Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовая.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
329.22 Кб
Скачать

Зміст.

Вступ.

  1. Теоретичні аспекти організації виробничого процесу.

    1. Операційний менеджмент: сутність, поняття.

    2. Сутність і визначення виробничого процесу.

    3. Принципи виробничого процесу.

  2. Характеристика діяльності ТОВ «Алпів»

    1. Характеристика підприємства.

    2. Виробничо-економічна характеристика хлібопекарського цеху ТОВ «Алпів»

    3. Ефективність функціонування виробничого підприємства.

  3. Рекомендації щодо вдосконалення організації процесу виробництва.

    1. Інформаційні системи в Операційному менеджменті.

    2. Система запасів.

    3. Система управління якістю.

Висновок.

Список використаної літератури.

Вступ.

Організація - самостійний господарюючий (ведучий ту чи іншу діяльність з метою реалізації її результатів на ринку) суб'єкт, створений у порядку, встановленому Цивільним кодексом РФ, для виробництва продукції, виконання робіт і надання послуг з метою задоволення суспільних потреб та отримання прибутку.

Організація - "генератор багатства" суспільства:

- Генерує товари і купівельну спроможність для їх придбання;

- Підтримує розширення соціальної інфраструктури і забезпечує дохід на капітал;

- Створює робочі місця у себе, постачальників, у держсекторі;

- Забезпечує власне зростання.

Промислове виробництво - це складний процес перетворення сировини, матеріалів напівфабрикатів та інших предметів праці в готову продукцію, що задовольняє потребам ринку.

Виробничий процес - це сукупність всіх дій людей і знарядь праці, необхідних на даному підприємстві для виготовлення продукції.

У період розвитку і стабілізації економічного становища РФ питання організації та становлення виробництв набувають ще більшої актуальності. Цим і обумовлений вибір теми курсової роботи, метою якої є вивчення організації виробничого процесу конкретного підприємства. Об'єктом дослідження в роботі є кондитерський та хлібопекарський цеху ТОВ «Алпі». Для досягнення поставленої мети необхідно вирішити ряд завдань:

1. вивчення теоретичних аспектів організації виробничого процесу;

2. вивчення організаційно-правових та економічних засад діяльності ТОВ «Алпі»;

3. вивчення організації виробничого процесу кондитерського цеху, розробка рекомендацій.

Робота складається зі вступу, висновків, трьох розділів та списку літератури.

  1. Теоретичні аспекти організації виробничого процесу.

    1. Операційний менеджмент: сутність, поняття.

Операційний менеджмент – термін, що походить від англійського Management Production and Operation. Операційний менеджмент (operations management, ОМ) - це діяльність, пов'язана з розробкою, використанням і удосконаленням бізнес-систем, на основі яких виробляються основна продукція або послуги підприємства. Операційний менеджмент є ключовим елементом системи менеджменту підприємства.

Мета операційного менеджменту – формування ефективної системи управління операціями у виробництві, сервісі. Предмет операційного менеджменту – закономірності планування, створення й ефективного використання операційної системи підприємства. Основне завдання операційного менеджменту – побудова управлінських систем, що забезпечують виконання необхідних дій і процедур для одержання ринкового результату від функціонування операційної системи. Об’єкт вивчення операційного менеджменту – операції у різних сферах людської діяльності. Операційна функція включає ті дії, в результаті яких виробляються товари і послуги, що поставляються підприємством в зовнішнє середовище. Мета операційної функції - надання клієнту товарів і послуг, які задовольняють його потреби. Реалізація операційної функції вимагає забезпечення матеріальними, інформаційними та людськими ресурсами.

Рис 1. Структура операційної системи підприємства

Основою операційного менеджменту є управління операційними системами. Операційна система - система, що використовує матеріальні, інформаційні або фінансові ресурси («вхід») для перетворення їх у результат («вихід») у вигляді продукції або послуги (рис. 1). Операційна система реалізує бізнес-процеси за видами діяльності та проекти. Бізнес-процес - це стійка, цілеспрямована сукупність взаємопов'язаних видів діяльності, яка перетворює «входи» в «виходи», що представляють цінність для кінцевого споживача.

Операційна система складається із взаємопов’язаних підсистем: переробної, підсистеми забезпечення та підсистеми планування та контролю. Переробна підсистема здійснює продуктивну діяльність, пов’язану з безпосередньо з перетворенням вхідних величин у вихідні результати. Підсистема забезпечення виконує функції забезпечення переробної системи. Підсистема планування і контролю отримує від переробної системи інформацію про стан системи. Інформація надходить з внутрішнього середовища та з зовнішнього середовища. Ця підсистема повинна опрацювати весь обсяг досить складної інформації і видати рішення, як саме має працювати переробна підсистема.

Операційна система підприємства складається з зовнішнього, внутрішнього середовища. До зовнішнього середовища відносяться «вхід», «вихід», зв'язки з зовнішнім середовищем і зворотний зв'язок. Внутрішня структура складається з п'яти підсистем: 1. Підсистема наукового обґрунтування системи (вивчення механізмів дії економічних законів, застосування наукових підходів до управління, застосування принципів управління різними об'єктами, застосування сучасних методів і моделей управління); Цільова підсистема (підвищення якості товарів, що випускаються і виконуваних послуг, ресурсозбереження по стадіях життєвого циклу товарів, що випускаються, розширення ринку збуту товарів, організаційно-технічний розвиток виробництва, підвищення якості сервісу споживачів товарів, соціальний розвиток колективу та охорона навколишнього природного середовища); 3. Підсистема забезпечення (методичне забезпечення, ресурсне забезпечення, інформаційне забезпечення, правове забезпечення); 4. Підсистема управління як об'єкт управління суб'єктом (персоналом) (стратегічний маркетинг, інноваційний менеджмент, фінансовий менеджмент, організація виробництва); 5. Підсистема управління як суб'єкт управління (управління персоналом, розробка управлінських рішень, оперативне управління реалізацією рішень).

До компонентів "входу" відносяться нововведення, сировина, матеріали, комплектуючі вироби, енергія, інформація, нове обладнання, документи і т. д. «Виходом» є продукція (послуга) яка випускається підприємством, нововведення для продажу. Основними умовами забезпечення стратегічної конкурентоспроможності «виходу» є: 1) висока якість стратегічних маркетингових досліджень і обґрунтованість нормативів конкурентоздатності майбутніх товарів, послуг, нововведень; 2) забезпечення конкурентоспроможних параметрів «входу» системи в процесі її функціонування; 3) забезпечення конкурентоспроможних параметрів процесу в системі; 4) вивчення кон'юнктури ринку, застосування ефективних стратегій реклами товару, каналів його розповсюдження (збуту), сервісного обслуговування та інших інструментів ринкового механізму.

До компонентів зворотного зв'язку відносяться додаткові вимоги та рекламації споживачів, нова інформація по науково-технічному прогресу та кон'юнктурі ринку і т. п. Зворотній зв'язок може бути як з організацією-виробником безпосередньо, так і з постачальниками «входу» системи.

До зовнішнього середовища відносяться макросередовище, інфраструктура регіону (мезосередовище) і мікросередовище організації. До факторі мікросередовища відносять податкова система, політика постачальників, споживачів та ін.. Фактори макросередовища фірми впливають на підприємство опосередковано: міжнародні, політичні, економічні, соціально-демографічні, правові, екологічні, природно-кліматичні, науково-технічні, культурні.