Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кіріченко О, О. ІХ.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
14.04.2022
Размер:
45.98 Кб
Скачать

Vііі. Клінічний діагноз

На основі скарг хворого на утворення округлої форми на спині між лопатками справа, постійний смикаючий біль помірної інтенсивності у ньому, набряк та почервоніння навколо утворення, головний біль, нудоту, слабкість, біль у м’язах, поганий сон та апетит, підвищення температури до 39˚, виявлення при огляді в міжлопатковій ділянці справа округлої припухлості 5 см в діаметрі, багряно-синюшного кольору, в центрі якої визначається некроз шкіри чорного кольору діаметром 2 см з декількома отворами у вигляді, з яких виділяється зелено-сірий гній, а при пальпації виявляється різка болючість, щільний інфільтрат з розм'якшенням і флюктуацією в центрі, що виникло 19.02.2021 в міжлопатковій ділянці у формі вузлика, болючого при натисканні, лейкоцитозуізвираженим нейтрофільозом і зрушенням лейкоцитарної формули вліво, збільшенням ШОЕ, виявленням в гної збудника Staphylococcus aureus, можна встановити діагноз:

Основне захворювання: карбункул міжлопаткової ділянки справа

Ускладнення основного захворювання: немає

Хвороби, що супруводжують: себорейний дерматит

XI.План лікування хворого

Хірургічне втручання: розтин, дренування карбункула міжлопаткової ділянки справа

Показання до операції: наявність у хворого карбункула міжлопаткової ділянки є показанням до екстренного оперативного лікування.

Планується розтин, дренування карбункула міжлопаткової області справа із застосуванням загального внутрішньовенного знеболювання.

Протипоказання відсутні.

Режим палатний

Антибіотикотерапія згідно антибіотикограмми

Знеболювальна та протизапальна терапія

Вітамінотерапія

Стіл №15

XII. Передопераційний епікриз

1. Григоренко Григорій Петрович, 57 років.

2. Поступив в ургентному порядку з приводу скарг, даних анамнезу, клінічних та додаткових обстежень встановлено діагноз: карбункул міжлопаткової ділянки справа. Супутні захворюваня – себорейний дерматит. Алергічна реакція не виявлена.

3. Показань до передопераційної підготовки немає.

4. Основні життєво важливі показники загального обстеження клінічного так і лабораторних методів в нормі. Супутніх захворювань та їх ускладнень не виявлено. Заключення лікарів інших професій (терапевта, гінеколога, отоларинголога, кардіолога, невропатолога, окуліста, онколога, фізіатра та ін. при необхідності, анестезіолога): патологій не виявлено. Група крові: A(IІ) Rh - фактор (-) негативний. Ризик операції низький.

5. Операція планується під в/в наркозом, після огляду анастезіолога, об’єм операції, що планується: розтин і дренування карбункула.

6. З передбаченим та можливим об’ємом операції, її наслідками хворий/ родичі ознайомлені. Згоду хворого на операцію отримано.

Хііі. Операція

Дата, час 22.02.2021 10:00-10:15

Вид знеболювання - загальне внутрішньовенне знеболювання.

Назва операції - розтин, дренування карбункула міжлопаткової ділянки справа

Протокол операції

Після обробки операційного поля під внутрішньовенним наркозом лінійним розрізом до 6 см по місцю найбільшої флюктуації проведено розтин карбункула. Виділилося до 10 мл гнійно-геморагічного вмісту. Порожнина ревізована, запливів, кишень не виявлено. Некрози висічені. Порожнина санована турундою з розчином перекису водню 3%, пухко тампонована турундою і плівасептом. Накладена асептична пов'язка.

Призначення після операції.

Режим палатний, постільний

Антибіотикотерапія згідно антибіотикограмми

Знеболювальна та протизапальна терапія

Вітамінотерапія

Стіл №15

Щоденні перев’язки з антисептиками (плівасепт, хлоргексидин) до очищення рани від гнійно-некротичних мас і розвитку грануляційної тканини. В фазу регенерації – мазі на індиферентній водній основі(«Левомеколь»)

Соседние файлы в предмете Общая хирургия