Добавил:
twitch.tv Заведующий методическим кабинетом, преподаватель на кафедре компьютерного спорта и прикладных компьютерных технологий. Образование - Магистр Спорта. Суета... Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовые (4 курс 1 семестр) / Система рідк.охолодження.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.06.2023
Размер:
5.01 Mб
Скачать

4.3 Причини та усунення несправностей

Розглянемо наступний випадок : через 3 роки експлуатації EK-KIT X240 при черговому запуску відмовився працювати. Рідина перестала циркулювати, помпа початку сильно шуміти і температури піднялися до 65-75С без навантажень.

Для початку необхідно виконати огляд комплекту, розібравши його на складові частини.

Рисунок 4.7 - Відкручення фіксуючих шайб.

Розбір почався з від'єднання шлангів і зливу рідини, для цього треба було відкрутити дві фіксуючі шайби на водоблоку.

Рисунок 4.8 – Злитий хлодагент

Всю рідина з радіатора було злито в заздалегідь підготовлену ємність, в рідини яскраво жовтого кольору були досить великі частки.

Рисунок 4.9 – Розбір водоблоку

Далі відбувся розбір водоблоку, де також знаходиться помпа.

Рисунок 4.10 – Внутрішній вигляд помпи

Сама помпа досить надійна, електрика і рухливі елементи знаходяться порізно , проблем в ній не виявлено.

Рисунок 4.11 – Підставка водоблока

Джерелом проблеми виявилися забиті мікроканали підставки водоблока, саме через її забруднення водоблок не був спроможний працювати на повну потужність.

Рисунок 4.12 – Очищена конструкція

Все це було промите під сильним напором води, після чого конструкція отримала заводський вигляд. При складанні використовував штатну відфільтровану рідину і рожевий антифриз. Всю конструкцію (крім підставки) було зібрано в сухому стані і підвішено таким чином.

Рисунок 4.13 – Зовнішній вигляд антифрізу.

Рідину заливав невеликими порціями через шприц, коли система заповнилася почав включати помпу під напругою в 5В щоб прогнати рідину і видалити наявне повітря.

Після повного заповнення встановив підставку і поставив систему на тестування від протікання, ганялася другим блоком живлення близько години.

На даний момент все стоїть в комп'ютері і справно працює.

Висновок

З підвищенням продуктивності комп'ютерних систем їх компоненти стали виділяти більше тепла. Сучасна робоча станція вимагає високоефективного охолодження. Традиційне повітряне охолодження слабо справляється зі своїм завданням, особливо в літню спеку. Рішенням проблеми може бути перехід на водяне охолодження.

В системі рідинного охолодження теплоносієм є вода. Передача тепла від «гарячих» компонентів теплоносія здійснюється за допомогою спеціальних пристроїв – ватерблоків (водоблоків). На ринку представлені ватерблоки практично для всіх виділяють тепло елементів ПК. Найбільш затребувані водоблоки для процесорів і відеоадаптерів.

Ефективність системи рідинного охолодження набагато вище повітряного. Водяне охолодження забезпечує стабільну і практично безшумну роботу системи, запобігаючи істотному збільшенню температури компонентів ПК навіть при розгоні.

Недоліком водяного охолодження вважають високу вартість. Однак слід врахувати, що системи рідинного охолодження встановлюються переважно в дорогих високопродуктивних комп'ютерах, тому вартість охолодження в них цілком відповідає ціні інших комплектуючих. До недоліків також можна віднести складність встановлення системи водного охолодження та теоретичну небезпеку проливання води на електричні компоненти в разі її неправильного встановлення.