знезаражування осередку біологічного зараження;

  • здійснення заходів екстреної та специфічної профілактики;

Екологічний захист включає здійснення природоохоронних заходів, спрямованих на:

  • захист родовищ (газових, нафтових, вугільних, торфових) від пожеж,

  • затоплень і обвалів;

  • ліквідацію лісових пожеж та буреломів, сніголамів, вітровалів, техногенного впливу на лісові насадження, а також їх наслідків.

10. Радіаційний і хімічний захист.

Радіаційний і хімічний захист включає виявлення вогнищ радіаційного та хімічного забруднення та проведення його оцінки, організацію і здійснення дозиметричного і хімічного контролю, розроблення та запровадження типових режимів радіаційного захисту, забезпечення засобами радіаційного та хімічного захисту, організацію та проведення спеціальної та санітарної обробки.

Радіаційний і хімічний захист забезпечується шляхом здійснення таких заходів:

  • завчасне накопичення і підтримання в постійній готовності засобів радіаційного та хімічного захисту, обсяги і місця зберігання яких визначаються диференційовано відповідно до зон можливого ураження;

  • своєчасне впровадження засобів, способів і методів виявлення та оцінки масштабів і наслідків аварій, руйнувань на радіаційно та хімічно небезпечних об'єктах;

  • створення уніфікованих засобів захисту, приладів радіаційної, хімічної розвідки та дозиметричного контролю;

  • надання населенню можливості придбання в особисте користування засобів радіаційного та хімічного захисту;

  • розроблення типових режимів радіаційного захисту населення і функціонування об'єктів в умовах радіоактивного забруднення місцевості;

  • завчасне обладнання радіаційно та хімічно небезпечних об'єктів засобами для проведення спеціальної обробки одягу, майна і транспортних засобів, а також санітарної обробки населення, постраждалого внаслідок надзвичайної ситуації:

  • розроблення загальних критеріїв, методів та методик спостережень щодо оцінки радіаційної та хімічної обстановки.

11.Захист населення від несприятливих побутових або нестандартних ситуацій.

Захист населення від несприятливих побутових або нестандартних ситуацій включає:

  • здійснення заходів з виявлення і проведення оцінки таких ситуацій;

  • організацію і надання допомоги населенню;

  • розроблення типових рекомендацій щодо дій в умовах виникнення несприятливих побутових або нестандартних ситуацій;

  • проведення спеціальних аварійно-рятувальних робіт.

ПР №9

Декларування безпеки об'єктів підвищеної небезпеки.

Розробка планів локалізації і ліквідації аварійних ситуацій і аварій (ПЛАС)

«НВП« Екозахист »швидко і якісно надає послуги з декларування безпеки об'єктів підвищеної небезпеки, розробки планів локалізації та ліквідації аварійних ситуацій і аварій (ПЛАС).

Суб'єкт господарської діяльності, у власності або користуванні якого є хоча б один об'єкт підвищеної небезпеки (СПО), організовує розробку і складання декларації безпеки об'єкта підвищеної небезпеки.

Декларація безпеки складається на основі дослідження експертами «НВП« Екозахист »суб'єкта господарської діяльності, ступеня небезпеки та оцінки рівня ризику виникнення аварій, які пов'язані з експлуатацією його об'єктів.

Для ОПО, які вже експлуатуються, декларація безпеки складається експертами «НВП« Екозахист », як самостійний документ, а для ОПО, які ще будуються (реконструюються, ліквідуються), - як складова частина відповідної проектної документації.

Порядок і вимоги щодо складання декларації викладені у "Порядку декларування безпеки об'єктів підвищеної небезпеки", затв. постановою Кабінету Міністрів України від 11 липня 2002 №956 та постановою від 21 вересня в 2011 р №990.

Суб'єкти господарської діяльності несуть відповідальність згідно із законодавством за повноту і достовірність відомостей, поданих у декларації безпеки.

Декларацію безпеки експерти «НВП« Екозахист »можуть скласти на основі досліджень ступеня небезпеки та оцінки рівня ризику виникнення аварій, пов'язаних з експлуатацією цих об'єктів.

Декларація безпеки разом з позитивним висновком експертизи подається експертами «НВП« Екозахист »відповідним територіальним і місцевим органам Держнаглядохоронпраці, Державної інспекції цивільного захисту та техногенної безпеки, Держекоінспекції, Державної санітарно-епідеміологічної службі, Держпожбезпеки, Держархбудінспекції, а також відповідній місцевій держадміністрації або виконавчому органу місцевого ради.

Розробка планів локалізації і ліквідації аварійних ситуацій і аварій (ПЛАС)

Після проведення ідентифікації та паспортизації потенційно небезпечного об'єкта, адміністрація підприємства (експерти «НВП« Екозахист »), відповідно до Закону України« Про об'єкти підвищеної небезпеки », розробляє план локалізації та ліквідації аварійних ситуацій і аварій (ПЛАС).

Метою плану локалізації та ліквідації аварійних ситуацій і аварій є планування дій (взаємодії) персоналу підприємства, спецпідрозділів, населення, центральних і місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо локалізації і ліквідації аварій та пом'якшення їх наслідків.

Оперативні частини ПЛАС розробляються для аварій на рівнях "А" і "Б" і "В".

На рівні "А" аварія характеризується розвитком аварії в межах одного виробництва (цеху, відділення, виробничої дільниці), яке є структурним підрозділом підприємства.

