Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
моЁ / РОЗДІЛ 3а.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
11.02.2015
Размер:
401.41 Кб
Скачать

3.6 Оцінка економічної ефективності запропонованих заходів

Залучення додаткового працівника у якості маркетолога допоможе підприємству розвантажити менеджерів за напрямками бізнесу. Таким чином менеджери зможуть більш якісно виконувати свої обов’язки. Маркетолог зможе знаходити додаткових клієнтів, а також займатися заходами, спрямованими на впізнанність підприємства на ринку. Так маркетолог зможе заздалегідь впізнати потенціальні загрози, які легше уникнути до того, як вони стануть реальними. Бо любі загрози несуть збитки і навантаження на працівників. І найголовніше, підприємство, завдяки маркетологу, зможе більше детальніше прогнозувати свій дохід та об’єм реалізації послуг, що значно облегшить роботу і бухгалтерії і менеджерів. Заробітну плату маркетологу для початку пропонується поставити 3000 грн. Дана заробітна плата є цілком обґрунтована, так як при досягненні працівником добрих результатів, він може розраховувати на додаткові льготи, закладені у витратах на соціальні заходи. Також для нормальної діяльності маркетологу буде потрібно зробити окреме робоче місце і забезпечити необхідними робочими інструментами. Так за рік на утримання маркетолога буде потрібно виділити близько 80 000 грн. В дану цифру увійшли витрати на заробітну плату, витрати на організацію та підтримку робочого місця, командировочні витрати, витрати, пов’язані з оплатою телефону, Інтернет, друк та інше.

Як приклад, маркетолог може запропонувати та підтримувати розробку та розкрутку сайту, за допомогою якого стане можливо додатково привести клієнтів. Так даний захід буде коштувати близько 5 000 грн на рік, але зможе принести щонайменше 100 000 грн. Підприємство є промисловим, тому об’єми реалізації вимірюються в великих масштабах, інакше буде спостерігатися швидкий ріст собівартості, що повністю перекриє прибутки і стане невигідно займатися бізнесом.

Захід, спрямований на підвищення якості надання послуг з ремонту вагонів, а саме – встановлення у депо стенд для ультразвукової неруйнівної діагностики, є досить актуальний. На сьогоднішній день використовується магнітний контроль. З-за цього потребується більше часу для ремонту вагону та зростає собівартість. Так стенд ультразвукової діагностики у вартості дорівнює 110 000 грн. Вартість заходів з його перевезення, встановлення та навчання персоналу складає 20 000 грн. Собівартість діагностики одного вагону в цілому становить 700 грн/вагон. З урахуванням запропонованого заходу продуктивність збільшиться на 5% на вагоні, а собівартість послуги зменшиться на 100 грн/вагон. Таким чином збільшиться пропускна здатність депо. Так як при магнітній діагностиці є потреба розбирати вагон та залишати його у депо на домкратах, тим самим перешкоджаючи ремонту наступних вагонів. Нова собівартість діагностики вагону ультразвуковим методом буде дорівнювати:

С/в план = 600 грн/вагон*15 вагонів/день =9 000 грн

Для порівняння, стара собівартість складала:

С/в 2012 = 700грн/вагон*15 вагонів/день =10 500 грн

Економія в день складе:

Ек = 10 500 грн – 9 000 грн = 1 500 грн

Також збільшиться здатність депо обслуговувати вагони на 5%. Це дозволить в день обслуговувати:

15 вагонів*(100%+5%)=15,75 вагонів

За рік дохід від запропонованого заходу складе:

  • на надаванні послуги з діагностики (дефектоскопії) вагонів:

1 500 грн/вагон*200 вагонів/рік=300 000 грн/рік

  • на економії часу за день:

0,75 вагон*251 робочих дні у 2013 році=188,25 вагон/рік

Таким чином, щоб визначити ефективність запропонованого заходу розрахуємо чистий дисконтований дохід (ЧДД), а дисконтування на рівні 25%:

ЧДД=-(110 000+20 000)+300 000/(1+0,25)^1=-130 000+240 000 = 110000(грн)

Також для визначення індексу дохідності (ІД) та періоду окупності (ПО) зробимо додаткові розрахунки:

ІД=240 000/130 000=1,85 (грн/грн.)

ПО=130 000/240 000=0,54 (року)

Захід є досить ефективним і окупиться за 6-7 місяців при збережені існуючих обсягів надавання послуг. Індекс дохідності становить 1,85 гривні на 1 вкладену гривну.

Запропоновані заходи не потребують великих витрат на їх реалізацію, тому можуть бути використані на підприємстві у будь-який час. Їх доцільність було повністю визначено і обґрунтовано.

Представляється доцільним сформулювати основні ризики, властиві ТОВ «Укрроспромпостач»:

  • наявність альтернативних рішень (технологій) за напрямами бізнесу – тобто, можливість вибрати неправильне технологічне рішення для напрямів бізнесу та, як наслідок, не мати збільшення продуктивності виробництва, або підвищення рівня збиту;

  • можливість відхилення від поставленої мети – у процесі діяльності підприємство може значно відхилитися від своєї початкової мети. Це може бути пов’язано з нестачею фінансування або у неправильному підході до досягнення мети. Так може стояти мета збільшити кількість клієнтів у 2 рази, але коли це відбудеться, то не буде виробничої можливості усіх задовольнити;

  • настання несприятливих наслідків – так, при реалізації маркетингової діяльності на підприємстві можливе отримання негативного наслідку. Наприклад, якщо у підприємства склалась погана репутація, то не слід привертати до нього лишню цікавість, інакше стане неможливим шукати нових партнерів;

  • втрати, понесені у результаті здійснення вибраної мети – витрати на досягнення мети не завжди можуть себе окупити. Так, мету можна досягти, але при цьому понести більше збитків ніж отримати прибутку;

  • небезпека, що виникає в результаті вибору і реалізації прийнятого рішення – так завжди є деякі обставини, які можуть завадити реалізації проекту. То може бути законодавство або соціальна сфера. Тому завжди треба ретельно підходити до організаційної сторони реалізації проекту.

Зваживши ризики, а також спрогнозував плановий рік з урахуванням маркетингових заходів можливо зробити висновок, що підприємство покращить свої показники господарсько-виробничої діяльності. Також буде сформована початкова база для наступного розвитку маркетингової діяльності.

Соседние файлы в папке моЁ