Добавил:
darkwarius13@gmail.com Рад если помог :). Можешь на почту спасибо сказать Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсач 5 курс.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.06.2021
Размер:
2.02 Mб
Скачать

РЕФЕРАТ

Курсова робота: ____ стор., ___ рис., ____ табл., ___ додатків, ____ джерел. Графічний матеріал курсової роботи містить ____ плакатів.

Об’єктом розробки є процес інформаційного забезпечення та підтримки масових культурних та спортивних заходів.

Предметом розробки є компоненти системи інформаційного забезпечення та підтримки спортивних змагань навчальних закладів.

Мета роботи –– підвищення ефективності праці робітників спортивних клубів, навчальних закладів та організаторів змагань, підвищення взаємодії між спортсменами, зменшення кількості витраченого часу на створення оголошення про спортивну подію чи про її результат. Створення компонентів інформаційного забезпечення функціонування системи підтримки спортивних змагань навчальних закладів.

Завдання дослідження полягають у розробці основних компонентів інформаційної системи у вигляді:

  • бази даних для зберігання інформації;

  • графічного інтерфейсу користувача.

Методи дослідження – методи структурного і функціонального моделювання програмних веб-систем з інтерфейсом доступу до баз даних, методів управління проектами, методами планування діяльності підприємств, методами структурного моделювання реляційних баз даних. Для дослідження об’єкту розробки також були використані наступні методи: аналізу системи, порівняння, моделювання, синтезу, теоретичного аналізу і синтезу, абстрагування, аналогії, класифікації, узагальнення.

Результати роботи – веб-додаток, за допомогою якого відкривається можливість створювати та розміщувати оголошення, не витрачаючи на це багато часу.

Область застосування – навчальні заклади, спортивні гуртки.

Даний програмний засіб може бути використаний організаторами спортивних подій, учасниками, тренерами, вболівальниками. Користувач цієї системи матиме змогу максимально швидко обрати необхідний шаблон та створити максимально інформативне оголошення з можливістю редагування всіх його елементів, а також розміщення його в стрічці новин та можливістю поділитися ним в інші медіа-ресурси наприклад Twitter, Facebook. Користувач системи має можливість зберегти оголошення у базу даних, та в майбутньому скористуватися ним ще раз.

БАЗА ДАНИХ, СИСТЕМА, АНАЛІЗ, СТВОРЕННЯ ОГОЛОШЕННЯ, СПОРТСМЕН, ТРЕНЕР, МЕДІА-РЕСУРС, ВЕБ-ДОДАТОК, САЙТ, JAVASCRIPT, RUBY ON RAILS

ПЕРЕЛІК УМОВНИХ ПОЗНАЧЕНЬ, СИМВОЛІВ, ОДИНИЦЬ, СКОРОЧЕНЬ І ТЕРМІНІВ

АИС – автоматизована іформаційна система;

БД – база даних;

СУБД – система управління базами даних;

CASE (Computer Aided Software Engineering) – сукупність методів та засобів автоматизованого проектування інформаційних систем;

CDN (Content Delivery Network) – мережа доставки контента;

ERD (Entity Relationship Diagram) – модель даних для опису концептуальних схем предметної області;

HTML (HyperText Markup Language) – мова гіпертекстової розмітки;

HTTP (HyperText Transfer Prorocol) – протокол передачі гіпер-текстових документів;

IIS (Internet Information Services) – web-сервер;

MVC (Model-View-Controller) – архітектурний шаблон для розробки веб сайтів.

SQL (Structured Query Language) – мова структурованих запитів;

URL (Uniform Resource Locator) – уніфікований покажчик ресурсу;

AWS (Amazon Web Services) – комерційна публічна хмара, яка підтримується і розвивається компанією Amazon з 2006 року.

