Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
263525.rtf
Скачиваний:
22
Добавлен:
11.02.2015
Размер:
8.04 Mб
Скачать

Размещено на http://www.allbest.ru/

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ, НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

АКАДЕМІЯ МИТНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

ФАКУЛЬТЕТ ЕКОНОМІКИ ТА МЕНЕДЖМЕНТУ

Кафедра менеджменту ЗЕД

Курсова робота з дисципліни «Макроекономіка» на тему: «Бюджетний дефіцит та джерела його фінансування в Україні»

Виконав: студент групи

Перевірив: Івашина

Дніпропетровськ

2013

ЗМІСТ

ВСТУП

РОЗДІЛ 1 ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ БЮДЖЕТНОГО ДЕФІЦИТУ

1.1 Бюджетний дефіцит: сутність та причини виникнення

1.2 Види бюджетного дефіциту

1.3 Джерела фінансування бюджетного дефіциту

РОЗДІЛ 2 АНАЛІЗ БЮДЖЕТНОГО ДЕФІЦИТУ УКРАЇНИ ЗА 2010-2012 РОКИ ТА МЕТОДИ ЙОГО РЕГУЛЮВАННЯ

2.1 Аналіз бюджетного дефіциту України за 2010-2012 роки

2.2 Джерела фінансування бюджетного дефіциту за 2010-2012 роки та методи його регулювання

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ДЖЕРЕЛ

ДОДАТКИ

ВСТУП

Одним із важливих інструментів державної фінансової політики, який впливає на економічне та соціальне становище країни є дефіцит державного бюджету. Фінансова криза, незбалансована соціально-економічна політика, занепад виробництва та промисловості є одними з причин перевищення державних видатків над доходами, і як наслідок - існування дефіциту державного бюджету. Саме тому питання бюджетного дефіциту на сьогодні є надзвичайно актуальним.

Метою даної роботи є дослідження змісту фінансування дефіциту державного бюджету та його впливу на економічний розвиток України, а також особливостей його покриття в нашій державі.

Для досягнення поставленої мети у роботі передбачається ряд завдань:

  • дослідити економічну природу державного дефіциту;

  • проаналізувати структуру, принципи формування державного дефіциту України та механізму його фінансування;

  • виявлення шляхів вирішення проблеми бюджетного дефіциту в Україні.

Під час вирішення поставлених завдань використовувалися загальнотеоретичні та економіко-статистичні методи.

Дослідження проводилось з використанням таких методів, як: метод узагальнення, метод аналізу, синтезу та порівняння.

Об’єктом дослідження роботи є державний дефіцит України, його структура та динаміка.

В першому розділі роботи розглянуті теоретичні основи державного дефіциту, його економічну сутність та механізми управління ним.

В другому розділі проведено аналіз державного дефіциту за останні роки, а саме за 2010-2012 роки та розглянуто шляхи вирішення проблеми бюджетного дефіциту в Україні.

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ БЮДЖЕТНОГО ДЕФІЦИТУ

    1. Бюджетний дефіцит: сутність та причини виникнення

Поняття бюджетної рівноваги дуже ретельно вивчається на протязі багатьох століть. Спочатку дисбаланс доходів та видатків бюджету країни, а як наслідок і бюджетний дефіцит сприймався науковцями та політиками досить критично. Вважалося, що найкращим бюджетом є збалансований бюджет. Однак з розвитком світової економіки вчені прийшли до висновку, що дефіцитний бюджет в умовах «нормального» дефіциту є адекватним явищем. Він стимулює економіку країни до розвитку та пошуку нових альтернативних шляхів «фінансової еволюції».

Базовою та вихідною стадією бюджетного процесу є складання бюджету держави як її основного фінансового плану. На цій стадії уточнюються стратегічні (довготермінові і середньотермінові) завдання бюджетної стратегії та прогнозні показники, визначаються напрями бюджетної політики [3, с. 100].

Бюджетний фонд як об’єктивна, обумовлена економічна форма руху частини вартості валового продукту, що пройшла відповідні стадії розподілу і надійшла в розпорядження держави для задоволення суспільних потреб, виступає у вигляді централізованого фонду грошових коштів. Характеризується великими масштабами, складною внутрішньою структурою, цільовим спрямуванням. Конкретний обсяг бюджетного фонду, джерела надходження та напрями використання коштів визначаються щорічними законами про Державний бюджет України, рух коштів фонду відображається в основному фінансовому плані України. Таким чином, державний бюджет, як і всі інші фінансові плани, має бути збалансованим, тобто обсяг до ходів — дорівнювати обсягу видатків [4, с. 190].

Дефіцит бюджету – це об’єктивні економічні відносини між учасниками суспільного виробництва щодо використання бюджетних коштів згідно з наявними джерелами доходів. Дефіцит, як правило, виникає внаслідок незбалансованості бюджету: нестачі бюджетних коштів у порівнянні з потребою в них для фінансування державних витрат. Прийняття бюджетів на відповідний бюджетний період з дефіцитом дозволяється при наявності обґрунтованих джерел його фінансування.

