Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
43
Добавлен:
13.02.2015
Размер:
1.15 Mб
Скачать

Затверджено

наказ МОЗ України

від 29.08.2008 р. № 500

Примірне положення про станцію швидкої медичної допомоги

1. Загальні положення

1.1.Станція швидкої медичної допомоги (далі - Станція) є закладом охорони здоров’я, що надає цілодобову екстрену медичну допомогу дорослому і дитячому населенню на догоспітальному етапі при невідкладних станах які викликані нещасними випадками, раптовими захворюваннями, ускладненнями вагітності тощо.

    1. Станція є юридичною особою, користується правом оперативного управління щодо закріпленого майна, має штамп, печатку, товарний знак, статут і паспорт, які затверджуються згідно з чинним законодавством, розрахунковий та інші рахунки в банках, здійснює бухгалтерський і первинний медичний облік, веде статистичну звітність у встановленому законодавством порядку.

    2. Станцію очолює головний лікар, який несе персональну відповідальність за всі види її діяльності.

    3. Станція підпорядковується органу управління охорони здоров’я адміністративної території.

    4. Станція функціонує у режимі цілодобового чергування і готовності до надання екстреної медичної допомоги населенню за адміністративно-територіальним принципом, а в разі виникнення надзвичайних ситуацій – і за межами її території. В таких випадках виїзні бригади швидкої медичної допомоги направляються тільки за наказом місцевого органу управління охорони здоров’я, якому вони підпорядковані.

    5. Станція у своїй діяльності керується чинним законодавством України, рішеннями та розпорядженнями органів місцевої виконавчої влади, наказами Міністерства охорони здоров’я України, місцевих органів управління охорони здоров’я, головного лікаря Станції, цим Положенням, Статутом Станції та іншими нормативними документами.

    6. Планування діяльності Станції, визначення штатів, фінансування, забезпечення санітарним і господарським автотранспортом, технічними засобами, устаткуванням, майном, виробами медичного призначення, медикаментами тощо здійснюється за діючими нормативами згідно з чинним законодавством.

    7. Станція є функціональною складовою частиною єдиної системи екстреної медичної допомоги. Організація її діяльності повинна забезпечувати можливість її функціонування у надзвичайних ситуаціях.

    8. Станція повинна мати місячний запас медикаментів, перев’язувального матеріалу, виробів медичного призначення (який своєчасно поновлюється), аварійний запас медичного майна, носилок, апаратури, медичних ящиків-укладок та наборів, затверджений місцевим органом охорони здоров’я.

    9. Станція повинна мати стабілізоване та автономне енергоживлення, безперебійний провідний і радіотелефонний оперативний зв’язок.

    10. Станція не видає листків непрацездатності; не виписує рецептів на медикаменти; не вирішує питання тимчасової або довгострокової непрацездатності пацієнтів; не проводить експертиз алкогольного чи наркотичного сп’яніння, судово-медичних експертиз і не дає з цього приводу висновків та письмових довідок; не видає усних та письмових довідок про стан здоров’я та діагноз пацієнтів без офіційного запиту юридичної особи; не виконує призначень медичних працівників інших лікувальних закладів; не виконує консультативних обстежень та не дає рекомендацій щодо подальшого лікування; не проводить перевезення пацієнтів, які не потребують екстреної медичної допомоги; без супроводу працівників правоохоронних органів не здійснює перевезення затриманих осіб в лікувальні заклади; не виконує перевезення трупів.