ЗМІСТ

ВСТУП 6

1 АНАЛІЗ ПРЕДМЕТНОЇ ОБЛАСТІ 8

1.1 Історія та передумови виникнення оголошень 8

1.2 Огляд існуючих рішень 9

1.3 Прикладні аспекти системи інформаційної підтримки спортивних змагань 12

1.4. Визначення сфери застосування інформаційної системи 15

1.5. Постановка задачі 16

ВИСНОВКИ 37

ВСТУП

З плином часу, інформаційні технології стали невід’ємною частиною нашого життя, що обумовило їх входження у різні сфери людської діяльності, зокрема у спорт. Це зумовило масштабні зміни  в організації та структурі спортивних подій, адже велику роль в створенні та підтримці суб’єктів спортивної діяльності відіграють системи інформаційної підтримки спортивних змагань, що й підкреслює актуальність теми дослідження. Раніше, основними джерелами інформації були тільки газети, книжки і журнали, потім до них додалося радіо, пізніше телебачення, а з настанням нових інформаційних технологій – інтернет. Але зараз все змінюється, час стрімко летить та їх витісняють нові інформаційні медіа, які вміщують у себе не тільки нові можливості, але й поєднують старі.  Для інформаційного забезпечення населення на передові позиції виходять комп'ютерні технології.

Для того, щоб знайти інформацію людині, потрібний медіаресурс, з якого вона буде зчитувати або переглядати ту чи іншу форму повідомлення, зокрема у виді оголошення чи реклами.

Сьогодні існує безліч закладів фізичної культури і спорту, зокрема, є: спортивні клуби, дитячо-юнацькі спортивні школи, спеціалізовані навчальні заклади спортивного профілю, школи вищої спортивної майстерності, центри олімпійської підготовки, центри студентського спорту вищих навчальних закладів, фізкультурно-оздоровчі заклади, центри фізичного здоров'я населення, центри фізичної культури і спорту інвалідів.

Збільшується актуальність розробки системи інформаційної підтримки спортивних змагань у формі оголошення для подальшої комунікації взаємодії між усіма учасниками даної спортивної події. В програмі буде легко подати оголошення в усі форми мас медіа, буде легко їх бачити на інтернет ресурсах спортивних закладів як спортсменам так і організаторам змагань, тренерам, а також вболівальникам.

Звертаючи увагу на людські потреби в підтримці їх у курсі останніх подій, результатів, цікавих фактів було вирішено створити таку систему. Метою даної роботи є підвищення ефективності праці робітників спортивних клубів та організаторів змагань, підвищення взаємодії між спортсменами, зменшення кількості витраченого часу на створення оголошення про спортивну подію чи про її результат.

Інтерес до спортивних сайтів різко зріс. Інтернет-технології сьогодні виходять на передові позиції, що при створення ефективних систем програмно-методичного та ресурсного забезпечення населення.

Для досягнення даної мети необхідно вирішити наступні завдання:

  • вивчення літератури за темою дослідження;

  • діагностика та аналіз існуючих систем та медіа ресурсів, які орієнтуються на інформаційну підтримку навчальних закладів;

  • вивчення та аналіз проблем та недоліків існуючих систем;

  • створення плану розробки компонентів своєї системи оповіщення;

  • розробка компонентів системи інформаційної підтримки спортивних змагань навчальних закладів;

  • створення документації для використання даної системи.

Об’єктом дослідження є інформаційний простір і множина систем, орієнтованих на сповіщення про спортивні події.

Предметом дослідження є системи, створені для розробки і публікації оголошень про спортивні події, розроблені для навчальних закладів.

Особистий внесок. Постановка і вирішення всього комплексу завдань курсової роботи, створення програмного засобу за допомогою якого можна буде легко та швидко створити сповіщення про будь яку спортивну подію або її результат.

Для розробки системи було вирішено використовувати інструменти для розробки веб сайтів. Система має бути реалізована у вигляді веб додатку спрямована на підвищення ефективності та автоматизації створення спортивних оголошень.

1 Аналіз предметної області

1.1 Історія та передумови виникнення оголошень

З давніх давен існує потреба людства у донесенні повідомлення до конкретних слухачів, осіб, груп людей, про якусь подію, дію, в конкретному місці. Для цього ідеально підходить текстовий документ, який містить коротке повідомлення, у котрому міститься різна за призначенням інформація приватного рекламного характеру. Зазвичай дані повідомлення називаються оголошеннями.  

Мета оголошення - це проінформувати певне коло людей про характер оголошення, подію, час, місце дії та засоби організації проведення заходів, умови входу (платний, безплатний).

