Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Tomchuk_POSІB_VET_BІOHІMІJa

.pdf
Скачиваний:
9
Добавлен:
30.09.2022
Размер:
6.5 Mб
Скачать

регуляції мембранозв’язаних функцій і попередників вторинних месенджерів ліпідної природи, що опосередковують дію гормонів стресу. В результаті відмічається стійкий ліпідний дисбаланс, здатний спричинити порушення специфічних функцій клітини і виникнення хронічних захворювань.

За умови зростання рівня ПНЖК у клітині, підвищується їх доступність для циклооксигеназ. Внаслідок цього в імунокомпетентних клітинах можуть утворюватися великі кількості продуктів, які негативно впливають на імунну функцію, зокрема моногідроксильовані похідні ПНЖК. Це може слугувати ключовим фактором патогенезу різноманітних захворювань. Патогенетичні механізми, які запускаються в період прямого контакту з патогенним чинником (наприклад, іонізувальним опроміненням) можуть функціонувати і далі під впливом подальшої хронічної дії інших несприятливих чинників і формування стійкого дисбалансу ЖК. Як вважають Л. М. Овсянникова та ін., синдром дезадаптації, що розвивається під впливом несприятливих чинників зовнішнього і внутрішнього середовищ, реалізується в патології серцево-судинної, ендокринної, травної та ін. систем організму з прискоренням вікової інволюції і скороченням тривалості життя.

Тимчасом патологічні стани, що супроводжуються зниженням рівня загального ХС у біологічних тканинах, асоціюються зі зменшенням вмісту мононенасичених жирних кислот (МНЖК) і ПНЖК ω-6/ω-3 рядів, а також загальних і деяких індивідуальних ФЛ (експериментальна морфінна залежність у щурів).

Вищенаведені зміни вперше інтерпретовано з позиції теорії гомовіскозної адаптації: зростання вмісту поліненасичених ліпідів у біологічних структурах людини й тварин за хронічних патологічних станів компенсується підвищенням рівня ХС, а зменшення їх вмісту

– підвищенням рівня ХС.

Ремоделювання ЖК і ФЛ є фундаментальними біохімічними механізмами, за якими реалізується гомовіскозна адаптація. Під ремоделюванням ліпідів розуміють перетворення одного молекулярного виду ліпіду на інший. У клітині функціонують не до кінця розкриті механізми, які забезпечують специфічне включення ацильних залишків у мембранні ФЛ. Зміни в ацильному складі ФЛ призводять до модифікації функціональної активності мембран.

Відомо, що ацильні групи у складі гліцерофосфоліпідів розподілені асиметрично. НЖК зазвичай локалізуються в sn-1-позиції,

131

ненасичені – в sn-2-положенні гліцерофосфоліпідів. Розподіл молекулярних видів ФЛ зі специфічними ацильними залишками в sn-1- та sn-2-позиціях на клітинному і субклітинному рівнях різниться залежно від типу тканини. Основними ферментами, що забезпечують ремоделювання ЖК, є десатурази й елонгази, а ФЛ – фосфоліпази та ацилтрансферази. Порушення процесу деацилювання/реацилювання може спричинити підвищення рівня лізофосфоліпідів (ЛФЛ) до цитотоксичних концентрацій. Так, акумуляція ЛФЛ при гострій ішемії міокарда є важливим чинником патогенезу серцевих аритмій. За гострої ішемії-реперфузії відбувається порушення процесів ремоделювання ЖК і ФЛ у тканині ізольованого серця й печінки, виявляється накопичення ВЖК, лізо-ФЛ та естерів ХС, які негативно впливають на функціональну активність органа.

Зміни вмісту ПНЖК у клітині за хронічних патологічних станів асоціюються з відповідними якісними й кількісними перетво - реннями ФЛ і ХС. У результаті, розвивається стійкий дис-баланс ЖК.

Гостра ішемія–реперфузія міокарда у людини й тварин супроводжується збільшенням умісту вільних та естерифікованих у складні ліпіди ПНЖК, а також накопиченням лізо-ФЛ, що, однак, на відміну від хронічних патологічних станів, не компенсується підвищенням рівня загального та вільного ХС. З огляду на існування певного латентного періоду з моменту підвищення вмісту ПНЖК до компенсаторного зростання рівня ХС за відповідних захворювань, зроблено припущення, що за гострих патологічних станів, які супроводжуються ішемією–репарфузією, клітина не встигає належною мірою запустити реакції гомовіскозної адаптації, регуляція яких вочевидь здійснюється на рівні експресії генів, зокрема під впливом ПНЖК.

