Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 6.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.04.2022
Размер:
2.24 Mб
Скачать

Завдання для самостійного опрацювання теми Завдання 1

Заповнити таблицю класифікації надниркової недостатності та гормонально активних пухлин надниркових залоз

Категорії

Класифікаційні ознаки

Первинна хронічна надниркова недостатність

Слабкість, втома, втрата маси тіла, гіперпігментація, артеріальна гіпотензія,, зниженням апетиту та, запамороченнями, знепритомнення, високий титр антитіл до 21-альфа-гідроксилази, 17-альфа-гідроксилази, 20, 22 - десмолази, підвищення АКТГ та зниження альдостерону, кортизол менше 495 пмоль/л.

Вторинна хронічна надниркова недостатність

Знижений рівень АКТГ, нормальний рівень альдостерону, кортизол менше 495 пмоль/л.

Враховуючи знижений рівень АКТГ, відсутня і перпігментація, в той час як мінералокортикоїдна секреція, як правило, збережена. Такі прояви надниркової недостатності, як дегідратація, гіперкальцісмія та гіпотензія, у більшості випадків відсутні.

Альдостерома

невелика пухлина (зазвичай до 1 см), наявність артеріальної гіпертензії і стійкої гіпокаліємії на тлі нормального надходження натрію з їжею та відсутності надходження калійуретичних діуретиків (фуросеміду, тіазидових та ін.), Концентрація альдостерону плазми крові (> 15 пг/дл), активність реніну плазми (< 1,0 пг/мл год)

Кортикостерома

пухлина кори надниркових залоз, що продукує глюкортикоїди незалежно від впливу гіпоталамо-гіпофізарної системи

Кортикоестрома

У чоловіків збільшуються грудні залози (гінекомастія), відбувається перерозподіл підшкірного жиру за жіночим типом, припиняється ріст волосся на обличчі, підвищується тембр голосу, знижується потенція аж до її втрати. У ряді випадків при кортикоестромі разом з гінекомастією розвиваються симптоми, характерні для хвороби Іценко - Кушинга, що обумовлено гіперпродукцією глюкокортикоїдів пухлиною.

Андростерома

У дорослих жінок це призводить до зміни будови тіла за чоловічим типом і тембру голосу, зменшення розмірів молочних залоз, випадання волосся на голові та поява його на обличчі, кінцівках, грудях, аменорея та неплідність. У чоловіків надлишкова може не мати явних порушень

Синдром Іценка-Кушінга

гіперкортицизм надниркового походження

Феохромоцитома

Найхарактернішими проявами феохромоцитоми є головний біль, загальна слабкість, біль у ділянці серця, тремор, парестезії, почуття страху, серцебиття, пітливість. формі захворювання спостерігають стійку гіпертензію без кризового перебіїу. Класичною картиною феохромоцитоми вважають періодичні пароксизми артеріальної гіпертензії, що супроводжуються вегетативними та метаболічний симптомами, нагадуючи ефекти від уведення адреналіну та норадреналін

Хромафінома

Найхарактернішими проявами хромафномиі є головний біль, загальна слабкість, біль у ділянці серця, тремор, парестезії, почуття страху, серцебиття, пітливість. формі захворювання спостерігають стійку гіпертензію без кризового перебіїу. Класичною картиною феохромоцитоми вважають періодичні пароксизми артеріальної гіпертензії, що супроводжуються вегетативними та метаболічний симптомами, нагадуючи ефекти від уведення адреналіну та норадреналін

Природжена дисфункція кори надниркових залоз

  1. недостатність 21-гідроксилази

  2. недостатність 11-бета-гідроксилази

  3. недостатність бета-гідроксистероїдної дегідрогенази

  4. недостатність 17-альфа-гідроксилази з недостатністю 17,20-ліази чи без неї

  5. недостатність 20,22-десмолази (ліпоїдна гіперплазія кори надниркових залоз)

  6. недостатність метилоксидази І і II типу

Синдром втрати солі

поєднання артеріальної гіпотензії з адинамією, ексікозом, фибриллярними посмикуваннями м'язів, розладом серцевої діяльності і порушеннями психіки, обумовлене збіднінням організму солями, переважно натрію і калію, наприклад при рясної блювоті, поліурії.

Адісонічний криз

Дегідратація, гіпотензія, шок пропорційно важкості хвороби. Нудота, блювання на фоні анорексії, втрата маси тіла

Біль у животі, «гострий живіт».Нерозпізнана гіпоглікемія

Нерозпізнана лихоманка. Гіпонатріємія, гіперкаліємія, азотемія, гіперкальціємія, еозинофілія

Гіперпігментація або вітіліго

Інші аутоімунні ендокринні захворювання, гіпотиреоз, гіпогонадизм

Соседние файлы в предмете Эндокринология