Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 7.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.07.2022
Размер:
514.11 Кб
Скачать

1.Що Ви розумієте під поняттям "влада."?

Поняття “влади” можна тлумачити в широкому і вузькому розумінні слова. В широкому розумінні — це вся система влади, в основі якої лежить волевиявлення народу або певної соціальної гру­пи Чи структури. У вузькому розумінні — це право певних політичних інституцій (парламенту, президента, керівництв меншо­го рангу і т. ін.) ухвалювати передбачені конституцією та іншими законами владні рішення, що мають обов’язковий характер.

2.Як співвідносяться поняття" політична влада"і "державна влада".?

Політична влада — це спеціальна форма суспільних відно­син між великими групами людей, реальна спроможність певної сус­пільної групи, класу, індивіда впровадити в життя свою волю, що відбита у політиці, політичних та правових нормах.

Державна влада — це форма суспільної влади, яка спирається на спеціальний апарат та поширюється на все населення: концентро­ване ядро політичної влади.

Для них властиві стійкі риси, які подані на схемі

Політична влада -публічні, вольові (керівництва — підкорення) відносини, що утворюються між суб'єктами політичної системи суспільства (у тому числі державою) на основі політичних і правових норм.

Особливості політичної влади:

1. Здатність, готовність суб'єкта влади виявити політичну волю.

2. Охоплення всього політичного простору взаємодією різних політичних суб'єктів.

3. Наявність політичних організацій, через які суб'єкт політичного волевиявлення здійснює політичну діяльність.

4. Осмислення політичного інтересу і політичних потреб.

5. Забезпечення соціального панування в суспільстві суб'єкта політичної влади.

6. Різноманітність ресурсів — політичних, економічних, соціальних, культурних, силових, суб'єктних та ін.

Існує дві точки зору співвідношення політичної та державної влади:

  • «політична влада» і «державна влада» — поняття тотожні, оскільки політична влада походить від

держави і здійснюється за її прямої або опосередкованої участі;

  • «політична влада» і «державна влада» — поняття не тотожні, однак усяка державна влада є політичною.

Дійсно, політична влада нерозривно пов'язана із владою державною, знаходить у ній своє продовження. Державна влада — головний, типовий засіб здійснення політичної влади.

3.Які джерела формувань політичної влади в Україні.?

До джерел формування влади можна віднести суб'єктів політичного процесу та інституціональні механізми її формування. За першою групою критеріїв владу можна типо-логізувати як тиранічну, деспотичну, монархічну, аристократичну, деспотичну, а за другою групою критеріїв — як династичну, узурпаторську, виборну, призначувану, делеговану.

За джерелами формування політична влада в Україні де-юре є демократичною, а де-факто — корпоративно-клановою. Клани — це об'єднання за родинними, дружніми, земляцькими відносинами, які намагаються реалізувати дещо відмінні (як правило, мафіозні) від організаційних цілей інтереси. Кожна політико-владна структура незалежно від того, партійна вона чи державна, має декілька кланів, які конкурують між собою в умовах закулісної боротьби, і лише при певній кризі цієї владної структури на поверхню спливає справжній стан її міжкланових відносин. В умовах недорозвинутості політики як діяльності, незрілих форм цивілізованої партійної конкуренції і громадської активності, посиленої олігархізації всіх політичних структур домінують олігархічні, а не демократичні джерела формування і розподілу влади.

Влада в Україні є напівприхованою, з мафіозними каналами розподілу ресурсів (матеріальних, фінансових, інформаційних), з високим ступенем корумпованості владних структур, з поєднанням правових і насильницьких форм примусу, з дуже низьким ступенем легітимності загалом і зокрема тих видів легітимності, котрі є визначальними в сучасному цивілізованому світі. За джерелами формування влада в Україні є корпоративно-клановою, олігархічно-демократичною, поділеною на законодавчу, виконавчу і судову, з недостатньо оформленим юридичне механізмом стримувань і противаг.

Соседние файлы в предмете Политология