Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ukr_Mova_Shpori.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.08.2021
Размер:
55.84 Кб
Скачать

17. Що таке договір? Які види договорів ви знаєте? Чим відрізняються трудовий договір і контракт?

Договір — домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Договори є правовими документами, де сторони визначаються із правами та обов'язками. Укладання договору починають із пропозиції його укласти — направлення оферти. Оферта повинна містити основні умови запропонованої угоди. Прийняття пропозиції другою стороною вважають акцептом (згодою).

Наприклад, при прийомі на роботу укладають трудовий договір між громадянами й організаціями. Одна сторона – громадянин - бере на себе обов'язок виконувати роботу з визначеного фаху, кваліфікації або посади, виконувати внутрішній розпорядок організації тощо. Інша сторона – організація – зобов'язується виплачувати заробітну плату й створити умови для роботи.

Види договору: 1) договір купівлі- продажу, 2) Договір оренди, 3) Договір суборенди, 4) Договір постачання, 5) договір підряду, 6) договір про спільну діяльність, 7) установчий договір, 8) договір про матеріальну відповідальність, 9) трудовий договір, 10) контракт, 11) трудова угода, 12) господарсько-договірні документи.

Різниця між договором і контрактом полягає в наступному:

Договір укладається на невизначений час, а контракт – на певний часовий проміжок.

Контракт з ініціативи наймача може бути розірваний достроково, за договором працівник може бути звільнений тільки на підставах, визначених у Трудовому кодексі.

Працівник не може припинити дію контракту за власним бажанням, на відміну від договору.

Після закінчення терміну дії контракту, роботодавець має право не продовжувати його. За договором працівник може працювати в організації необмежений час.

Контракт передбачає додаткові заходи стимулювання, також у ньому можна передбачити гарантії, що стосуються соціальної сфери.

18. У яких випадках укладається трудова угода? Які реквізити містить цей документ?

Трудова угода укладається між організацією й людиною, яка не працює в цій організації. Коли в організації чи установі бракує фахівців з певної галузі, вона залучає для виконання деяких видів робіт працівників з інших установ.

Трудова угода містить такі реквізити:

  1. назву документа;

  2. дату й місце його складання;

  3. перелік сторін, що уклали угоду;

  4. зміст угоди із зазначенням обов'язків виконавця і замовника;

  5. юридичні адреси сторін;

  6. підписи сторін;

  7. печатку підприємства або організації.

Трудова угода складається у кількох примірниках, один — виконавцеві, інші зберігаються у справах організації-замовника.

19. ПРОТОКОЛ. ВИТЯГ З ПРОТОКОЛУ

Протокол - це один з найпоширеніших документів колегіальних органів. У ньому фіксують хід і результати проведення зборів, конференцій, засідань, нарад. У протоколах фіксуються всі виступи з питань, що розглядаються, і рішення, ухвалені в результаті обговорення. - стислими – містять лише назви обговорених пи­тань та рішення з цих питань; рубрики «Слухали» та «Ухвалили»; - повними – назви обговорених питань, стислий виклад виступів та питань, які ставилися доповіда­чам і виступаючим, рішення з обговорених питань; рубрики «Слухали», «Виступили», «Ухвалили»; - стенографічними – дослівно фіксуються виступи, запитання, зауваження, рішення, пропозиції тощо.

Витяг з протоколу - це коротка форма протоколу. В ньому вказують:

1. Назву виду документа.

2. Порядковий номер.

3. Назву зборів, засідання, наради тощо.

4. Дату проведення, місце проведення.

5. Присутніх.

6. Текст, що складається з розділів "Слухали" і "Ухвалили".

7. Підписи голови й секретаря.

У протоколі роблять помітку про витяг, а також зазначають, кому його вручено чи надіслано.