Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Створення та модифікація реляційної бази даних в СУБД ACCESS 2007-2010.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.06.2022
Размер:
2.49 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА»

Створення реляційної бази даних у СУБД MS Access.

Модифікація та обмін даних у БД.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до лабораторної роботи з дисципліни

«Бази і банки геопросторових даних»

для студентів базового напрямку 6.080101

«Геодезія, картографія та землеустрій»

Затверджено

на засіданні кафедри

фотограмметрії та геоінформатики

Протокол № 7(584) від 05.02.2014р.

Львів-2015

Створення реляційної бази даних у СУБД MS Access: методичні вказівки до лабораторної роботи з дисципліни «Бази і банки геопросторових даних» для студентів базового напрямку 6.080101 «Геодезія, картографія та землеустрій» / Укл.: З.О.Кузик, – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2015. – 15 с.

Укладач Кузик З.О., ст. викл.

Відповідальний за випуск Дорожинський О.Л.,д.т.н., проф.

Рецензенти Заяць О.І., к.т.н.

Шкурченко Ю.В., к.т.н.

Загальні відомості

База даних (скорочено - БД) — це впорядкована сукупність спеціально організованих і логічно зв’язаних інформаційних елементів, яка відображає стан об’єктів, їх характерні параметри та зв’язки між ними в одній розглядуваній предметній ділянці.

Головне завдання БД — гарантоване збереження значних обсягів інформації (так звані записи даних) та надання доступу до неї користувачеві або ж прикладній програмі. Таким чином, БД складається з двох частин: збереженої інформації та системи керування нею.

Для БД характерним є:

  • однократне введення та багатократне використання інформації;

  • введена інформація застосовується для багатоцільових проблем;

  • БД існують незалежно від конкретних прикладних програм;

  • в БД підтримуються стандарти представлення даних, що спрощує їх створення та обслуговування:

  • в БД забезпечується централізоване управління інформацією, включаючи мови запитів і засоби захисту.

БД поділяють на структуровані та неструктуровані. Структуровані БД використовують структури даних, тобто структурований опис типу фактів за допомогою схеми даних, більш відомої як модель даних. Модель даних описує об'єкти та взаємовідношення між ними. Існує декілька моделей (чи типів) баз даних, основні: плоска, ієрархічна, мережна та реляційна. Приблизно з 2000 року більше половини БД використовують реляційну модель.

До неструктурованих БД належать повнотекстові бази даних, які містять неструктуровані тексти статей чи книг у формі, що дозволяє здійснювати швидкий пошук (наприклад, Вікіпедія).

Реляційна модель даних – це сукупність відношень, або таблиць, що містять однорідну інформацію, яка повинна зберігатися у БД.

Засновником реляційних БД є інженер Едгар Кодд, який на основі теорії множин і підмножин розробив теорію реляційної алгебри. Кожна операція реляційної алгебри використовує одну чи декілька таблиць (відношень) у якості її операндів і продукує у результаті нову таблицю.

Таблиці реляційної бази даних мають наступні властивості:

  • кожна таблиця складається з однотипних рядків і має унікальне ім’я;

  • рядки мають фіксовану кількість полів (стовпців) і значень.

  • рядки таблиці обов’язково відрізняються один від одного хоча б єдиним значенням, що дозволяє однозначно ідентифікувати будь-який рядок такої таблиці.

  • стовпцям таблиці однозначно присвоюються імена і в кожному з них розміщуються однорідні значення даних (наприклад, дати, прізвища, цілі числа, грошові суми);

  • при виконанні операцій з таблицею її рядки і стовпці можна обробляти в будь-якому порядку, без врахування їх інформаційного змісту. Цьому сприяє наявність імен таблиць і їхніх стовпців, а також можливість виділення будь-якого їхнього рядка чи набору рядків із зазначеними ознаками.

Бази даних створюють тоді, якщо є потреба регулярно опрацьовувати великі обсяги однорідної інформації.

Робота з базами передбачає такі етапи:

  1. створення структури БД;

  2. введення даних;

  3. редагування структури і даних;

  4. відшукання інформації в БД;

  5. оформлення звітів.

Для виконання цих робіт створені спеціальні програми, такі як Access, FoxPro, dBase, Paradox, Oracle, Sybase, Informix та ін., які називаються системами управління базами даних.

Системи управління базами даних (СУБД) – це сукупність мовних та програмних засобів, які призначені для створення, ведення і сумісного використання баз даних багатьма користувачами.

Вимоги до СУБД:

  • можливості маніпулювання даними (ввід, вибір, вставка, відновлення, видалення тощо);

  • можливість пошуку і формування запитів. За допомогою запитів користувач може оперативно одержувати різну інформацію, що зберігається у БД;

  • забезпечення цілісності (узгодженості) даних. Використання БД багатьма користувачами вимагає конкретних операцій, в іншому випадку порушення узгодженості даних може призвести до їх невідновної втрати;

  • забезпечення захисту і таємності (для певного кола осіб та порядку доступу до БД).

