Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 4.-Аналіз ліквідності і платоспроможності.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.05.2021
Размер:
96.77 Кб
Скачать

Тема4. Аналіз ліквідності і платоспроможності

Зміст

  1. Сутність платоспроможності та ліквідності

  2. Аналіз ліквідності балансу

  3. Аналіз показників ліквідності

1. Сутність платоспроможності та ліквідності

В ринкових умовах господарювання ліквідність і платоспро­можність підприємств вважається однією з найважливіших харак­теристик їх діяльності. Вона визначає не тільки взаємовідносини підприємства з партнерами, суб'єктами фінансового ринку, дер­жавою, а й його успішне функціонування чи банкрутство. Резуль­тати аналізу ліквідності та платоспроможності цікавлять перш за все кредиторів підприємства, оскільки це дає відповідь на питан­ня про його здатність погасити свої зобов'язання.

Платоспроможність - це можливість підприємства наявними грошовими ресурсами своєчасно погасити свої строкові зобов'я­зання. При дослідженні поточної платоспроможності порівнюють­ся суми платіжних засобів підприємства зі строковими зобов'язан­нями. До платіжних засобів відносяться: грошові кошти, коротко­строкові цінні папери (які можуть бути швидко реалізовані й перетворені в гроші) та частина дебіторської заборгованості щодо якої є впевненість у надходженні. До складу строкових зобов'язань включаються поточні пасиви, короткострокові кредити банків, кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги, бюджету тошо.

Перевищення платіжних засобів над строковими зобов'язан­нями свідчить про платоспроможність підприємства. Для прове­дення такого розрахунку використовується бухгалтерський баланс. Неплатоспроможність підприємства можна визначити і візуально: відсутність грошей на розрахунковому та інших рахунках в банку, наявність прострочених кредитів банку, позик, заборгованості фінансовим органам, тривале порушення термінів виплати заробіт­ної плати тощо.

Основними причинами неплатоспроможності можуть бути:

  • помилки в розрахунках планових обсягів виробництва і реалі­зації продукції, її собівартості;

  • невиконання планових завдань виробництва і реалізації про­дукції, порушення її структури та асортименту, зниження якості;

  • підвищення собівартості продукції;

  • в умовах конкуренції втрата каналів реалізації і постійних покупців, замовників;

  • неплатоспроможність самих покупців і замовників з різних на це причин;

  • невиконання плану прибутку і нестаток власних джерел фінансування підприємства;

  • інфляційні процеси і податкова політика;

  • значне відволікання коштів у дебіторську заборгованість та у надлишкові виробничі запаси;

  • низьке обертання оборотного капіталу.

Ліквідність — це здатність підприємства розраховуватися за своїми поточними зобов'язаннями шляхом перетворення активів на гроші.

Ліквідність розглядають з двох позицій:

  1. як час, необхідний для продажу активу;

  2. як суму, одержану від продажу активу.

Тому, ліквідність — це здатність підприємства перетворювати свої активи в гроші для покриття своїх необхідних платежів в міру настання їх строків та швидкість здійснення цього.

Отже, поняття платоспроможності та ліквідності підприємства дуже близькі.

Підприємство, поточний капітал якого складається переваж­но із грошових коштів, короткострокової дебіторської заборгова­ності, як правило, вважається більш ліквідним, ніж підприємство, поточні активи якого складаються переважно із запасів.

Наслідками низького рівня ліквідності є нездатність підприєм­ства сплатити свої поточні борги і зобов'язання, що веде, в свою чергу, до обов'язкового продажу довгострокових фінансових вкла­день та активів і, в найгіршому випадку, —до зниження дохідності, до неплатежів і банкрутства.

Важкі наслідки з причини низької ліквідності або її відсутність У клієнта (юридичної особи) мають і кредитори, оскільки відбувається затримання сплати процентів і суми боргу, в крайньому випадку — часткова або повна втрата неповернутого боргу.