Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 5_6. Види геоінформаційного моделювання.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
28.06.2022
Размер:
2.38 Mб
Скачать

4. Комбінування

Комбінування обраних об’єктів у ГІС передбачає виконання певних операцій з просторовими об’єктами. При ГІМ потрібно виділити об’єкт або об’єкти моделювання серед множини інших, які не беруть участь у процесі моделювання. Ця процедура називається активізацією об’єкта і здійснюється за аналогією з усіма існуючими графічними редакторами.

Активізований об’єкт А називають також змінюваним об’єктом, підкреслюючи цим саму можливість його модифікації і взаємодії з іншими подібними об’єктами, а не те, що цей об’єкт потрібно обов’язково змінювати.

Модель редагування з використанням змінюваного об’єкта дозволяє зробити один із об’єктів А на карті змінюваним, потім обрати або створити інший об’єкт S, який буде використовуватись як шаблон. Новий об’єкт М в межах такої моделі створюється на підставі відношень між А і S:

A х S M,

де х – символ відношення;

→ – імплікація.

Нагадаємо, що в ГІС є три типи графічних векторних об’єктів: точкові (Pt), лінійні (Ln) і полігональні (Аr). Змінюваний об’єкт і шаблон повинні належати до одного типу. Домовимося позначати сукупність атрибутів довільного об’єкта О символом At(О), сукупність позиційних даних – символом Pos(О).

Об’єднання об’єктів. Найбільш поширеною процедурою комбінування об’єктів є їх об’єднання. Цю процедуру зручно використовувати, коли один з об’єктів є визначальним, наприклад, материкову частину держави та острови, що відносяться до неї, об’єднують в одну територію:

A1  A2  Ai Ak M,

де k – кількість вихідних об’єктів, що беруть участь в об’єднанні.

В результаті такого виду моделювання створюється новий об’єкт і обчислюються відповідні йому дані.

Виділення декількох об’єктів з одного. Процедури виділення об’єктів дозволяють розбити змінюваний об’єкт на більш дрібні об’єкти, використовуючи певний шаблон. Наприклад, за їх допомогою можна розбити велику територію на складові частини:

AS1→M1; AS2 → M2; ASn Mn.

Видалення фрагментів об’єктів шляхом комбінування. Видалення фрагмента змінюваного об’єкта здійснюють аналогічно операції моделювання з декількома об’єктами. Видалити частину змінюваного об’єкта можна шляхом накладання на нього об’єкта-шаблону

A - AS M.

Інший підхід – видалення фрагмента змінюваного об’єкта, який не співпадає з об’єктом-шаблоном:

AS M.

Щоб видалити об’єкт, наприклад озеро, з меж адміністративної одиниці, потрібно створити озеро як шаблон і за допомогою команд ГІС видалити

цей фрагмент.

Додавання вузлів шляхом комбінування об’єктів. Процедура моделювання "Додавання вузлів" дозволяє створювати нові точки в полілінії зі збереженням топології або з її зміною, якщо вузол, що додається, з’єднує лінійний об’єкт з іншим.

На відміну від звичайної процедури графічного редагування, додавання вузлів як процедури геоінформаційного моделювання засноване на взаємодії не менше двох лінійних об’єктів. Саме додавання вузлів здійснюється автоматично як результат суперпозиції просторових об’єктів, а не за допомогою вказівок оператора, як в технологіях комп’ютерної графіки:

(A1, A2 ) : Pos(A1) ˄ Pos(A2) → Pos(M) .

Подібна процедура потрібна, наприклад, при нанесенні на карту нової вулиці, що стикується з уже наявними вулицями. Вона дозволяє точно задати місця перетинання вулиць у вигляді вузлів.