Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СОБПнаТ. РГЗ Гаврилюк О. ТТ22 .docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.09.2022
Размер:
1.05 Mб
Скачать

Висновок

Під час виконання розрахунково-графічного завдання було зроблено статистичний аналіз ринку транспортних послуг.

У першому розділі було проаналізовано динаміку та структуру імпорту коксу та напівкоксу з кам’яного вугілля за основними країнами-експортерами за 2019-2021 роки. Після чого були визначені три країни, які імпортували зазначений вантаж у найбільших кількостях (РФ, Польща та Чехія). У цих трьох країнах для подальших розрахунків було обрано три морських порти, які у підсумковій схемі зазначені як одержувачі (Новоросійськ, Гданськ, Дечин). Окремо за підсумками 2021-го року найбільшими експортерами з виробів коксу та напівкоксу з кам’яного вугілля були: РФ – 65 %, Чехія – 19 %, Польща – 9 %, Єгипет – 4 %, Угорщина – 2 %, Колумбія, Італія, Грузі, Швейцарія – 0 % відповідно, та інші країни становили – 0,012%. Також у 2021 році загальний обсяг імпорту коксу та напівкоксу з кам’яного вугілля загалом в Україні збільшився порівняно за 2020 роком на 407,8 тис.т (106,72%), а у 2020 році цей вантажопотік зменшився порівняно за 2019 роком на 494,8 тис.т (56,4%).

У другому розділі було проведено аналіз динаміки та структури переробки визначеного вантажопотоку по портах України. Після чого було обрано три морських порти, через які можливе транспортування імпортного коксу та напівкоксу з кам’яного вугілля. Ці порти позначені у схемі однойменно (Чорноморськ, Південний та Ольвія). У 2020 році загальний обсяг імпорту коксу та напівкоксу з кам’яного вугілля загалом портами України збільшився порівняно з 2019 роком на 15,17 тис. т (17,44%), у 2021 році цей вантажопотік також збільшився на 72,59 тис. т (71,06%). А за підсумками 2021 року, найбільш обсягів переробки імпортного коксу в порту Південний – 22% , далі в порту Ольвія – 18%, Чорноморськ – 5%, інші порти – 55%.

У третьому розділі зроблено аналіз українського ринку експортерів за даним найменуванням вантажу. Також було визначено ТОП 15 виробників та імпортерів вантажу, з яких було обрано найбільший. Саме його філіал зазначений у схемі як відправники – ДВАТ «Павлоградвугілля». Як пункти прийому коксу ми обираємо: ДВАТ «Шахта «Ювілейна» (м. Першотравенськ, Дніпропетровської обл.); ДВАТ «Шахта «Павлоградська» (м. Павлоград, Дніпропетровської обл.); ДВАТ «Шахта Степова» (Дніпропетровська обл., м. Першотравенськ.)

У четвертому, останньому, розділі представлено підсумкову схему багатоетапної транспортної задачі, яка була виконана відповідно до індивідуального завдання «Кокс та напівкокс з кам’яного вугілля на імпорт», де показано країни відправники: РФ (Новоросійськ), Польща (Гданськ), Чехія (Дечин); Українські порти перевалки: Чорноморськ, Південний Ольвія; Одержувачі: Шахти ДВАТ: Ювелійна, Степова, Павлоград.

Список літератури

  1. Методичні вказівки до виконання розрахунково-графічної роботи з дисципліни «Системна організація бізнес-процесів на транспорті» для здобувачів вищої освіти 

  2. Інтернет ресурс: http://www.ukrstat.gov,ua/

  3. Інтернет ресурс: http://uspa.gov.ua

  4. Інтернет ресурс: https://vlasnasprava.ua