Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Разное / Людина.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.08.2023
Размер:
74.77 Кб
Скачать

Тема 4. Формування відносин бізнесу із зовнішніми організаціями на засадах соціальної відповідальності

 

1.     Сучасний стан і характеристика соціальної відповідальності підприємницької діяльності.

2.     Вплив громади на роботу компаній і відповідальність компаній перед населенням.

3.     Співпраця бізнес-структур із неурядовими організаціями.

 

1. Сучасний стан и характеристика соціальної відповідальності підприємницької діяльності

Сучасна теорія підприємницької діяльності передбачає не лише ефективну організацію праці, але і соціально відповідальні дії. Носіями і виразниками ділової етики є фахівці «продуктивного типу», діяльність яких тісно пов’язана з етично орієнтованим способом життя.

Проблема втілення етичних засад у господарську діяльність – одна з найскладніших у соціально-економічній теорії. У низці робіт українських теоретиків висвітлено моральні аспекти господарської діяльності в умовах становлення ринкової трансформації. Принципово новим для бізнесової етики є вимоги уважного ставлення до позавиробничих складових морального клімату в колективі співробітників («соціальне розширення мандату підприємця»)Ця особливість у бізнес-етиці кореспондує такі тенденції соціального життя, як гуманізація, демократизація, солідаризм, корпоративізм.

Будь-яка підприємницька діяльність нерозривно пов’язана з ризиками різного ґатунку. Якісною відмінністю є процеси їх запобігання, врегулювання, що сьогодні залежать не лише від професійності сторін, але і від дотримання ними принципів соціальної відповідальності.

Соціалізація менеджменту в умовах кризових процесів виявляється у переході від концепції тотального управління якістю до системи антикризового менеджменту, до соціально орієнтованої концепції управління.

Соціальна відповідальність бізнесу – відповідальне ставлення будь-якої компанії до свого продукту або послуги, до споживачів, працівників, партнерів; активна соціальна позиція компанії, що полягає в гармонійному співіснуванні, взаємодії та постійному діалозі з суспільством, участі у вирішенні найгостріших соціальних проблем.

В сучасній практиці соціального підприємництва можна виділити три основних напрями соціальної відповідальності:

        інноваційна підприємницька діяльність задля соціальних перетворень в суспільстві та громадах (соціальний підприємець);

        підприємства з соціальною місією;

        діяльність, прибуток від якої спрямовується на вирішення соціальних проблем, надання послуг цільовій групі, заради якої створювалась організація, та покращення якості життя (неприбуткові організації).

У соціальній відповідальності організації чи підприємства виділяють внутрішню і зовнішню групи відповідальності (див. табл.1).

 

Таблиця 1 – Групи соціальної відповідальності

 

Внутрішня соціальна відповідальність

Зовнішня соціальна відповідальність

1. Медичне та соціальне страхування

1. Спонсорство і корпоративна благодійність

2. Стабільність заробітної плати

2. Охорона навколишнього середовища

3. Безпека праці

3. Взаємодія з місцевою владою

4. Розвиток людських ресурсів (програми підготовки та підвищення кваліфікації)

4. Участь в кризових ситуаціях

 

 

5. Відповідальність перед споживачами

 

Світовий досвід сформував наступні критерії, що дозволяють визначити підприємство (організацію) як соціально відповідальне: сумлінна сплата податків, виконання вимог міжнародного, державного, регіонального законодавства; виробництво та реалізація якісної продукції; реалізація корпоративних програм підвищення професіоналізму співробітників; реалізація корпоративних програм з охорони та зміцнення здоров'я співробітників; реалізація корпоративних програм морального стимулювання персоналу; реалізація благодійних та спонсорських проектів; участь у формуванні позитивної громадської думки про бізнес.

Від реалізації принципів соціальної відповідальності бізнес серйозно виграє: зростає репутація організації; підвищується рівень довіри до діяльності компанії, якості її товарів і послуг; підвищується професіоналізм кадрового потенціалу; зростає лояльність співробітників до компанії; формується безпечне середовище діяльності; розвивається корпоративна політика.