Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Разное / Людина.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.08.2023
Размер:
74.77 Кб
Скачать

Соціальна відповідальність

Соціальна відповідальність – це соціальне явище, що являє собою добровільне та свідоме виконання, використання і дотримання суб’єктами суспільних відносин, приписів, соціальних норм, а у випадку їхнього порушення – застосування до порушника заходів впливу, передбачених цими нормами.

Соціальна відповідальність характеризується наявністю таких ознак:

1) це соціальне явище, наділене конкретно-історичним змістом;

2) це свідоме здійснення обов’язку (повинності) особи перед суспільством;

3) його виконання є велінням совісті суб’єкта;

4) невиконання обов’язку (повинності) передбачає той чи інший ступінь осуду такої особи суспільством (суспільною групою, окремими членами суспільства);

5) містить ініціативний характер;

6) надає перевагу або суспільному суб’єкту, або ж індивідуальному суб’єкту, котрий, ймовірно, трактується як представник суспільства чи соціальної групи;

7) надає перевагу компромісу між суспільними інтересами та цілями, з одного боку, та індивідуальними, професійними, етичними і т.д. устремліннями, з іншого;

8) поведінка людей в контексті соціальної відповідальності визначається, здебільшого, очікуваннями людей щодо соціальної позиції суб’єкта у формуванні соціально визначених атрибутів конкретних соціальних груп.

Складовими соціальної відповідальності є суб’єкт та об’єкт.

Відповідальність має два критерії: об’єктивний, що характеризує об’єктивну зумовленість діяльного суб’єкта зовнішніми соціальними вимогами, тобто, його залучення до соціальних зв’язків та взаємовідносин; і суб’єктивний, який визначає соціально та морально-психологічні якості особи як суспільної істоти, як продукту суспільного виховання, формування і розвитку, що виявляє усвідомлення особою свого обов’язку, своєї невинності перед суспільством.

Отже, соціальна відповідальність суб’єктів суспільних відносин і держави має бути взаємною.

Таким чином, можна зробити висновок, що соціальна відповідальність (socіal responsіbіlіty) – це:

1.                           соціальне явище, що являє собою добровільне та свідоме виконання, використання і дотримання суб’єктами суспільних відносин, приписів, соціальних норм, а у випадку їхнього порушення – застосування до порушника заходів впливу, передбачених цими нормами.

2.                           свідоме відношення суб'єкта соціальної діяльності до вимог соціальної необхідності, громадянського обов'язку, соціальних завдань, норм і цінностей, розуміння наслідків здійснюваної діяльності для певних соціальних груп.

3.                           зобов'язання перед родиною, друзями і суспільством у цілому.

Провідним у розумінні сутності соціальної відповідальності бізнесу є підхід, запропонований К. Девісом, що містить такі положення:

•        Соціальна відповідальність продукується самою суспільною владою. При цьому органи влади повинні створювати умови і самі подавати приклад соціальної відповідальності.

•        Суб'єкти підприємництва повинні, з одного боку, мати ринкові мотиви діяльності, а з іншого, бути відкритими у своїх операціях для громадськості.

•        Соціальні витрати мають бути ретельно обчислені й розглянуті з погляду правомірності їх віднесення до собівартості виготовлення продуктів чи надання послуг.

•        Соціальні витрати, навіть через розподіл за кожним продуктом, послугою, видом діяльності, в остаточному підсумку оплачує споживач.

•        Ділові установи та організації, як і громадяни, залучаються до відповідальності за вирішення поточних соціальних проблем, зокрема й тих, що перебувають за межами звичайних сфер їх діяльності.

К. Девіс та інші дослідники за результатами аналізування діяльності багатьох корпорацій дійшли висновку, що соціальна відповідальність бізнесу сприяє розвитку та підвищенню іміджу компаній, а її уникнення звужує економічні можливості підприємств. Це дало змогу підтвердити, що в довгостроковій перспективі ті, хто не використовує наявну владу в напрямі, який суспільство вважає відповідальним, має стійку тенденцію до втрати цієї влади.