Добавил:
darkwarius13@gmail.com Рад если помог :). Можешь на почту спасибо сказать Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мизніков Діплом Бакалавр.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.06.2021
Размер:
4.4 Mб
Скачать

1 Аналіз предметної області

1.1 Історія та передумови виникнення оголошень

З давніх давен існує потреба людства у донесенні повідомлення до конкретних слухачів, осіб, груп людей, про якусь подію, дію, в конкретному місці. Для цього ідеально підходить текстовий документ, який містить коротке повідомлення, у котрому міститься різна за призначенням інформація приватного рекламного характеру. Зазвичай дані повідомлення називаються оголошеннями.  

Мета оголошення - це проінформувати певне коло людей про характер оголошення, подію, час, місце дії та засоби організації проведення заходів, умови входу (платний, безплатний).

Сьогодні, у часи інформаційних технологій, подати оголошення стає дедалі простіше. Існують програми платні і безкоштовні, в яких людина може за декілька хвилин по шаблону створити своє унікальне оголошення, слідкувати за його статусом, кількістю переглядів і т.д.

Під час аналізу предметної галузі були розглянуті існуючі проблеми та розроблена концептуальна модель.

Предметна область: система інформаційної підтримки спортивних змагань навчального закладу.

Створення оголошення — це можливість донести інформацію до інших людей, у більшості випадків до цього методу прибігають щоб розповісти інформацію про ту чи іншу спортивну подію, змагання, результат або якісь цікаві факти з життя спортсмена чи його команди.

На зміну друкованим медіа ресурсам, з оголошеннями прийшли радіо та телебачення, а також мас-медіа з власними системами оголошень в інтернеті. У людей завжди виникає необхідність швидко розповсюдити інформацію та отримати результати від перегляду інших людей, швидко продати якусь річ, сповістити про якусь важливу подію, ознайомити людей з важливою інформацією.

1.2 Огляд існуючих рішень

Для розробки системи інформаційної підтримки спортивних змагань, створення стрічки новин орієнтованої на спортивні події для навчальних закладів необхідно зробити огляд уже існуючих рішень.

khibs.ubs.edu.ua – сайт, для навчального закладу ХННI, націлений на інформування студентів про всі новини університету, включиючи спортивні події. На рисунку 1.1 зображена стрічка новин про спортивне життя навчального закладу.

Рис. 1.1 – Стрічка новин про спотивне життя університету ХННІ

Доступ до заповнення стрічки новин є лише у адміністратора медіа-ресурсу, крім цього дана система опубліковує спортивні новини лише про свій навчальний заклад і тільки у тому випадку, якщо команда університету займе якесь призове місце. Недоліками даної системи є:

  • незручний інтерфейс користувача;

  • текст оголошення має погане форматування;

  • оголошення не має чітких рамок, не видно не закінчується одне і починається інше;

  • немає можливості поділитися оголошенням в інший медіа ресурс.

sport-express.ru – сайт, на якому розміщені спортивні оголошення, опитування, статті, фото та відео про спорт у світі. Цей медіаресурс націлений на профейсійні змагання та опублікування дискуссій чи результатів. На рисунку 1.2 зображена публікація статі з КХЛ.

Рис. 1.2 – Стаття з КХЛ сайту sport-express.ru

За допомогою цього сайту можна дізнатися про багато спортивних новин, вступити в дискуссію чи поділитися з друзями. Всі спортивні новини охоплюють сферу професійного спорту, а також тут немає можливості створення власного оголошення. Недоліками цієї системи є:

  • відсутність можливості створення оголошення;

  • насиченість реклам сторонніх ресурсів, що призводить до погіршення сприйняття інформації, та її якості.

sportarena.com – сайт, на якому розміщуються новини спорту, турнірні таблиці, результати змагань, гарячі новини та інший контент зв’язаний зі спортом.

Система націлена на систематизування новин по категоріям, країнам, тегам. Статті подані у доступному вигляді. На рисунку 1.2 зображена стрічка новин даного медіаресурсу. Керівником проекту є Дмитро Копій, а головним редактором Сергій Дрига. В цій системі є сформований колектив редакторів та авторів статей які і наповнюють сайт.

Рис. 1.2 – Стрічка новин сайту sportarena.com

Медіаресурс надає можливість швидко відшукати інформацію про ту чи іншу спортивну подію, проте націлений на професійний спорт. Крім цього оголошення можуть створювати лише ті люди, які отримали особливий доступ до сайту, звичайному користувачу недоступний достпу до створення оголошень. В порівнянні з розроблюваною систему, цей медіаресурс не охоплює аматорські спортивні змагання, які проводяться при підтримці навчальних закладів.

Приведені вище ресурси не охоплюють тієї сфери застосування, на яку розрахована розроблювана система. А також при пошуці прямих аналогів для створення оголошень про спортивні події для навчальних закладів знайдено не було.