Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
FDSKH3.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.02.2015
Размер:
41.18 Кб
Скачать

Тема 3. Формування власного капіталу підприємства

3.1. Складові власного капіталу підприємства.

3.2. Відображення складу та руху власного капіталу у звітності підприємства.

3.3. Первісне формування статутного капіталу підприємства.

3.4. Збільшення статутного капіталу підприємства.

3.5. Зменшення статутного капіталу підприємства.

3.1. Складові власного капіталу підприємства

Згідно з діючими стандартами бухгалтерського обліку і фінансової звітності, власний капітал– це частина активів підприємства, що залишається після вирахування його зобов’язань.

До складових власного капіталу відносять:

статутний капітал;

пайовий капітал;

додатковий капітал;

резервний капітал;

нерозподілений прибуток.

Статутний капітал– це виділені підприємству або залучені ним на засадах, визначених чинним законодавством, фінансові ресурси у вигляді грошових коштів або вкладень у майно, матеріальні цінності, нематеріальні активи, цінні папери, що закріплені за підприємством на праві власності або повного господарчого відання.

Пайовий капітал– це статутний капітал, який формується в колективних сільськогосподарських підприємствах, споживчих товариствах, кредитних спілках, кооперативах за рахунок добровільних пайових внесків учасників для здійснення їхньої господарсько-фінансової діяльності.

За рахунок статутного (пайового) капіталу підприємство формує свої власні основні та оборотні кошти для початку фінансово-господарської діяльності.

Корпоративні права– це права власності засновника на частку (пай) у статутному капіталі юридичної особи, включаючи права на управління, отримання відповідної частки прибутку, а також частки активів у разі її ліквідації.

Додатковий капітал– це капітальні резерви підприємства, які створюються за рахунок коштів власників та інших осіб і відображаються у балансі підприємства за статтями «Додатковий вкладений капітал» та «Інший додатковий капітал».

Додатково вкладений капітал– це сума емісійного доходу, отриманого акціонерним товариством у результаті реалізації власних корпоративних прав.Емісійний дохідвизначається як різниця між продажною і номінальною вартістю розміщених акцій.

Інший додатковий капіталвключає:

внески засновників та учасників понад розмір статутного капіталу і формується без рішення про його збільшення й перереєстрацію;

сума дооцінки (уцінки) необоротних активів, яка проводиться згідно з чинним законодавством;

вартість безкоштовно одержаних підприємством необоротних активів від сторонніх юридичних і фізичних осіб.

Резервний капітал– це сума резервів, сформованих за рахунок чистого прибутку в розмірах, встановлених засновницькими документами підприємства і нормативними актами.

Згідно з чинним законодавством України на кожному підприємстві, створеному у формі акціонерного товариства, товариства з обмеженою відповідальністю тощо, повинен бути сформований резервний капітал. Розмір цього капіталу регламентується засновницькими документами, але він не може бути меншим за суму, яка становить 25% статутного капіталу підприємства. Розмір щорічних відрахувань у резервний капітал також передбачається засновницькими документами, але не може бути меншим 5% суми чистого прибутку підприємств.

Додатковий і резервний капітал підприємства використовується на фінансування основних і оборотних активів, на покриття збитків, виплату боргів у разі ліквідації підприємства. Резервний капітал спрямовується на виплату дивідендів за привілейованими акціями, якщо на ці цілі у звітному періоді у підприємства не вистачає чистого прибутку.

Нерозподілений прибуток– сума чистого прибутку, що залишається в господарському обороті підприємства після сплати податків до бюджету і встановлених законодавстовом платежів до позабюджетних фондів, інших обов’язкових платежів і після розподілу відповідної суми прибутку між власниками (учасниками) підприємства.

Нерозподілений прибуток використовується на фінансування операційної та інвестиційної діяльності підприємства, на покриття невідшкодованих збитків.

Власний капітал є підставою для початку, а також продовження господарської діяльності підприємства і виконує наступні функції:

заснування та введення в дію підприємства;

довгострокового фінансування й забезпечення ліквідності;

відповідальність та гарантії виконання зобов’язань перед кредиторами і інвесторами (власниками);

захист від загрозливих факторів та компенсації задіяних збитків;

нарахування дивідендів, розподілу доходів і активів;

здійснення управління й контролю за діяльністю підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]