Добавил:
twitch.tv Заведующий методическим кабинетом, преподаватель на кафедре компьютерного спорта и прикладных компьютерных технологий. Образование - Магистр Спорта. Суета... Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовые (4 курс 1 семестр) / Система рідк.охолодження.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.06.2023
Размер:
5.01 Mб
Скачать

2 Конструкторська частина

2.1 Компоненти системи водяного охолодження

Теоретично система рідинного охолодження має ряд переваг перед повітряним охолодженням:

1. Вода має значно більшу теплоємність.

2. Радіатор може перебувати де завгодно, лише б вистачило, довжини трубок і потужності помпи.

3. Тепло не розсіюється навколо процесора, а відводиться в іншу точку (туди, де розміщений радіатор) тому компоненти системи, які знаходяться поблизу процесора (відеокарта, жорсткий диск і.т.д.) нагріваються менше.

4. Розміри радіатора обмежені хіба що розмірами корпусу, а якщо радіатор зовнішній, то взагалі не мають обмежень.

Мінус у водних систем всього один, порушення герметичності веде, як правило, до незворотного пошкодження системи, тому водна система охолодження повинна бути високонадійних.

У складі класичної СВО (системи водяного охолодження) повинні бути наступні компоненти: водоблок, радіатор, помпа, резервуар, теплоносій. Не забудемо також про штуцери кожного з вузлів і сполучних шлангах. Всі ці компоненти можна підбрати самотужки або придбати уже повністю укомплектований комплект водяного охолодження від компанії EKWB.

Рисунок 2.1 – СВО EK-KIT X240

За заявою виробника, EK-KIT X240 є одним з найкращих СВО в категорії ціна-якість та дозволяє ефективно охолоджувати центральний процесор.

Рисунок 2.2 - Комплектація EK-KIT X240

Всередині основної упаковки-кейса знаходяться окремі коробочки для кожної складової комплекту, але крім основних елементів набір включає в себе:

  • Два метри шланга PrimoChill PrimoFlex Advanced LRT 13 / 10mm;

  • Вісім нікельованих фітингів EK-CSQ Fitting 13 / 10mm - G1 / 4;

  • 100 мл присадки EK-Ekoolant EVO Clear;

  • 10 сантиметровий Y-сплітер EK-Cable Y-Splitter 2-Fan PWM;

  • Загальну інструкцію по експлуатації;

  • Рамку кріплення для помпи або радіатора;

  • Перехідник для запуску блоку живлення.

Основна відмінність між наявними варіантами комплектів охолодження від EKWB, полягає у використовуваному радіаторі. Тому знайомство з основними складовими комплекту, ми почнемо саме з нього. У нашому випадку це EK-CoolStream RAD XTX 240, саме його абревіатура використовується в назві комплекту.

Як можна зрозуміти, радіатор призначений для установки двох 120мм вентиляторів. Префікс XTX вказує на збільшені розміри радіатора, в даному випадку вони становлять 280x130x64мм. В комплектах з L-префіксом товщина радіатора дорівнює всього 38 міліметрів.

Радіатор, як і годиться, виконаний з міді і має акрилове покриття. Його вага становить 1175грамм, а питомий обсяг води знаходиться в районі 400мл. Щільність розташування розсіюючих ребер, можна назвати оптимальною, повітряний потік впевнено проходить крізь радіатор, навіть на мінімальних обертах вентиляторів. Але детально про це трохи пізніше.

Рисунок 2.3 - Радіатор EK-CoolStream RAD XTX 240

Конструкція посадочних місць під фітинги, дозволяє виводити їх на ту чи іншу сторону радіатора з можливістю комбінування варіантів. Спочатку в радіаторі встановлені дві ґрунтовні заглушки і дві тимчасових, пластмасових. У частині фітингів, як цей радіатор, так і інші продукти компанії EKWB спочатку не комплектуються фітингами, їх потрібно докуповувати додатково. Саме так користувач може підібрати потрібні саме йому. Однак в комплекті все на місці.

