Добавил:
twitch.tv Заведующий методическим кабинетом, преподаватель на кафедре компьютерного спорта и прикладных компьютерных технологий. Образование - Магистр Спорта. Суета... Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовые (4 курс 1 семестр) / Система рідк.охолодження.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.06.2023
Размер:
5.01 Mб
Скачать

3.3 Тестування системи водяного охолодження

Для процесу тестування використовувався тестовий стенд з наступною конфігурацією:

  • Процесор: Intel Core i7 4770K @ 4400 МГц

  • Материнська плата: MSI Z97 MPOWER MAX AC;

  • Оперативна пам'ять: Transcend aXeRam DDR3-2400;

  • Жорсткий диск: Transcend MTS600 TS256GMTS600 (для системи);

  • Блок живлення: Be quiet BN204 DARK POWER PRO 10 | 1000W CM

  • Microsoft Windows 10 Professional + останні оновлення.

Рисунок 3.6 – Тестовий стенд

В ході тестування частота і напруга процесора були зафіксовані вручну на позначці 4400МГц при напрузі 1.38В, все опції енергозбереження були відключені. Опції управління оборотами вентиляторів за замовчуванням так само були відключені. Напруга досить висока для даного процесора, але воно було збільшено спеціально, для більшого навантаження. Також потрібно відзначити, що стендовий процесор пройшов процедуру скальпування, і тепер зберігає пару крапель рідкого металу під своєю кришкою.

Рисунок 3.7 - Тестування температури процесора

Тестування відбувалося в трьох режимах роботи: 1580PRM, 1180PRM, 640PRM. Так, це обороти штатних вентиляторів. В якості Burn-тесту виступала програма LinX 0.6.4 AVX, температура процесора контролювалася утилітами MSI Command Center і С-Temp. Спочатку проводилася установка і виміри температури, після чого повторювався процес установки і виміри проводилися заново. На графіку відображено середні значення за два підходу тестування.

Отже, при аналогічних оборотах вентиляторів, EK-KIT X240 обставив Noctua NH-D15 майже на десять градусів, а це дуже гідний результат. Що стосується штатних вентиляторів, то в режимі 1580PRM неприйнятне шумні за мірками системи водяного охолодження. Режим 1180PRM дозволяє їм стати на порядок тихіше, але повністю піти з діапазону чутності вони можуть при оборотах в районі 700PRM.

Рисунок 3.8 - Тестування температури процесора

Варто відразу зазначити, що на стендовій материнській платі, через утиліту MSI Command Center є зміна оборотів в процентному співвідношенні по східцях 25%, 50%, 75% і 100%, але помпа не піддалася під кожне налаштування і працювала тільки в двох режимах: 4500PRM і 2000PRM.

Як бачимо, в контурі з одним ватерблок різниця температур мінімальна. Що стосується акустичного комфорту, то на максимальних обертах EK-DDC 3.2 PWM все ж трохи чутна і видає якийсь рівень вібрації. А ось при 2000PRM помпа стає тихонею і не видає жодних звуків, а рівень вібрації знижується до мінімального.

Комплект EK-KIT X240 однозначно є еталонним представником систем водяного охолодження. Кожен із елементів виконаний якісно, що в результаті надає EK-KIT X240 збалансованість, в ньому просто немає вузьких місць. Продуманість набору поставки дозволяє сказати, що EK-KIT X240 однозначно підійде навіть новачкам в світі водяного охолодження. Продуктивність EK-KIT X240 повністю аналогічна якості виготовлення, так за результатами тестування комплект майже на 10 ° C випередив одного з повітряних супер кулерів, а така різниця досягається між більшістю супер кулерів і варіантів для компактних систем

Звичайно, вартість комплекту значно перевищує прості рішення, але тут не варто забувати про можливість розширення комплекту. Наприклад, помпа однозначно має запас ще на пару ватерблоков, а радіатор в купі з більш якісними вентиляторами зможе продемонструвати кращі результати.