Доведено, що ЖК можуть впливати на геном, модифікуючи активність ядерних рецепторів і перебіг процесів сигнальної трансдукції. Фактично ЖК здатні прямо чи опосередковано діяти на активність різноманітних генів. На сьогодні встановлено, що вплив ЖК на експресію генів не вичерпується взаємодією з факторами транскрипції. ЖК здатні модифікувати обмін мРНК і білків. Разом ці ефекти ЖК зумовлюють відповідні зміни профілю експресії генів, метаболізму, росту й диференціації клітин.

Крім того встановлено, що ЖК та їх метаболіти можуть діяти подібно до гормонів, контролюючи активність і розподіл специ-

132

фічних факторів транскрипції, які взаємодіють з відповідними генами й елементами апарату транскрипції. Факт, що синтез ліпідів de novo пригнічується ПНЖК, які надходять в організм з їжею, відомий уже понад 50 років. Споживання ПНЖК ω-3 або ω-6 ряду призводить до швидкого (протягом кількох годин) пригнічення активності ензимів, які беруть участь у метаболізмі вуглеводів і ліпогенезі. ПНЖК ω-3 та ω-6 рядів пригнічують синтез ліпідів de novo у печінці гризунів і людини внаслідок гальмування утворення мРНК, що кодує біосинтез різноманітних ензимів, які беруть участь у ліпогенезі й метаболізмі глюкози. Опосередковане ПНЖК інгібування ацетил-КоА карбоксилази, стеароїл-КоА десатурази-1 і білка S14 відбувається на рівні транскріпції, в той час як пригнічення активності глюкозо-6-фосфат дегідрогенази здійснюється в результаті перебігу реакцій посттрансляційної модифікації.

Незважаючи на те, що швидкість експресії низки протеїнів, які беруть участь у ліпогенезі de novo, стимулюється інсуліном, вуглеводами і трийодтироніном, ПНЖК пригнічують дію цих активаторів, виявляючи виражений негативний вплив на швидкість експресії ензимів ліпогенезу.

Вільні й естерифіковані в ФЛ ЖК є важливими компонентами клітини, що визначають фізико-хімічні властивості біологічних мембран, забезпечують надходження поживних речовин у клітину, слугують джерелом енергії, беруть участь у реакціях сигнальної трансдукції, міжклітинних комунікаціях тощо. Встановлено, що за гострої ішемії –реперфузії істотно зменшується вміст НЖК (14:0, 16:0, 18:0) у складі мітохондріального ФЛ – кардіоліпіну. Зазначені зміни в ацильному складі кардіоліпіну є проявом порушення мітохондріальної функції, зумовленої дефіцитом кисню. Хоча ендоплазматичний ретикулум посідає чільне місце у синтезі ЖК і ФЛ, мітохондрії відіграють важливу роль у регуляції ліпідного гомеостазу в ремоделюванні ліпідів.

За реперфузії ізольованої печінки після попредньої гострої ішемії підвищення рівня ФС може бути наслідком стимуляції реакції обміну основи, в ході якої цей ФЛ утворюється з ФХ. Відомо, що накопичення ФС у внутрішньому листку плазматичної мембрани є важливою молекулярною подією, що супроводжує апоптоз. Підвищення вмісту ФЕ в разі відновлення постачання кисню до гепатоцитів вочевидь є проявом стимуляції реакції декарбоксилювання ФС в мітохондріях з утворенням ФЕ.

133

Отже, за гострих патологічних станів не розвивається компенсаторне зростання рівня загального/вільного ХС у відповідь на збільшення вмісту ПНЖК, оскільки клітина на рівні геному не встигає модифікувати метаболізм ліпідів. За хронічних патологічних станів у клітині є достатньо часу, щоб компенсувати порушення у складі ЖК, що може виявлятися підвищенням рівня ХС у біологічних системах. Водночас ХС через фактори транскрипції також може впливати на експресію десатураз ЖК.

Як зазначено в літературі, клітина має складні механізми компенсації порушень у ліпідному складі. Фактично зміни вмісту одного класу ліпіду (наприклад, ПНЖК) через певний час призводять до компенсаторних якісних і кількісних змін інших ліпідних класів (наприклад, ХС).