Рисунок 2.4 – Вентилятори EK-FAN Silent

За охолодження радіатора, відповідають два комплектних вентилятора EK-FAN Silent. Тут немає жодних надмірностей, візуально вони схожі на знайомі багатьом звичайні китайські 120мм вентилятори. Однак, все не так просто, EKWB вирішили не винаходити велосипед і за основу взяли вже готові рішення від GELID, лише внесли зміни в наклейку. Заявлений виробником режим роботи становить 120-1600 RPM

Резервуар - це, мабуть, найулюбленіший елемент для тих, хто хоче заощадити на водяному охолодженні. Деякі беруть за основу великі п'ятилітрові пляшки, хоча зараз ці часи в минулому. Інші використовують Т-подібні перехідники або намагаються змайструвати резервуар самостійно.

У комплекті EK-KIT X240 надсилається резервуар власного виробництва з маркуванням EK-RES X3 150. У його підставці немає чогось інноваційного, це колба з оргскла довжиною в 150мм, до якої кріпляться дно і кришка.

Рисунок 2.5 – Резервуар EK-RES X3 150

Їх будова, носить більш цікаву конструкцію: в нижній частині є п'ять отворів для фітингів, які дозволяють конфігурувати максимально зручне розташування резервуара в системі.

Помпа на відміну від резервуара, майже для кожного користувача є елементом серійним. Звичайно, є невелика група ентузіастів, які намагаються створити її в ручну, але зазвичай ці досліди носять більше експериментальний характер, ніж практичну користь.

Рисунок 2.6 – Помпа EK-DDC 3.2 PWM Elite Edition

У комплекті знаходиться EK-DDC 3.2 PWM Elite Edition, це одна з останніх варіацій з серії EK-DDC.

На основі помпи розташувався встановлений радіатор, при максимальному навантаженні енергоспоживання може становити 18 Вт, тому даний радіатор не буде зайвим. Для зменшення вібрації ніжки помпи мають гумове покриття. У комплекті EK-DDC 3.2 PWM Elite Edition є монтажний комплект, а також універсальний адаптер EK-UNI Pump Holder для її установки.

У складі комплекту використовується ватерблок EK-Supremacy версії Clean CSQ, це топове рішення компанії EKWB. Ватерблок є покращеною версією EK-Supreme HF.

Рисунок 2.7 – Комплектуючі ватерблоку

У комплекті поставки ми можемо виявити набір кріплень, два світлодіоди для підсвічування, тюбик термопасти GELID GC-Xtreme і набір інструкцій по установці.

Завдяки набору кріплень, ватерблок може бути встановлений на материнські плати наступних платформ:

  • Intel LGA-775/1366/1150/1155/1156/2011 (-3)

  • AMD Sockets: 939/754/940 / AM2 (+), AM3 (+), FM1, FM2 (+)

Рисунок 2.8 – Ватерблок EK-Supremacy

Конструкція EK-Supremacy бере за основу мідну підставку з мікроканальною структурою. У модельному ряді компанії так само є варіації з нікельованим підставою і різними видами «топів» з оргскла або нікельованої кришки.

Основною особливістю даного ватерблока є система «уприскування» і розподілу водяного потоку. По-перше, в складі кришки є дві напрямних з маркуванням J1 J2, вони відповідають за початкову площу розподілу потоку.

По-друге, між підставкою і спрямовуючої є невелика пластина, що відповідає за висоту підйому і ширину розподілу потоку. У первісному комплекті таких пластини три. Для кожної платформи виробник рекомендує використовувати свій набір компонентів всередині ватерблока.

Рисунок 2.9 - Поверхня основи

Якість обробки основи можна ставити в приклад багатьом виробникам, воно просто дзеркальне, при цьому сліди фрези повністю відсутні. Від якості обробки основи залежить якість притискання та температуру до якої можна охолодити процесор.

2.10 – Підсвітка ватерблоку

Дана версія ватерблока має в комплекті пару білих світлодіодів, що дозволяють реалізувати невелику підсвітку.