Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 3 Науковий текст.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.10.2022
Размер:
24.44 Кб
Скачать

НАУКОВИЙ СТИЛЬ

Науковий стиль, особливості якого є предметом дослідження для лінгвістів, являє собою сукупність специфічних мовних прийомів, що використовуються переважно в науковій, науково-технічній, науково-популярної сфері для вираження і оформлення різноманітних за змістом і призначенням ідей, гіпотез, досягнень.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА НАУКОВОГО ТЕКСТУ

Науковий текст - це підсумок, результат або звіт дослідницької діяльності, який створюсться для кола осіб, що володіють відповідною кваліфікацією для його сприйняття та оцінки. Для того щоб зробити його максимально інформативним, автор повинен вдатися до використання формалізованої мови, спеціальних засобів і способів подачі матеріалу.

Найчастіше науковий текет - це опубліковане або призначене для друку твір. До текстів наукового плану відносяться і спеціально підготовлені матеріали для усного виступу, наприклад. доповіді на конференції або академічної лекції.

Характерні особливості наукового стилю - нейтральність тону, об'єктивний підхід і інформативність, структурованість тексту, наявність термінології і специфічних мовних засобів, прийнятих в середовищі вчених для логчного, адекватного викладу матерiалу.

Різновиди наукового стилю

Превалювання письмової форми існування творів наукового стилю обумовлює обгрунтованість, виваженість, чіткість іх змісту та оформлення.

Поділ наукових текстів на види і типи пояснюється, по-перше, відмінністю об'єктів, описуваних численними дисциплінами, змістом дослідницької діяльності вчених, очікуваннями потенційної аудиторії. Існує базова специфікація наукової літератури, яка ділить тексти науково-технічні, науково-гуманітарні, науково- природничі.

М.П Сенкевич структурував види наукового стилю за ступенем «науковості» кінцевого твору і виділив наступні типи:

1.Власне науковий стиль (інакше - академічний) характерний для серйозних робіт, призначених вузькому колу фахівців. Містять дослідницьку концепцію автора - монографій, статей, наукових доповідей.

2. Виклад або узагальнення наукового доробку містять вторинні інформаційні матеріали (реферати, анотації) - вони створені в науково-інформативному або науково-реферативному стилі.

3.Окрему науково-рекламну область займає промислова реклама, що представляє результати і вигоди від конкретних товарів - нових досягнень техніки, електроніки, хімії, фармакології та інших прикладних галузей науки.

4. Науково-довідкова література (довідники, збірники, словники, каталоги) має на меті дати гранично стислу, точну, без подробиць інформацію, пред'явити читачеві тільки факти.

5. Особлива сфера застосування у навчально-наукової літератури, тут викладаються основи наук і доданий дидактичний компонент, який передбачає ілюстративні елементи і матеріали для повторення (навчальні видання для різних навчальних закладів).

6. Науково-популярні видання представляють біографї видатних людей, історії походження різних явищ, хроніку подій і відкритів і доступні для широкого кола зацікавлених осіб, завдяки ілюстраціям, прикладів, роз'яснень.

Властивості наукового тексту

Текст, створений в науковому стилі, являє собою стандартизовану замкнену систему.

Основні особливості наукового стилю - відповідність нормативним вимогам літературної мови, вживання стандартних зворотів і виразів, використання можливостей «графічної» мови символів і формул, застосування посилань і приміток. Наприклад, загальноприйнятими в науковому середовищі є кліше: мова nіде про проблеми ..., слід зазначити, що..., отримані в ході дослідження дані привели до наступних висновків…, перейдемо до аналізу ...і тд.

Для передачі наукової інформації широко використовуються елементи «штучної»мови:

1) графіки, схеми, блоки, креслення, малюнки;

2) формули і снмволи;

3) спеціальні терміни і лексичні особливості наукового стилю - наприклад, назви фзичних величин, математичннх знаків і тд.

Відсильний апарат (виноски, посилання, примітки) формує більш точне уявления про предмет мовні служить реалізації такої якості наукової мови, як точність цитат та перевіреність джерел.

Отже, науковий стиль, особливості якого характернзуються відповідністю норм літературної мови, служить точності, ясності і лаконічності в вираженні думок дослідження. Для наукового внсловлювання характерна монологічна форма, логіка розповіді розкривасться послідовно, висновки оформлені як завершення і повні за змістом фрази.