Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
43
Добавлен:
13.02.2015
Размер:
1.15 Mб
Скачать

2.Основні завдання

Основними завданнями Відділення є:

2.1.Забезпечення підстанцій за вимогами-замовленнями лікарськими засобами, перев’язувальними матеріалами, виробами медичного призначення, медичним обладнанням та апаратурою.

2.2.Контроль за дотриманням правил та умов зберігання, термінами використання та потребами підстанцій у лікарських засобах, перев’язувальних матеріалах, виробах медичного призначення, медичному обладнанні та апаратурі тощо.

3.Функції

Основними функціями Відділення є:

3.1.Підготовка вимог-замовлень у базову аптеку, подання заявок на фірми-постачальники по придбанню лікарських засобів, перев’язувальних матеріалів, виробів медичного призначення, медичного обладнання та апаратури та отримання від постачальника медичної продукції.

3.2.Приймання від підстанцій вимог-замовлень на лікарські засоби, перев’язувальні матеріали, вироби медичного призначення тощо.

3.3.Відпуск підстанціям лікарських засобів, перев’язувальних матеріалів, виробів медичного призначення, дезінфекційних засобів, медичного обладнання тощо.

3.4.Контроль за зберіганням, термінами придатності, потребами підстанцій у лікарських засобах та виробах медичного призначення.

3.5.Контроль за організацією та оновленням на підстанціях необхідної кількості лікарських засобів на випадок великої кількості потерпілих та забезпечення останніми при виникненні надзвичайних ситуацій.

3.6.Доведення до відома медичних працівників станції інформації про наявність в аптечному відділі лікарських засобів, надходження нових лікарських засобів або їх виключення з оснащення.

3.7.Проводити організаційно-методичне керівництво та контроль за веденням облікової документації старшими фельдшерами підстанцій по медикаментозному забезпеченню станції.

3.8.Проводити вхідний контроль якості лікарських засобів та виробів медичного призначення тощо, які надійшли в аптечне відділення. Повідомляти Державну інспекцію з контролю якості лікарських засобів про виявлення неякісних та фальсифікованих лікарських засобів та товарів у відповідні терміни за встановленим порядком.

4.Права

Відділення має право:

4.1.Співпрацювати та укладати угоди з установами та підприємствами України незалежно від форм власності щодо забезпечення станції лікарськими засобами, виробами медичного призначення тощо, відповідно до чинного законодавства.

4.2.Отримувати необхідну інформацію про нові нормативні акти, постанови, інструкції тощо та інформацію про сучасні лікарські засоби, вироби медичного призначення.

4.3.Вимагати від керівників підрозділів дотримання вимог щодо оформлення медично-звітної документації, контроль за дотриманням умов зберігання та відпуску різних груп медикаментів.

4.4.Подавати пропозиції щодо удосконалення роботи Відділення та умов праці співробітників.

5.Відповідальність

5.1.Відповідальність за діяльність Відділення, виконання визначених цим Положенням завдань і функцій покладено на завідувача Відділення.

5.2.Ступінь відповідальності інших працівників Відділення визначається посадовими інструкціями.

Директор Департаменту

організації медичної допомоги М.П. Жданова

Затверджено

наказ МОЗ України

від 29.08.2008 р. № 500

Примірне положення

про централізоване стерилізаційне відділення

станції швидкої медичної допомоги

1.Загальні положення

1.1.Централізоване стерилізаційне відділення (далі - ЦСВ) є структурним спеціалізованим підрозділом станції швидкої медичної допомоги (далі – Станції), який забезпечує всі технологічні процеси приймання, сортування, очистки, упакування, стерилізації, зберігання та видачі виробів медичного призначення.

1.2.ЦСВ є самостійним підрозділом Станції, очолюється завідуючим і підпорядковується заступнику головного лікаря Станції з медичної роботи і головному фельдшеру Станції. Завідуючий ЦСВ несе повну відповідальність за діяльність підпорядкованих підрозділів, трудову та виробничу дисципліну його працівників.

1.3.Діяльність ЦСВ здійснюється на основі планів, затверджених головним лікарем Станції у відповідності із завданнями, покладеними положенням про ЦСВ і діючими наказами.

1.4.Створення ЦСВ передбачає впровадження в практику роботи Станції методики використання медичного інструментарію багаторазового використання, з наступною його централізованою передстерилізаційною обробкою і стерилізацією.

1.5.ЦСВ повинно бути забезпечене приміщеннями, які відповідають його структурі і штатам, спеціальним обладнанням, апаратурою, матеріалами і спецодягом для персоналу, відповідно до діючих норм та нормативів, необхідним комплектом прибирального інвентаря.

1.6.У своїй діяльності ЦСВ керується спеціальними положеннями і інструкціями (ОСТами), директивними документами, наказами і розпорядженнями головного лікаря, заступника головного лікаря з медичної роботи та головного фельдшера та цим Положенням.