«Microsoft Access» (повна назва Microsoft Office Access) — система управління базами даних від компанії Microsoft, програма, що входить до складу пакету офісних програм Microsoft Office. Має широкий спектр функцій, включаючи зв'язані запити, сортування по різних полях, зв'язок із зовнішніми таблицями і базами даних. Завдяки вбудованій мові VBA, в самому Access можна писати підпрограми, що працюють з базами даних.

Основні компоненти MS Access:

- таблиці;

- екранні форми;

- SQL-запити (мова SQL в MS Access не відповідає стандарту ANSI);

- звіти, що виводяться на друк.

Таблиця — це основний об'єкт бази даних, призначений для збереження даних.

Запит — вибирає дані з таблиць згідно з умовами, що задаються.

Форма — відображає дані з таблиць або запитів відповідно до форматів, описаних користувачем. Форма дозволяє переглядати, редагувати та друкувати дані.

Звіт — відображає і друкує дані з таблиць або запитів згідно з описаним користувачем форматом. У звіті дані редагувати не можна.

У Access передбачено такі типи даних:

  • текстовий – для введення тексту завдовжки до 255 символів;

  • поле МЕМО – для введення заміток для довгих описів (можливе введення до 64000 символів);

  • числовий – для введення числових даних, для яких виділяється 1,2 або 4 байти;

  • дата/час – для введення дати і часу, для яких передбачено 8 байтів;

  • грошовий – використовується для роботи з грошовими одиницями. Цей тип даних займає 8 байтів і допускає до 15 символів у цілій частині числа і 4 – у дробовій. Кикористання грошового типу запобігає помилці округлень під час обчислень;

  • лічильник – для введення числа, що автоматично збільшується на одиницю при додаванні до таблиці нового запису. Дані цього типу займають 4 байти;

  • логічний – для збереження двох можливих логічних значень, що іноді називаються істиною і хибою (також так й ні). Зазвичай за хибне приймають нульове значення, за істину -одиницю чи будь-яке інше відмінне від нуля число.

  • об’єкти OLE - для збереження в таблиці OLE-об’єктів (наприклад, малюнків, звуків, документів Word тощо). Об’єкти можуть бути пов’язані або введені до таблиці. Розмір збережених об’єктів OLE обмежується лише ємністю диска;

  • гіперпосилання – служить для запису до таблиці гіперпосилань (шлях URL).

В СУБД Access база даних – це файл, який містить дані у вигляді однієї чи декількох таблиць. Розширення назви такого файлу є mbd, accbd (для Access 2007). Надалі суттєво не плутати назву файлу БД і назви таблиць, які є в БД.

Розглянемо структуру таблиці. Таблиця в БД складається з рядків (записів) і стовпців (полів).

Запис містить інформацію про один елемент бази даних: одну людину, книжку, продукцію, рейс, земельну ділянку тощо. Він складається з полів, які формують структуру запису. Структура запису фактично визначає структуру таблиці і всієї БД, якщо в ній є лише одна таблиця.

Поле – це мінімальна (але найважливіша) порція інформації в записі, над якою визначені операції введення, виведення, перетворення тощо. Воно має ім’я, значення, характеризується типом, низкою додаткових властивостей. Назви полям дає користувач, назви типів даних є стандартні, а значення полів випливають зі змісту конкретної задачі. Поле з унікальними записами, які не повторяються і використовуються для визначення місцезнаходження запису, називається ключовим полем, або ключем.

Отже, структура таблиці – це структура запису, тобто сукупність елементів таблиці та їх зв’язків - назв полів, їхніх типів та властивостей, визначених користувачем під час аналізу конкретної задачі. Структура визначає послідовність розташування даних у записі на фізичному носії і вигляд даних на екрані.

У певний момент база даних буде містити таку велику кількість даних, що для пошуку певного запису буде недостатньо просто переглянути її. Усі шаблони Office Access 2007 містять запити, які можна одразу використовувати. Існує чотири способи знайти певний запис:

Перехід — це переміщення серед записів, зазвичай по черзі, у таблиці або поданні. Подання — це об’єкт бази даних, що відображає дані, які зберігаються в таблицях. Поданнями можуть бути форми, запити або звіти.

Пошук — це визначення критеріїв (умов пошуку) і операторів порівняння (таких як «дорівнює» або «містить») і перегляд записів, які відповідають указаним умовам. Записи, які відповідають умовам, виділяються, а дані, які не відповідають умовам, не виділяються.

Фільтрування - подібно до пошуку, фільтрування також передбачає визначення критеріїв і операторів порівняння. На відміну від пошуку, фільтрування лише визначає, які записи потрібно відображати. Фільтр можна увімкнути або вимкнути для простішого переключення між відфільтрованим і невідфільтрованим поданнями тих самих даних.

Запит - запит є дуже потужним і гнучким способом пошуку певних записів. Запит дає змогу виконувати настроюваний пошук, застосовувати фільтри та сортувати записи. Запити можна зберігати та використовувати знову, їх можна використовувати для створення форми і звіту.

Мета роботи – на основі теоретичних і практичних знань у програмному середовищі Microsoft Office Access 2007 створити нову реляційну базу геопросторових даних, яка складається із декількох атрибутивних таблиць визначеної структури, виконати модифікацію таблиць, пошук, сортування та фільтрацію та імпорт даних у БД.