Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
43
Добавлен:
13.02.2015
Размер:
1.15 Mб
Скачать

4.Права

Головний фельдшер має право:

4.1.Контролювати роботу молодших спеціалістів з медичною освітою та молодшого медичного персоналу з метою забезпечення ефективної їх діяльності.

4.2.Клопотати перед головним лікарем Станції про заохочення молодших спеціалістів з медичною освітою та молодших медичних працівників, а також про притягнення до відповідальності тих працівників, які не виконують визначені вимоги та мають недоліки в своїй роботі.

4.3.Визначати пріоритети та узгоджувати показники кінцевих результатів діяльності всіх підрозділів.

4.4.Надавати пропозиції на призначення керівника ланки молодших спеціалістів з медичною освітою.

4.5.Приймати участь в розробці та затвердженні штатів молодших спеціалістів з медичною освітою та молодшого медичного персоналу.

4.6.Підвищувати свою кваліфікацію з відривом від виробництва.

5.Відповідальність

Головний фельдшер несе відповідальність за:

5.1.Правильне розміщення та доцільне використання кадрів молодших спеціалістів з медичною освітою та молодшого медичного персоналу Станції.

5.2.Організацію системи підвищення кваліфікації молодших спеціалістів з медичною освітою станції, виходячи з конкретних вимог до рівня професійних знань.

5.3.Впровадження нових технологій та наукових досягнень в практику фельдшерської справи.

5.4.Якість надання медичної допомоги молодшими спеціалістами з медичною освітою.

5.5.Якість та надійність системи інформаційної підтримки молодших спеціалістів з медичною освітою.

5.6.Своєчасний розгляд звернень громадян відносно діяльності молодших спеціалістів з медичною освітою та молодшого медичного персоналу.

5.7.Якість організації системи "Фельдшерська справа".

Директор Департаменту

організації медичної допомоги М.П. Жданова

Затверджено

наказ МОЗ України

від 29.08.2008 р. № 500

Примірне положення

про підстанцію (відділення)

швидкої медичної допомоги

1. Загальні положення

1.1.Підстанція (відділення) швидкої медичної допомоги (далі - Підстанція) є структурним підрозділом станції швидкої медичної допомоги (далі – Станція), який забезпечує своєчасність надання екстреної медичної допомоги населенню на догоспітальному етапі при невідкладних станах які викликані нещасними випадками, раптовими захворюваннями, ускладненнями вагітності тощо.

1.2.Підстанція організовується на території обслуговування Станції з урахуванням транспортної доступності (у сільській місцевості - до меж зони обслуговування), чисельності населення, яке проживає на цій території, наявності та стану транспортних шляхів, насичення промисловими підприємствами та сільськогосподарськими комплексами, наявності лікувально-профілактичних закладів та матеріальної бази для її розміщення.

1.3.Територія обслуговування Підстанції визначається керівництвом Станції і при потребі може змінюватись, а її межі зони діяльності є умовними.

1.4.Підстанція у своїй діяльності керується чинним законодавством України, рішеннями та розпорядженнями органів місцевої виконавчої влади, наказами Міністерства охорони здоров'я України, місцевих органів управління охорони здоров'я, наказами головного лікаря станції (об'єднання) швидкої медичної допомоги, положенням “Про станцію швидкої медичної допомоги”, цим Положенням та іншими нормативними і директивними документами.

1.5.Організація діяльності Підстанції повинна забезпечувати можливість її функціонування при надзвичайних ситуаціях. Для цього Підстанція повинна мати постійний запас медикаментів, перев'язного матеріалу, виробів медичного призначення, які постійно поповнюються, аварійний запас медичного майна, а також систему автономного енергоживлення, безперебійний провідний і радіотелефонний оперативний зв'язок, включаючи переносні радіостанції.

Виїзний персонал Підстанції повинен бути забезпечений індивідуальними засобами захисту і профілактики від зараження та ураження.

1.6.Підстанція надає екстрену медичну допомогу усім, хто її потребує, як на місці виклику, так і при транспортуванні у лікувальні заклади та при зверненні пацієнтів по медичну допомогу безпосередньо на Підстанцію.

1.7.Підстанцію очолює завідувач, який несе відповідальність за всі види її діяльності та виконання покладених на неї завдань та функцій.

У своїй діяльності Підстанція підпорядковується головному лікарю Станції, завідуючому Підстанції, а в оперативній роботі, у тому числі в разі виникнення надзвичайних ситуацій – відповідальному черговому медичному працівнику станції.

1.8.Підстанція не видає листків непрацездатності та не вирішує питання тимчасової або довгострокової непрацездатності пацієнтів; не проводить експертиз алкогольного чи наркотичного сп'яніння; судово-медичних та інших експертиз і не дає письмових довідок за встановленою формою, не здійснює перевезення препаратів крові, консультантів, міжлікарняних перевезень, трупів, не виїжджає в стаціонари лікарень для консультації та надання медичної допомоги.

1.9.На Підстанції повинні бути перелік документів, затверджених головним лікарем.

1.10.Планування діяльності Підстанції, визначення штатів, забезпечення кадрами, санітарним і господарським автотранспортом, апаратурою, технічними засобами, устаткуванням, майном, виробами медичного призначення, медикаментами тощо здійснюється Станцією за діючими нормативами.

1.11.Підстанція веде облік своєї діяльності та звітує про неї перед головним лікарем Станції.