Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота№1 (1).doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
11.02.2015
Размер:
139.78 Кб
Скачать

Функція тенденція

Повертає значення відповідно до лінійного трендом. Аппроксимирует прямою лінією (за методом найменших квадратів) масиви «ізвестние_значенія_y» і «ізвестние_значенія_x». Повертає значення y, відповідні цієї прямої для заданого масиву «новие_значенія_x».

синтаксис

ТЕНДЕНЦИЯ(известные_значения_y;известные_значения_x;новые_значения_x;конст)

Ізвестние_значенія_y - безліч значень y, які вже відомі для співвідношення y = mx + b.

Якщо масив «ізвестние_значенія_y» має один стовпець, то кожний стовпець масиву «ізвестние_значенія_x» інтерпретується як окрема змінна.

Якщо масив «ізвестние_значенія_y» має один рядок, то кожний рядок масиву «ізвестние_значенія_x» інтерпретується як окрема змінна.

Ізвестние_значенія_x - необов'язкове безліч значень x, які вже відомі для співвідношення y = mx + b.

Масив «ізвестние_значенія_x» може містити одне або кілька множин змінних. Якщо використовується тільки одна змінна, то аргументи «ізвестние_значенія_y» і «ізвестние_значенія_x» можуть бути діапазонами будь-якої форми за умови, що вони мають однакову розмірність. Якщо використовується більше однієї змінної, то аргумент «ізвестние_значенія_y» повинен бути вектором (тобто діапазоном висотою в один рядок або шириною в один стовпець).

Якщо аргумент «ізвестние_значенія_x» опущений, то передбачається, що це масив {1; 2; 3; ...} того ж розміру, що й масив «ізвестние_значенія_y».

Новие_значенія_x - нові значення x, для яких функція ТЕНДЕНЦІЯ повертає відповідні значення y.

Аргумент «новие_значенія_x», так само як і аргумент «ізвестние_значенія_x», повинен містити по одному стовпцю (або рядку) для кожної незалежної змінної. Таким чином, якщо «ізвестние_значенія_y» - це один стовпець, то «ізвестние_значенія_x» і «новие_значенія_x» повинні мати однакову кількість стовпців. Якщо «ізвестние_значенія_y» - це один рядок, то аргументи «ізвестние_значенія_x» і «новие_значенія_x» повинні мати однакову кількість рядків.

Якщо аргумент «новие_значенія_x» опущений, то передбачається, що він збігається з аргументом «ізвестние_значенія_x».

Якщо опущені обидва аргументи - «ізвестние_значенія_x» і «новие_значенія_x», - то передбачається, що це масиви {1, 2, 3; ...} того ж розміру, що й «ізвестние_значенія_y».

Конст - логічне значення, яке вказує, чи потрібно, щоб константа b дорівнювала 0.

Якщо аргумент «конст» має значення ІСТИНА або опущений, то b обчислюється звичайним чином.

Якщо аргумент «конст» має значення БРЕХНЯ, то b покладається рівним 0 і значення m підбираються таким чином, щоб виконувалося умова y = mx.

Зауваження!!!

Відомості про те, яким чином Microsoft Excel аппроксимирует дані прямій, див. Опис функції ЛИНЕЙН.

Функцію ТЕНДЕНЦІЯ можна використовувати для апроксимації поліноміальної кривої, проводячи регресійний аналіз для тієї ж змінної, зведеної в різні ступені. Наприклад, нехай стовпець A містить значення y, а стовпець B містить значення x. Можна ввести значення x ^ 2 в стовпець C, x ^ 3 в стовпець D і т. Д., А потім провести регресійний аналіз стовпців від B до D зі стовпцем A.

Формули, які повертають масиви, повинні бути введені як формули масиву.

При введенні константи масиву для таких аргументів, як «ізвестние_значенія_x», слід використовувати крапку з комою для розділення значень в одному рядку і двокрапка для поділу рядків.