Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Слайдова презентація до лекції 1.ppt
Скачиваний:
23
Добавлен:
28.06.2022
Размер:
6 Mб
Скачать

Синтетичне картографування дозволяє створювати карти,

які дають цілісне просторове відображення явищ у результаті інтерпретації найбільш істотних показників, їх інтеграції та узагальнення з урахуванням зв’язків між ними. Прикладом можуть слугувати карти кліматичного районування, сільськогосподарської спеціалізації районів (рис. 1.4), ландшафтні карти, на яких виділяються відповідні області (райони) за сукупністю багатьох показників.

Комплексні карти поєднують зображення декількох елементів близької тематики, набір характеристик (показників) одного явища. Наприклад, на одній карті можна дати ізобари і вектори домінуючих вітрів, маючи на увазі, що вітри безпосередньо пов’язані з полем атмосферного тиску. На карті сільського господарства можна одночасно показати розораність території і врожайність пшениці, на гідрологічній карті – річний розподіл стоку в річному басейні, водоносність рік і потенційні енергоресурси. На рис. 1.5 подано комплексну карту промисловості України.

Мультимасштабне картографування

Завдяки розвитку технологій генералізації і візуалізації просторових

даних у програмних середовищах ГІС стало можливим створення нового виду електронних карт, які називають мультимасштабними (multiscale). Їх

відмінність від традиційних карт полягає в механізмі генералізації зображення, який спрацьовує при зміні масштабу карти. Завдяки цьому деталізація карти завжди відповідає поточному масштабу, що дозволяє вибирати необхідний рівень узагальнення (рис. 1.6).

Мультимасштабна карта – модель геопростору, що призначена для створення і візуалізації генералізованого подання об’єктів у безлічі масштабів.

З точки зору користувача, мультимасштабна карта є електронною картою змінної деталізації. На відміну від традиційного підходу, в якому між картою і конкретним зображенням або його цифровим записом є однозначний зв’язок "один масштаб – одна карта", мультимасштабні карти являють собою більш широкий клас, у якому одна карта покриває безліч масштабів. Процес генералізації-деталізації в мультимасштабних моделях відбувається вздовж базисного напрямку, який визначається додатковим просторовим виміром М (рис. 1.7).

Виміри, що відбуваються в процесі генералізації-деталізації, мають нелінійний характер, що підкреслює форма об’єму, поданого на рис. 1.7. Мультимасштабні карти, що породжують на екрані пласкі зображення, є тривимірними, оскільки дозволяють здійснювати перегляд "у глибину", розкриваючи ієрархічну структуру картографованих явищ. Як приклад, на рис. 1.7 виділено об’єм, усередині якого відбувається генералізація безлічі об’єктів однієї ієрархії.

Кожен рівень ієрархії, залежно від його природи, характеризується певним масштабом, у якому його склад і структура можуть бути чітко відображені у вигляді зображення. Цей масштаб стає базовим для мультимасштабної карти. Набір ієрархічних рівнів визначає ряд базових масштабів [119].

Зображення, що сформоване на основі правил мультимасштабної карти F, являє собою її підпростір при M=const, де M – масштаб зображення. Цей підпростір відповідає елементу E=F(X,Y,M) безлічі зображень, що формуються мультимасштабною картою. Зрозуміло, що можуть бути і динамічні просторово-часові мультимасштабні моделі, які можуть мати чотири (X, Y, T, M), п’ять (X, Y, Z, T, M) і більше вимірів.

Математична основа мультимасштабних карт відрізняється додатковими елементами, які тісно пов’язані з ієрархічною структурою об’єктів (процесів, явищ) картографування. Наприклад, таке явище, як розселення, починається з будинків, що утворюють квартали, потім з кварталів формуються міста. Аналогічно цьому ієрархічну структуру мають повітряні маси атмосфери, рельєф і річкові басейни (рис. 1.8).

Рис. 1.8. Виділення водозбірних басейнів різного порядку

за допомогою генералізації

Мультимасштабні карти володіють низкою відмітних властивостей, які

дозволяють їх віднести до категорії інтелектуальних геозображень:

інтелектуальний механізм, що дозволяє узгоджено, з використанням правил і алгоритмів генералізації переходити від одного масштабу до іншого;

двоспрямований процес генералізації-деталізації, що дозволяє не тіль-

ки зменшувати, але й збільшувати детальність картографічного зображення;

додатковий вимір масштабу, що відповідає за процес генералізації- деталізації в мультимасштабному просторі;

додаткові елементи математичної основи – масштабний діапазон і

масштабний ряд.

В науковій літературі, крім терміна "мультимасштабний" (аналогічний англ. терміну "multiscale"), вживаються також "полімасштабний", "багатомасштабний", "кратномасштабний" і "різномасштабний“.