Незбалансовані зміни в розподілі ЖК і ФЛ в ушкоджених тканинах зумовлюють порушення специфічних функцій клітини. Дуалістичне розуміння біологічного значення дисбалансу ЖК і компенсаторної ролі ХС спонукає переглянути сучасну терапевттичну стратегію фармакотерапії гіперхолестеролемії, розробити більш диференційовані підходи до фармакотерапії дисліпідемій, які враховуватимуть не тільки рівень ХС й ліпопротеїнів у сироватці/плазмі крові, а й вміст ЖК, їх моногідроксильованих похідних та ФЛ у формених елементах крові. Це дасть змогу ефективно керувати ризиками фатального ушкодження клітини внаслідок дії патогенного чинника.

Наведені дані теоретично обгрунтовують доцільність пошуку біологічно активних речовин (БАР), які стимулюють перебіг гомовіскозної адаптації клітини й компенсують дисбаланс ЖК за патологічних станів. Адже той факт, що клітина в умовах гострого ушкодження нездатна власними ресурсами в короткі терміни забезпечити перебіг реакції гомовіскозної адаптації на належному рівні, диктує необхідність введення екзогенних біологічно активних ліпідів, здатних прискорити цей процес.

134

3.2. ЗМІНИ МЕТАБОЛІЗМУ ЗА ПАТОЛОГІЇ ВНУТРІШНІХ ОРГАНІВ ТА ЇХ ЛАБОРАТОРНА ДІАГНОСТИКА

3.2.1. Вплив фізіологічного стану тварин на біохімічні показники крові

Основними об’єктами клініко-біохімічних досліджень є біологічні рідини організму: кров, плазма, сироватка, лімфа, рідше – інші рідини внутрішніх середовищ організму (спинномозкова рідина, внутрішньосуглобна рідина та ін.); використовуються також екскрети, такі як сеча, жовч, слина, шлунковий та кишковий сік, кал, піт, молоко; шматочки тканин та органів (біоптати), взяті прижиттєво під час хірургічних операцій або за допомогою спеціальних пристосувань. Найчастіше матеріалом для клініколабораторних досліджень є кров і сеча, інші біологічні рідини.

Для правильного тлумачення результатів біохімічних досліджень слід враховувати такі принципи:

1. При дослідженні біохімічних показників у біологічних рідинах необхідно зважати на те, що кожний показник, який окремо визначається, відображає діяльність багатьох органів і тканин, а також функцію, що притаманна відповідній рідині, – транспортну, метаболічну, гомеостатичну (кров, сеча), екскреторну (сеча, жовч) тощо.

2. Усі процеси життєдіяльності можуть змінюватися під впливом зовнішніх чинників (корму, зміни часу доби, пори року або сонячної активності). Деякі параметри характеризуються значним діапазоном коливань, що необхідно враховувати при трактуванні результатів і порівнянні даних, отриманих у різні періоди відповідного ритму. Ці чинники набувають певного значення останнім часом завдяки розвиткові нового напряму в лікуванні захворювань – хронотерапії.

3. Біохімічний склад біорідин та його зміни під впливом чинників довкілля зазнають індивідуальних коливань у різних тварин, відображаючи вплив генетичних особливостей, статі, віку, типу нервової діяльності, характеру годівлі, умов утримання тощо.

Ці фактори необхідно обов’язково враховувати при трактуванні результатів біохімічних досліджень для запобігання помилковим діагностичним рішенням.

135

4. При вирішенні питання про відхилення біохімічного пара-

метру від норми, коли виконується індивідуальне обстеження тварини, правильніше орієнтуватися не на середні показники, одержані шляхом обстеження певної кількості умовно здорових особин, а на референтні (довідкові) показники, отримані з урахуванням вищезгаданих факторів. При проведенні наукових досліджень, визначені впливу лікувальних заходів, фармако-логічних препаратів та ін., доцільно створювати контрольну групу із умовно здорових тварин і спиратися на показники, одержані при їх обстеженні та оброблені за допомогою методів статистичного аналізу. Але при цьому слід пам’ятати, що значення цих показників не повинні виходити за межі референтної норми.

5. Для отримання результатів біохімічного аналізу, які б достовірно відображали зміни в організмі, необхідно забезпечувати суворе дотримання правил забору проб біоматеріалу, належні умови його зберігання і транспортування до лабораторії. Виконання цих правил повністю залежить від клінічного персоналу

імає перебувати під постійним контролем лікаря.