Сьогодні, у часи інформаційних технологій, подати оголошення стає дедалі простіше. Існують програми платні і безкоштовні, в яких людина може за декілька хвилин по шаблону створити своє унікальне оголошення, слідкувати за його статусом, кількістю переглядів і т.д.

Під час аналізу предметної галузі були розглянуті існуючі проблеми та розроблена концептуальна модель.

Предметна область: система інформаційної підтримки спортивних змагань навчального закладу.

Створення оголошення — це можливість донести інформацію до інших людей, у більшості випадків до цього методу прибігають щоб розповісти інформацію про ту чи іншу спортивну подію, змагання, результат або якісь цікаві факти з життя спортсмена чи його команди.

На зміну друкованим медіа ресурсам, з оголошеннями прийшли радіо та телебачення, а також мас-медіа з власними системами оголошень в інтернеті. У людей завжди виникає необхідність швидко розповсюдити інформацію та отримати результати від перегляду інших людей, швидко продати якусь річ, сповістити про якусь важливу подію, ознайомити людей з важливою інформацією.

1.2 Огляд існуючих рішень

Для розробки системи інформаційної підтримки спортивних змагань, створення стрічки новин орієнтованої на спортивні події для навчальних закладів необхідно зробити огляд уже існуючих рішень.

khibs.ubs.edu.ua – сайт, для навчального закладу ХННI, націлений на інформування студентів про всі новини університету, включиючи спортивні події. На рисунку 1.1 зображена стрічка новин про спортивне життя навчального закладу.

Рис. 1.1 – Стрічка новин про спотивне життя університету ХННІ

Доступ до заповнення стрічки новин є лише у адміністратора медіа-ресурсу, крім цього дана система опубліковує спортивні новини лише про свій навчальний заклад і тільки у тому випадку, якщо команда університету займе якесь призове місце. Недоліками даної системи є:

  • незручний інтерфейс користувача;

  • текст оголошення має погане форматування;

  • оголошення не має чітких рамок, не видно не закінчується одне і починається інше;

  • немає можливості поділитися оголошенням в інший медіа ресурс.

sport-express.ru – сайт, на якому розміщені спортивні оголошення, опитування, статті, фото та відео про спорт у світі. Цей медіаресурс націлений на профейсійні змагання та опублікування дискуссій чи результатів. На рисунку 1.2 зображена публікація статі з КХЛ.

Рис. 1.2 – Стаття з КХЛ сайту sport-express.ru

За допомогою цього сайту можна дізнатися про багато спортивних новин, вступити в дискуссію чи поділитися з друзями. Всі спортивні новини охоплюють сферу професійного спорту, а також тут немає можливості створення власного оголошення. Недоліками цієї системи є:

  • відсутність можливості створення оголошення;

  • насиченість реклам сторонніх ресурсів, що призводить до погіршення сприйняття інформації, та її якості.

sportarena.com – сайт, на якому розміщуються новини спорту, турнірні таблиці, результати змагань, гарячі новини та інший контент зв’язаний зі спортом.

Система націлена на систематизування новин по категоріям, країнам, тегам. Статті подані у доступному вигляді. На рисунку 1.2 зображена стрічка новин даного медіаресурсу. Керівником проекту є Дмитро Копій, а головним редактором Сергій Дрига. В цій системі є сформований колектив редакторів та авторів статей які і наповнюють сайт.

Рис. 1.2 – Стрічка новин сайту sportarena.com

Медіаресурс надає можливість швидко відшукати інформацію про ту чи іншу спортивну подію, проте націлений на професійний спорт. Крім цього оголошення можуть створювати лише ті люди, які отримали особливий доступ до сайту, звичайному користувачу недоступний достпу до створення оголошень. В порівнянні з розроблюваною систему, цей медіаресурс не охоплює аматорські спортивні змагання, які проводяться при підтримці навчальних закладів.

Приведені вище ресурси не охоплюють тієї сфери застосування, на яку розрахована розроблювана система. А також при пошуці прямих аналогів для створення оголошень про спортивні події для навчальних закладів знайдено не було.