Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 10.doc
Скачиваний:
285
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
3.19 Mб
Скачать

Методики рентгенологічного дослідження.

Основні методики дослідження:

Рентгеноскопія - просвічування об`єкту дослідження і отримання зображення на флуоресціюючому екрані. Вона дозволяв провести багатоосьове, поліпозиційне дослідження і вивчити функціональній стан органу (недоліком є низька роздільна здатність в виявленні тонких деталей структури легень, кісток, відсутність об`єктивного документування стану органів в момент дослідження та більше променеве навантаження порівняно з рентгенографією). Принцип рентгеноскопії див. мал.10.11.

Мал.10.11. Принцип рентгеноскопії.

1-джерело випромінювання; 2-об’єкт дослідження; 3-приймач зображення; 4-лікар-рентгенолог.

Рентгенографія - отримання рентгенівського зображення на рентгенівській плівці або на малодозових приймачах рентгенівських променів з цифровою обробкою зображення. Перевагою метода є більш висока рроздільна здатність (в поріанянні з рентгеноскопією) у виявленні деталей структури легень, кісток, можливістю отримання об’єктивної документації стану органів в момент дослідження та менше променеве навантаження у порівнянні з рентгеноскопією.

Цифрова безплівкова рентгенографія з використанням малодозових приймачів рентгенівських променів та цифровою обробкою зображення (дігітальна, цифрова рентгенографія) – перевагою методу є зменьшення в 20 – 30 разів променевого навантаження на пацієнта та виключення використання рентгенівської плівки з наступною фотообробкою. Принципова схема цифрового рентгенографічного апарата див. мал.10.12.

Мал.10.12. Принципова схема цифрового рентгенографічного апарата

Прицільна рентгенографія — спосіб виконання рентгенограми центральним пучком випромінювання або по дотичній з виведенням зони інтересу в центр або на контур для уникнення накладання тіней інших структур досліджуваної ділянки.

Флюорографія - методика масового рентгенологічного дослідження для виявлення прихованоперебігаючих захворювань легень, яка полягає в фотографуванні з флуоресціюючого екрану зображення на фотоплівку /70х70 або 100х100 мм/, або на цифрові малодозові безплівкові приймачі. Принцип флюорографії див. мал.10.13. Протипоказання: дитячий вік до 15 років, вагітність (НРБУ-97).

Мал.10.13. Принцип флюорографії (схема).

Електрорентгенографія - процес отримання рентгенівського зображення на папері, оснований на здатності селенового напівпровідника під впливом рентгенівських променів змінювати фотопровідність - переданий селеновій пластині заряд статичного електроструму при експонуванні знижується пропорційно кількості поглиненої кожною ділянкою селенової пластини енергії рентгенівського випромінювання; виникає приховане рентгенівське зображення, яке візуалізується напиленням селенової пластини протилежно зарядженими частинками проявляючого порошку, потім зображення контактним шляхом переноситься на звичайний папір. Електрорентгенографія дозволяє виявляти малоконтрастні сторонні тіла, та може бути використана в умовах підвищеної та пониженої температури зовнішнього середовища внаслідок виключення фотопроцесу з використанням фотографічних розчинів.