6.Трактуючи результати біохімічних досліджень, необхідно

враховувати: умови, в яких перебуває тварина перед взяттям проби біоматеріалу, зокрема ступінь фізичної активності, положення тіла (стоячи, лежачи); інші діагностичні дослідження (введення контрастних матеріалів; проведення навантажуючих проб, деякі види пальпації, накладання джгута і т. п.); лікувальні заходи (лікарське, фізіотерапевтичне, хірургічне лікування).

Діагностичне значення результату біохімічного дослідження залежить від ступеня зв’язку досліджуваного параметра з патологічним процесом. Оскільки більшість біохімічних параметрів відображає вплив не одного, а декількох чинників, більшу частину змінених показників при біохімічних дослідженнях треба розгляддати з позицій імовірного, багатофакторного підходу, а діагностичну цінність цих відхилень від норми для кожного виду патології розраховувати на підставі математичного аналізу значної кількості підтверджених випадків захворювання. При цьому слід враховувати величини діагностичної чутливості, специфічності, ефективності лабораторних тестів.

7. Результати біохімічних досліджень є лише часткою відомостей про стан тварини, яка обстежується. Зважаючи на високу варіабельність фізіологічних і патологічних процесів, у клінічній

136

діагностиці здебільшого не можна спиратися тільки на дані біохімічного дослідження. Проте тісний зв’язок біохімічних параметрів з найбільш важливими процесами метаболізму дозволяє в ряді випадків виявляти біохімічними методами ранні та приховані форми патології, що може істотно розширити можливості ранньої діагностики діабету, порушень обміну ліпідів, подагри, гіперпаратиреоідизму і особливо спадкової патології.

Слід пам’ятати: не можна ставити діагноз лише на підставі даних лабораторних досліджень. Необхідно враховувати дані анамнезу та результати попереднього обстеження хворої тварини, тобто дотримуватися клініко-біохімічних паралелей.

Важливе значення в одержанні правильних результатів має здійснення діагностичною лабораторією контролю якості процесу їх отримання. Він має три етапи:

1)доаналітичний;

2)аналітичний;

3)постаналітичний.

Доаналітичний етап включає правильний забір матеріалу, транспортування, реєстрування, зберігання і т. ін.

Різноманітність біохімічних досліджень вимагає раціональної тактики їх проведення і виконання другого, аналітичного етапу контролю якості процесу отримання результатів, до якого входять контроль відтворюваності та контроль правильності. Вони виконуються з використанням спеціальних контрольних сироваток.

Контроль відтворюваності дозволяє оцінити точність виконання, а контроль правильності – уникати систематичних помилок і контролювати правильність одержаних результатів.

Третій, постаналітичний етап контролю якості передбачає дотримання правил реєстрування даних досліджень у спеціальному журналі, оформлення аналізів, наведення в ньому показників референтної норми тощо.

Правила забору проб біорідин

Час. З огляду на циркадний ритм змінюваності вмісту в крові багатьох речовин доцільно брати пробу біорідини в один і той же час – вранці й натще.

Кров рекомендовано відбирати вранці (між 7-ю і 8-ю год), до фізичного навантаження й діагностичних процедур. Для виконання більшості тестів взяття крові проводять після 8–12 год

137

голодування, а визначення триацилгліцеролів – витримати 10– 12-год інтервал після вживання корму.

Голка для взяття крові повинна мати кінчик з коротким скосом, щоб запобігти пораненню протилежної стінки вени.

Венозний стаз. Час утворення стазу у венах має бути мінімальним. Вена має скоріше прощупуватись, ніж бути видимою. При заборі крові шляхом венопункції час здавлювання судин джгутом по можливості має бути мінімальним, оскільки стискування судини спричиняє місцевий стаз і гіпоксію, а також зсув у розподілі деяких речовин (холестеролу, Калію, Натрію, Кальцію та ін.) між форменими елементами крові та її рідкою частиною. Довгий стаз підвищує вміст загального білка та його фракцій, Кальцію, Калію, лактату, пірувату й інших компонентів.

Антикоагулянти. Кількість взятої крові має відповідати кількості антикоагулянту, з яким кров необхідно обережно змішати. Антикоагулянт не повинен містити речовину, яка досліджується, та компонентів реагенту, які будуть використані в наступному дослідженні. При заборі крові для визначення Кальцію слід користуватися не оксалатом і етилендіамінтетраацетатом (ЕДТА), які утворюють нерозчинні або неіонізуючі солі Кальцію, а солями Літію або гепарином (проте останні не можна використовувати, наприклад, при визначенні кількості гетерополісахаридів у сироватці крові). Для запобігання гемолізу, кров необхідно брати сухим шприцем, сухою голкою (одноразового використання), у хімічно чисту і суху пробірку. Якщо набрана шприцем кров переноситься в пробірку, то цю процедуру здійснюють повільно (для запобігання спінювання крові).

