Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дирофиляриоз.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.06.2022
Размер:
420.12 Кб
Скачать

6. Висновки

Все частіше з вуст ветеринарів чується діагноз «дирофіляріоз», хоча ще зовсім недавно вважалося, що до цього захворювання схильні мешканці регіонів з теплим і вологим кліматом: південь Європи, Африка, Азія. Однак міграція людей і тварин призводить до того, що це захворювання семимильними кроками поширюється по всьому світу, вражаючи людей, собак, котів, домашніх і диких тварин таких, як вовки, лисиці, ондатри і багато інших.

Дирофіляріоз (назва з латини перекладається, як «зла нитка») є гельмінтозним захворюванням, яке викликане нематодами роду Dirofilaria.

Дорослі особини нематод можуть досягати довжини до 40 см, діаметра до 1,3 мм і жити в тілі тварини до 5-10 років, а кількість гельмінтів вражаючих одну тварину може досягати 250 особин.

Ці гельмінти паразитують в тканинах внутрішніх органів, кровоносних і лімфатичних судинах.

Зараження на дирофіляріоз відбувається під час укусів комах (найбільш часто комарів, а так само й бліх, кліщів, гедзів), що передають інвазійні личинки дірофілярій. Самі комахи заражаються під час укусів хворих тварин.

Розвиток паразитів від личинок до статевозрілих особин, відбувається в кілька етапів, що супроводжуються зміною «господаря». На початковій стадії «дитинчата», звані мікрофіляріями потрапляють в організм комахи із зараженою кров'ю від укушеної тварини. У тілі комахи вони дозрівають і потім з укусом комахи розносяться на здорових тварин або людин.

Потрапивши в тіло нового «господаря» личинки паразита розвиваються, досягають місця проживання, осідають в області серця, аорті, паразити виростають до статевозрілої форми, розмножуються, відкладаючи личинки, і відбувається повторення циклу.

Зараз зареєстровано близько тридцяти видів паразитів, що викликають дирофіляріоз, однак поширеними є тільки два види, які найбільш часто вражають тварин: один з них паразитує у великих кровоносних судинах організму, таких як легенева артерія, аорта і в порожнинах серця, а другий паразитує під шкірою і в слизовій оболонці.

Люди також схильні до зараження на дирофіляріоз. Протягом останніх років в Україні були зафіксовані випадки зараження людини підшкірним дирофіляріозом, а зараження серцевою формою були зафіксовані в Японії, США, на півдні Європи. Зараження людин цією хворобою відбувається також з укусом зараженої комахи. Однак, в тілі людини цей вид гельмінтів розвивається, але не досягає статевозрілої стадії, яка здатна відкладати личинки, що в кінцевому підсумку призводить до загибелі паразитів. Але це не зменшує небезпеку цього захворювання, так як гельмінти найбільш часто паразитують під шкірою людини (обличчя, шия) і в області очей. І тільки хірургічне втручання дозволяє позбутися від паразитів, а сильні алергічні реакції організму людини, на те, що в організмі живе паразит, призводять до важких пошкоджень печінки, нирок і серця.

А ось для собак і котів таке зараження може привести до летального результату.

Для відлякування комарів найбільш зручні в застосуванні препарати в формі емульсій, спрею, пудри, проте у більшості з них термін захисту тварини від укусів комарів значно менший: від 24 годин до 7-10 днів. До таких препаратів належать: Біафар «Натуральний спрей від бліх, комарів і кліщів» (Beaphar Nature Lotion), Біафар «Спрей від бліх, комарів і кліщів» (Beaphar Spot On Spray), Біафар «Натуральні протипаразитарні краплі для котів» (Beaphar Bio Spot On Cat), Біафар «Біо нашийник від бліх і кліщів» (Beaphar Bio Band Veto Shield), Спрей Sentry Natural Defense.