Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фарма Екзамен всі.docx
Скачиваний:
182
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
171.36 Кб
Скачать

2.Ретинол ергокальциферол Група препаратів використання в стоматології

Група жиророзчинних вітамінів

Ергокальцеферол вітамін Д цим вітаміном багаті яєчний жовток ікра сливочне масло молоко печінка риб.В стоматологічні практиці використовується для лікування парадонтитів

Ретинол До нього відносяться вітамін А1 і А2 ретиналь ретиноєва кислота основні шляхи це сливочне масло яєчний жовток печінка.Застосовують в комплексній терапії рахіту зменшує остепопороз викликаний з недостатністю вітаміну Д.і мінеральних порушень

Фуросемід.Група механізм дії показання до застосування

Група петлевих діуретинів (сильні салуретики) .Механізм дії пригнічує реабсорбцію натрію як в проксимальнихтак і в дистальних відділах звитих канальців а також восходящей петлі Генле.Реабсорбція натрію і калію подавляється в результаті пригнічуючої дії фуросеміду на Na-К-АТФ азу малеат і сукцинатдегідрогеназу що призводить доослабленя енергії натрієвих насосів. Він підвищує базальну проникність кліток мембрани канальців для натрію в результаті цього прискорється тік натрію із позаклітиного простору в клітину накопичення його тут а також трмозиться поступленя натрію в клітину із просвіту канальців через апікальну мембрану

Показання гіпертонічний криз який ускладнився лівошлуночковою недостатністю набряк легень хронічна серцева недостатність набряковий синдром при цирозі печінки гіперкальциемія для форсованого діурезу при екзо і ендоінтоксикаіях

4.Особливості чутливості до лікарських засобів людей різних вікових груп

ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ 30

1.Засоби для лікування анемій. Препарати. Показання до застосування.

СТИМУЛЯТОРИ ЕРИТРОПОЕЗУ Засоби цієї групи стимулюють синтез гемоглобіну й утворення еритроцитів, збільшують кількість їх в одиниці об’єму крові. Залежно від етіології й патогенезу анемії хворих лікують різними засобами варто враховувати, що анемія часто є супутником різних захворювань. При цьому слід усунути причину, яка викликала її.

Заліза (закисного) сульфат і лактат призначають у капсулах по 0,3-1 г. Драже «Фероплекс»

Створено людський рекомбінатний еритропоетин — комплекс глікопротеїдів. Випускається у вигляді препарату епоетин альфа. Стимулює проліферацію і диференціацію еритроцитів. Показання: нормобластна (залізодефіцитна) анемія різноманітної етіології. Протипоказання: виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки, гастрит, ентерит, гемолітична анемія, гемосидероз, гострий нефроз.

Хворим на мегалобластну анемію призначають ціанокобаламін (віт. В12). У природі синтезується синьо-зеленими водоростями, актиноміцетами, бактеріями. В організмі людини і тварин синтезується мікрофлорою кишок. Надходить до організму з продуктами тваринного походження.

Показання: злоякісна мегалобластна анемія (авітаміноз В,2), інші форми анемії, променева хвороба, трофічні й запальні захворювання центральної і периферичної нервової системи, реконвалесценція після тяжких виснажливих захворювань і травм. Кислоту фолієву призначають хворим на мегалобластну анемію.

Показання: мегалобластна анемія (разом з ціанокобаламіном), макроцитарна анемія аліментарного походження, лейкопенія, хронічний гепатит, хвороба Боткіна. Призначають усередину.

Вітогепат — препарат свіжої печінки великої рогатої худоби. Прозора рідина жовтого кольору, містить ціанокобаламін, кислоту фолієву та інші біологічно активні речовини. Призначають хворим на різні форми анемії, захворювання печінки, атрофічний гастрит. Вводять у м’язи по 1-2 мл на день.

Гіпопластична й гемолітична форми анемії важко піддаються лікуванню. Важливо з’ясувати й усунути етіологічний чинник. Із лікарських засобів призначають ціанокобаламін, кислоти фолієву, аскорбінову, нікотинову, інші вітаміни — тіамін, рибофлавін, піридоксин. Призначають також переливання крові, пересадку кісткового мозку. 2. Кларитроміцин, цефалексин. Група препаратів, особливості дії і використання.

Кларитроміцин (фромілід) - напівсинтетичний макроліт(Антибіотики).

Препарат проявляє вищу активність, порівняно з іншими макролітами та азитроміцином, відносно M. avium complex (частий збудник опортуністичних інфекцій у хворих на СНЇД) та M. Іергае. Активно впливає на Н. influenzae. Добре всмоктується при прийманні всередину. Кларитроміцин - єдиний макролід, який створює клінічно значимі антибактеріальні концентрації у сечі

МАКРОЛІДИ І АЗАЛІДИ. Макроліди (еритроміцин, спіраміцин) — це антибіотики, які в основі молекули містять макроциклічне лактонне кільце, пов’язане з одним чи кількома вуглеводневими залишками. Показання: менінгіт, тонзиліт, синусит, бронхіт, пневмонія, дерматит, токсоплазмоз, захворювання, що викликані хламі-діями, Helicobacter pylori, зокрема виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки. Препарат призначають по 0,25 — 0,5 г 2 рази на добу, курс лікування 5—14 днів. Інколи виникає біль у ділянці живота, нудота, пронос. Хворим з недостатністю нирок (кліренс креатиніну менше ЗО мл/хв) дозу кларитроміцину зменшують у 2 рази. Протипоказання: захворювання печінки. Цефалексин (лексин) – цефалоспорин( І генерації широкого спектра дії. Впливає на грампозитивні коки - 5. pyogenes, S. viridans, S. agalactiae, S. pneumoniae (neніциліночутливі штами), 5. aureus, Staphylococcus spp. (оксациліночутливі штами), стрептококи (за винятком ентерококів), паличку дифтерії. Активний відносно де яких грамнегативних мікроорганізмів: менінгококів, гонококів, шигел, сальмонел, кишечної палички (в наш час більшість госпітальних штамів Е. соїі не чутливі до иексину). Не діє на синьогнійну паличку, індолпозитивні штами протея, анаробні і мікроорганізми.

Цефалексин стійкий у кислому середовищі. При прийманні всередину натще препарат швидко (через 1,5—2 год) і майже повністю (95 %) всмоктується. Ефективна концентрація цефалексину зберігається в крові протягом 4-6 год. Біля 80 % препарат виводиться з організму через нирки у незміненому вигляді.

Показання до застосування цефалексину: JIOP-інфекції (отити, синусити, стреп- ві тонзиліти, фарингіти), гострий пієлонефрит, цистит, простатит, нетяжкі лікарняні інфекції шкіри, м’яких тканин, кісток, суглобів та інші захворювання, зені чутливими мікроорганізмами.

Цефалексин не рекомендують призначати вагітним жінкам, під час лактації, дітям віком до 6 місяців. З обережністю його використовують при порушенні функції нирок, при псевдомембранозному коліті в анамнезі.