Добавил:
twitch.tv Заведующий методическим кабинетом, преподаватель на кафедре компьютерного спорта и прикладных компьютерных технологий. Образование - Магистр Спорта. Суета... Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовые (4 курс 1 семестр) / Система рідк.охолодження.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.06.2023
Размер:
5.01 Mб
Скачать

3 Програмне забезпечення

3.1 Операційні системи

Водне охолодження є засобом для покращення швидкодії комп’ютера, шляхом пониження температури його компонентів , тому водне охолодження можна встановлювати на комп’ютер з будь-якою операційною системою. На даний момент в світі їх існує дуже велика кількість, але до основних, які використовують і по сей день можна віднести: UNIX, Microsoft Windows, Linux.

Найпопулярнішими операційними системами для персональних комп'ютерів є версії Microsoft Windows, для яких розроблено багато прикладних програм. Графічний інтерфейс підтримує багатозадачність, управління віртуальною пам'яттю, можливість підключати різноманітні периферійні пристрої та працювати в комп'ютерній мережі.

Рисунок 3.1 – ОС Microsoft Windows

Мережева операційна система UNIX використовується для дуже широкого кола апаратних платформ, практично для будь-яких комп'ютерів різних виробників, від персональних і до найпотужніших суперкомп'ютерів. Це не тільки багатозадачна операційна система, але і розрахована на багато користувачів, що дозволяє кільком користувачам розділяти обчислювальні ресурси комп'ютера, підключаючись через термінали до суперкомп'ютера (мейнфреймів).

Рисунок 3.2 – ОС UNIX System

Операційна система Linux для персональних комп'ютерів (виконана співробітником Університету Гельсінкі Т. Лінусом) поширюється вільно (не всі різновиди), економічна, підтримує більшість властивостей, властивих іншим реалізаціям UNIX. У Росії розроблена і сертифікована для роботи з усіма видами інформації, що захищається, включаючи державну таємницю, операційна система Alt Linux

Рисунок 3.3 – ОС Linux

3.2 Комплекс утиліт для діагностики

Перш за все при діагностиці водяного охолодження важливо знати температуру основних компонентів комп’ютера та мати можливість контролю швидкості обертів кулера.

Для цього завдань існує програма NZXT САМ 3.5 - безкоштовна програма для системного моніторингу, збору докладної інформації, розгону, а також налаштування пристроїв вашого ПК. За заявою авторів додатку час, коли потрібно було використовувати кілька програм для адміністрування вашого комп'ютера закінчилося. Тепер, контролювати, налаштовувати і навіть змінювати частоту процесора можна буде використовуючи дане програмне забезпечення.

Рисунок 3.4 – Головне вікно програми NZXT САМ 3.5

Відразу, після вибору гостьового режиму, програма відобразить основну інформацію про вашому ПК. Далі, користувач побачить невелику інструкцію до користування. Після цього, відкриється власне сам інтерфейс програми з багатьма вкладками. Головне вікно дозволить бачити загальну зведену інформацію про частоту процесора, відеокарти, швидкість обертання кулерів, температуру, завантаженість оперативної пам'яті, а також коротку інформацію про встановлених жорстких дисках.

Рисунок 3.5 – Вкладка розгону

NZXT CAM має вкладки, в яких новачкам робити нічого. Вони пов'язані з розгоном для того, щоб підвищити продуктивність GPU і процесора в іграх, але справа це серйозне і при неправильному розгоні можна отримати як мінімум не стабільну роботу ПК.

Крім усього сказаного, варто додати про можливість CAM працювати в режимі Міні, займаючи менше місця на екрані монітора.