Вид біоматеріалу. Більшість біохімічних аналізів можна виконувати з використанням як плазми, так і сироватки, але в деяких

138

випадках тип біоматеріалу має значення. Наприклад, для електрофорезу білків необхідна сироватка, а для визначення актив-ності реніну – плазма. При заборі крові слід запобігати гемолізу, і якщо хворій тварині проводиться внутрішньовенна терапія, то кров для аналізу слід брати далі від місця вливання, щоб запобігти контамінації лікарським засобом.

Кров для аналізу збирають як у скляні, так і в пластикові ємкості, але іноді переважним або навіть необхідним є тільки один із цих матеріалів.

Цілісна кров з антикоагулянтом використовується для дослідження речовин, що рівномірно розподілені між еритроциттами й плазмою (сечовина, глюкоза та ін.). У разі лізису еритроцитів, зосереджених у згустку, до сироватки крові потрапляють ензими, які в них локалізовані. Цим пояснюється, наприклад, більш висока активність ензимів (лактатдегідрогенази, аланін-, аспартатамінотрансферази, фруктозодифосфатальдолази, кислої та лужної фосфатаз, аргінази, фосфогексоізомерази та інших ензимів, які містяться в значних кількостях у тромбоцитах та еритроцитах і вивільняються з них при згортанні крові) у сироватці, ніж у плазмі крові. Тому для оцінки активності перелічених ферментів рекомендується користуватися плазмою. Крім того, наслідком гемолізу може бути активація процесів пероксидного окиснення ліпідів (ПОЛ) сироватки, що також впливатиме на біохімічні показники. Плазму отримують після додавання до крові відповідних антикоагулянтів, але необхідно враховувати їхній вплив на окремі показники (табл. 3.1).

Пробірки з кров’ю дозволяється витримувати при кімнатній температурі (20–26 °С) упродовж 1–1,5 год після взяття. Згусток відділяють від стінки пробірки пластикового паличкою.

Об’єм отриманої сироватки становить приблизно 1/3 взятого об’єму крові (при деяких патологічних станах сироватки може бути значно менше). Сироватку бажано використовувати для лабораторних досліджень у день взяття крові. Для зберігання до наступного дня, пробірку закривають пробкою і ставлять у холодильник, при температурі 4 °С (якщо це дозволяє відповідний метод).

139

Таблиця 3.1. – Розчини антикоагулянтів і протипоказання до їх застосування у лабораторній практиці

 

 

 

 

 

 

 

 

Лабораторні

Антикоагу-

Приготування розчинів та

тести, визна-

ченню яких

лянт

 

їх використання

 

 

 

 

 

заважає

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

антикоагулянт

Натрію

300

мг

натрію

оксалату

Електроліти (К,

оксалат

розчиняють у 20 см3

дисти-

Na, Ca), лужна

Na2C2O4

льованої води.

Використовують

фосфатаза,

 

0,1 см3 розчину на 2 см3 крові.

α-амілаза, рН

 

Для

стабілізації

крові

при

крові

 

приготуванні плазми без факто-

 

 

ра згортання І і для приготу-

 

 

вання

барієвосульфатної плазми

 

 

використовують

0,1 М/дм3

 

 

розчину

(13,4 г/дм3)

натрію

 

 

оксалату. Додають із розрахунку

 

 

0,1 см3 на 1 см3 крові.

 

 

 

 

 

 

Амонію

Розчин (10 г/дм3) готують на

Аміак, лужна

оксалат

дистильованій воді, кип’ятять,

фосфатаза, α-амі-

(NH4)2C2O4-

фільтрують,

зберігають

при

лаза, рН крові

H2O

4 °С.

 

 

 

 

 

 

 

Тринатрію

Зазвичай

використовують

вод-

α-Амілаза крові

цитрат

ний

розчин

концентрації

 

Na3C6H5O7

38 г/дм3 (з урахуванням наважки

 

2О

кристалізаційної води). Збері-

 

 

гають у скляній пляшці з при-

 

 

тертою пробкою, краще в холо-

 

 

дильнику при 4 °С. Поновлюють

 

 

кожні 10–14 діб. 1 об’єм

 

 

розчину

натрію

 

цитрату

 

 

додають до 9 об’ємів крові.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

140

Соседние файлы в предмете Клиническая биохимия животных