На рівні "Б" аварія характеризується переходом за межі структурного підрозділу і розвитком її в межах підприємства.

На рівні "В" аварія характеризується розвитком і переходом за межі території підприємства, можливістю впливу вражаючих чинників аварії на населення розташованих поблизу населених районів та інші підприємства (об'єкти), а також на довкілля.

Розробка ПЛАС може виконуватися власником самостійно або із залученням спеціалізованих організацій (експертів «НВП« Екозахист »).

ПЛАС, розроблений експертами «НВП« Екозахист », охоплюватиме всі рівні розвитку аварії, які можуть бути встановлені в процесі аналізу небезпек.

ПЛАС розробляється з урахуванням усіх станів підприємства (об'єкта): пуск, робота, зупинка і ремонт.

ПЛАС грунтується на:

прогнозуванні сценаріїв виникнення аварій.

Постадійний аналізі сценаріїв розвитку аварій і масштабів їх наслідків.

оцінці достатності існуючих заходів, які перешкоджають виникненню і розвитку аварії, а також технічних засобів локалізації аварій.

аналізі дій виробничого персоналу та спеціальних підрозділів щодо локалізації аварійних ситуацій (аварій) на відповідних стадіях їх розвитку.

ПЛАС містить:

Титульний лист.

Аналітичну частину, в якій міститься аналіз небезпек, можливих аварій та їх наслідків.

Оперативну частину, яка регламентує порядок взаємодії та дій персоналу, спецпідрозділів і населення (при потребі) в умовах аварії. Зміст оперативної частини змінюється залежно від рівня аварії, на який вона поширюється.

Доповнення, які складаються з документів: копії наказу по підприємству (об'єкту) про призначення посадової особи (осіб), які виконують функції відповідального керівника робіт щодо локалізації та ліквідації аварій при аваріях на рівнях "А" і "Б", і рішеннях органів місцевого самоврядування про призначення посадової особи (осіб), які виконують функції відповідального керівника робіт щодо локалізації та ліквідації аварій при аваріях на рівні "В".

ПЛАС має бути пронумерований, зброшурований, затверджений і узгоджений відповідними організаціями, а також скріплений печатками підприємств і організацій, які узгодили його. ПЛАС повинен бути узгоджений з територіальними управліннями Держнаглядохоронпраці, з територіальними органами МНС, територіальними установами державної санепідслужби та, при потребі, з органами місцевого самоврядування.

ПЛАС затверджується власником (керівником) підприємства. Оперативна частина ПЛАС для аварій рівня "В" затверджується органами місцевого самоврядування.

ПЛАС у повному обсязі повинен знаходитись у керівника й диспетчера підприємства (об'єкта), в територіальному органі Держнаглядохоронпраці, а також в територіальному органі МНС.

Витяги з ПЛАС в обсязі, який є достатнім для якісного виконання відповідних дій, повинні знаходитися у керівників (начальників) виробництв (цехів, відділень, виробничих дільниць), в оперативно-координаційних центрах територіальних органів МНС України, Державних аварійно-рятувальних службах, які обслуговують відповідний потенційно небезпечний об'єкт, а також на робочих місцях.

ПЛАС належить переглядати через кожні п'ять років.

Позачерговий перегляд ПЛАС здійснюється за розпорядженням (приписом) органів Держнаглядохоронпраці, а також при змінах в технології, аппаратурном оформленні, метрологічному забезпеченні технологічних процесів, змінах в організації виробництва, за наявності даних про аварії на аналогічних підприємствах (об'єктах).

Проведення ідентифікації об'єкта підвищеної небезпеки (СПО) та розробка «Повідомлення про результати ідентифікації ОПО»

Ідентифікація ОПО - це порядок визначення об'єктів підвищеної небезпеки серед потенційно небезпечних об'єктів. (ЗАКОН УКРАЇНИ Про об'єкти підвіщеної небезпеки №2245-III від 18.01.2001, стаття 1,9)

Ідентифікація ОПО проводиться відповідно до постановив КМУ №956 від 11 липня 2002р «Про ідентіфікацію та декларування безпеки об'єктів підвіщеної небезпеки».

За підсумками проведення ідентифікації встановлюється чи є ідентифікований об'єкт ОПО або не є таким.

Якщо об'єкт є ОПО, то в залежності від кількості небезпечних речовин та їх розміщення на території, встановлюється до якого класу (1-му, або 2-му) ставитися ОПО.

Проведена ідентифікація оформляється документально у вигляді повідомлення про результати ідентифікації ОПН. Повідомлення подається на реєстрацію до територіального органу Держгірпромнагляду. Держгірпромнагляд вносить дані про ОПО в реєстр ОПО та видає свідоцтво про державну реєстрацію об'єкта підвищеної небезпеки із зазначенням коду даного ОПО.

Реєстр має відкритий доступ і перебувати на сайті Держгірпромнагляду.

Повторна ідентифікація проводитися у разі:

зміни умов виробництва, номенклатури небезпечних речовин або їх кількості;

внесення змін до законодавства в сфері діяльності, пов'язаної соб'ектамі підвищеної небезпеки;

будівництва в прилеглих районах нових об'єктів, якщо це впливає наутримання відомостей, наведених в повідомленні про результати ідентифікації;

зміни власника об'єкта.