Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Слайдова презентація до Теми 8.ppt
Скачиваний:
11
Добавлен:
28.06.2022
Размер:
828.42 Кб
Скачать

ГІС MapInfo Professional

(Настільна система картографування)

Функціональні можливості :

створення точкових, лінійних, площинних об'єктів; тексту; буферних зон та інших просторових об'єктів;

модифікація стилю оформлення об'єкта і типів об'єктів;

зміна положення вузлів як одного об'єкта, так і групи об'єктів;

оверлейні операції: об'єднання, розрізування, видалення зовнішньої частини, що перекриває;

формування карт із різних шарів, контроль за відображенням шарів і особливостями їх візуалізації залежно від масштабу;

створення тематичних карт і легенд до них;

пошук і геокодування об'єктів;

можливість переходу від проекції до проекції і створення власних проекцій та еліпсоїдів.

Аналітичні можливості: Пакет дозволяє вимірювати відстань, довжину, периметр і площу, обчислювати кількість, суму, середнє, мінімальне, максимальне і середнє зважене, виконувати аналіз географічного збігу і включення, а також текстові зіставлення.

Дані в MapInfo Pro організовані у вигляді кількох однойменних файлів, що несуть певне функціональне навантаження. Виклик карти в MapInfo Pro здійснюється за допомогою головного блока з розширенням .tab, що містить інформацію про тип картографічних даних і пов'язані з ними атрибутивні дані. Файли з розширенням .dat містять геокодовану інформацію (інформацію про географічні координати просторових об'єктів). Зв'язок з атрибутивними даними в реляційних таблицях здійснюється за допомогою файлів-ідентифікаторів з розширеннями .id та .idn.

Обмінним форматом пакета MapInfo Pro є формат, названий розробниками MIF. Це текстовий ASCII-файл, що дозволяє повністю описати базу даних MapInfo. У MIF-файли записується як графічна, так і числова інформація.

Пакет підтримує растрові формати GIF, JPEG, TIFF, PCX, BMP, TGA (Targa), BIL (SPOT-супутникові фотографії). Універсальний транслятор MapInfo Pro імпортує карти, створені у форматах інших геоінформаційних і САПР-систем: AutoCAD (DXF, DWG), Intergraph/ MicroStation Design (DGN), ESRI Shape-файл, AtlasGIS.

САПР/CAD

Систе́ма автоматизо́ваного проектува́ння(САПР) або автоматизо́вана систе́ма проектува́ння (АСП) — автоматизована система, призначена для автоматизації технологічного процесу проектування виробу, кінцевим результатом якого є комплект проектно-конструкторської документації, достатньої для виготовлення та подальшої експлуатації об'єкта проектування. Реалізується на базі спеціального програмного забезпечення, автоматизованих банків даних, широкого набору периферійних пристроїв.

Kомп'ютерна система обробки інформації, що призначена для автоматизованого проектування (CAD), розроблення і виготовлення кінцевого продукту, а також оформлення конструкторської і/або технологічної документації.

Робота з САПР полягає у створенні геометричної моделі виробу (двовимірної чи тривимірної, твердотільної), генерацію на основі цієї моделі конструкторської документації (креслень виробу, специфікацій тощо) і його наступний супровід.

Компоненти САПР:

Математичне забезпечення — математичні моделі, методики та методи їх отримання;

Лінгвістичне забезпечення- мовне забезпечення

Технічне забезпечення — пристрої введення, обробки і виведення даних, засоби підтримки архіву проектних рішень, пристрої передачі даних;

Інформаційне забезпечення;

Програмне забезпечення — інформаційна база САПР, автоматизовані банки даних, системи керування базами даних (СКБД)/

Класифікація за галузевим призначенням:

MCAD (англ. mechanical computer-aided design) — автоматизоване проектування механічних пристроїв. Це машинобудівні САПР, застосовуються в автомобілебудуванні, суднобудуванні, авіакосмічній промисловості, виробництві товарів народного споживання, включають в себе розробку деталей і зборок (механізмів) з використанням параметричного проектування на основі конструктивних елементів, технологій поверхневого і об'ємного моделювання (SolidWorks, Autodesk Inventor, КОМПАС, CATIA);

EDA (англ. electronic design automation) або ECAD (англ. electronic computer-aided design) — САПР електронних пристроїв, радіоелектронних засобів, інтегральних схем, друкованих плат тощо, (Altium Designer, OrCAD).

AEC CAD (англ. architecture, engineering and construction computer-aided design) або CAAD (англ. computer-aided architectural design) — САПР в області архітектури і будівництва. Використовуються для проектування будівель, промислових об'єктів, доріг, мостів та ін. (Autodesk Architectural Desktop, AutoCAD Revit Architecture Suite, Piranesi, ArchiCAD).

Інші ГІС - пакети

ERDAS IMAGINE (компанія Intergraph) растровий графічний редактор і ПЗ, призначений для обробки даних ДЗЗ. Дозволяє опрацьовувати космічні зображення, одержані в різних спектральних зонах, виконувати геоприв’язку, експортує зображення у ГІС і САПР.

MicroStation є багатофункціональним, високопродуктивним пакетом автоматизованого проектування (CAD, САПР), який забезпечує функції креслення, візуалізації, аналізу, моделювання і керування базами даних.

IDRISI — програмний пакет для просторового аналізу й обробки зображень, використовується в різних проектах, пов'язаних з управлінням і охороною природних ресурсів, має розвинуті аналітичні можливості і в цьому не поступається потужним професійним ГІС-пакетам.

Digitals/Delta (Україна, Вінниця) - програма створення і оновлення цифрових карт.

GeoDraw /GeoGraph— сімейство програмних засобів геоінформаційних систем, розроблюваних Центром геоінформаційних досліджень Інституту географії РФ.

-пакет GeoDraw — векторний топологічний редактор, що дозволяє створювати бази цифрових карт, виконувати їхнє редагування, перетворення, ідентифікацію, зв'язок з базами атрибутивних даних та їх експорт/ імпорт;

-пакет GeoGraph - ГІС-пакет користувача, що дозволяє здійснювати деякий універсальний набір функцій ГІС - створення композицій шарів цифрових карт, пов'язаних з базами даних; тематичне картографування; запити від карти до таблиці і від таблиці до карти; оформлення карти, виведення карт і твердих копій на різні пристрої.