Дефіцитом бюджету у традиційному розумінні є перевищення видатків бюджету над доходами. Його розмір є важливим показником економіки країни. Дефіцит залежить як від економічних, так і від соціальних, політичних, екологічних чинників. Бюджетний дефіцит як економічна категорія має конкретний інтервал дії, що визначається, з одного боку, законами зростання вартості, з іншого – законами інфляції. Коли бюджетний дефіцит тяжіє до законів зростання вартості, він об’єктивно набирає активної економічної форми, якщо до законів інфляції – пасивної. Регулювання бюджетного дефіциту полягає в тому, щоб з урахуванням грошового потенціалу за допомогою маневрування фінансовими ресурсами активною і пасивною формами бюджетного дефіциту адаптуватися до росту граничних суспільних витрат виробництва. Оволодіння такою політикою дає змогу залежно від рівня економічного розвитку і потенціалу грошової системи знаходити оптимальний розмір дефіциту бюджету.

Визначення розміру дефіциту бюджету базується на таких положеннях:

  • дефіцит бюджету є різницею міжвидатками та надходженнями;

  • величина надходжень та видатків залежить від низки факторів;

  • видатки згрупованіза ознакою напрямку використання в три елементи;

  • надходження бюджету визначені як функція залежності від двох агрегованих елементів;

  • кожний елемент формування дохідної та видаткової частин залежить від інших чинників [5, c.123].

З урахуванням вищеназваного розмір дефіциту бюджету визначається за формулою:

ДБ = В – Д = З + Т + Б – (ВП × П), (3.1)

де В- видатки бюджету;

Д – доходи бюджету;

З – державнізакупівлі;

Т – соціальні трансферти та платежі;

Б – розмір державного боргу, що підлягає сплаті;

ВП – розмір реального внутрішнього продукту;

П – частка податкових виплат.

Значення цих показників залежить від таких факторів, як:

  • обсяг реального продукту;

  • динаміка цін;

  • обсяг закупівель;

  • обсяг соціальних виплат;

  • ступінь диференціації доходів населення;

  • відсотки за державним боргом та графік його погашення;

  • курс національної валюти;

  • співвідношення реального та потенційного продукту;

  • ступень використання трудових ресурсів;

  • агрегативна податкова ставка;

  • динаміка грошової маси;

  • динаміка облікової ставки тощо.

Дефіцит бюджету є одним з макроекономічних показників, що характе-ризують стійкість економічної системи. Ефективна економічна система дозволяє регулювати співвідношення доходів і видатків таким чином, що сальдо бюджету є позитивним або має незначний дефіцит.

У теоретичному плані не все з’ясовано щодо причин виникнення бюджетного дефіциту. На думку деяких вчених, дефіцит бюджету виникає внаслідок „...багатьох об’єктивних і суб’єктивних причин. Найбільш розповсюдженим явищем стає обмеженість фінансових можливостей держави мобілізувати необхідні доходи...” [6]. Проблема бюджетного дефіциту зводиться ними лише до одного боку – доходів – і зовсім ігнорується інший –витрати держави.

Згідно з іншою позицією дефіцит бюджету – „...наслідок неминучості дотацій, обмеженої бази оподаткування, державних доходів і неправильних орієнтирів фінансово-економічної політики...” [7, с. 9]. Ця думка певною мірою конкретизує деякі причини бюджетного дефіциту, але не вказує на їх глибинні коріння і носить універсальний характер, не конкретизуючи передумови його виникнення в конкретній країні.

Однією з найбільш істотних причин дефіциту бюджету в Україні є розрив господарсько-економічних зв’язків країн, що входять до складу СНД; розпад фінансово-кредитної системи, зумовлений виходом із рубльової зони [8, с.9].

До глибинних причин бюджетного дефіциту в Україні слід віднести спад виробництва і зростання витрат на виготовлення продукції, а також невиважена політика витрат у відношенні до державних доходів.

Зменшення і повна ліквідація бюджетного дефіциту можуть бути забезпечені лише шляхом подолання причин, які його зумовлюють. Це справа багатьох років, протягом яких економіка буде функціонувати в умовах бюджетного дефіциту. Тому вплив його на народне господарство вимагає теоретичних досліджень (Додаток А).

В Україні на даний період до причин виникнення дефіциту державного бюджету можна віднести:

  • домінуюча політика державного патерналізму;

  • неефективна структура народного господарства;

  • непослідовність реформ фінансової системи;

  • падіння доходів в умовах кризового стану економіки;

  • зменшення приросту національного доходу;

  • надмірно збільшена видаткова частина бюджету за рахунок дотацій, які надає держава певним галузям (енергетика, вугільна промисловість та інші);

  • зростання внутрішнього і зовнішнього боргу;

  • надзвичайні події, що потребують використання великих коштів, а звичайних ресурсів для цього не вистачає;

  • нецільове та неефективне використання бюджетних коштів;

  • застосування тіньових схем в економіці тощо [9, c. 62].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]