Скачиваний:
46
Добавлен:
26.04.2021
Размер:
1.31 Mб
Скачать

Умовну масу лісових вантажів і дров визначає відправник за допомогою спеціальних таблиць у залежності від породи дерева (середньої вологості), розмірів і способу навантаження.

Зниження висоти лісоматеріалів і дров внаслідок ущільнення їх під час перевезення вважається нормальним, якщо воно не перевищує 3см на кожний метр висоти штабеля.

Використання верхньої звуженої частини габариту навантаження (“шапки”) – це прогресивний спосіб навантаження, який дозволяє додатково завантажити у вагон до 15м3 лісоматеріалів. Лісоматеріали, завантажені з “шапкою”, повинні бути підсортовані, щоби у “шапці” було не більше одного розміру за довжиною і не більше двох-трьох суміжних розмірів за товщиною. “Шапку” необхідно формувати до подачі вагонів, що скорочує їх простій під навантаженням.

Забороняється завантажувати з “шапкою” такі лісоматеріали (крім пакетованих): круглий ліс довжиною менше 1,6м у чотиривісні напіввагони; нерівні кряжі; лісоматеріали, просочені або покриті речовинами, які довго не висихають (крім шпал); свіжоокорені лісоматеріали.

Після навантаження лісоматеріалів і дров відправник на крайні торці штабелів (із боку торцевих бортів платформи або торцевих дверей напіввагона) наносить захисне маркування незмивною фарбою: літеру Т, горизонтальна частина якої шириною не менше 5см охоплює верхній ряд колод штабеля на всій його ширині, а вертикальна опускається посередині штабеля зверху вниз на відстань не менше 0,5м. При завантаженні лісоматеріалів до рівня бортів напіввагона, а також короткомірних матеріалів із вертикальним торцюванням на верхню частину кожного штабеля наноситься маркування у вигляді літери X смугами такої ж ширини.

Лісоматеріали і дрова, завантажені у криті вагони, контейнери, а також на відкритий рухомий склад пакетами і з “шапкою”, не маркуються. Якщо вони прибули в критих вагонах із непошкодженими пломбами (ЗПП) або на відкритому рухомому складі без порушення маркування та без пошкодження кріплення пакетів і “шапок”, то видача одержувачу проводиться без перевірки кількості вантажу. У випадку порушення зазначених умов дані, зазначені в накладній, при видачі звіряють із фактичною наявністю вантажу.

10.2.2 Розміщення і кріплення штабелів лісоматеріалів на відкритому рухомому складі

Способи розміщення і кріплення у напіввагонах і на платформах круглого лісу, пиломатеріалів, короткомірних лісоматеріалів, лісоматеріалів у пакетах, а також деревини в хлистах на спеціальних лісовозних платформах приводяться в главі 2 Технічних умов.

Лісоматеріали попередньо сортують і завантажують штабелями вздовж вагона в стик, щоб у вагоні в кожному штабелі було не більше чотирьох суміжних розмірів за товщиною та одного розміру за довжиною. Загальна довжина штабелів не повинна перевищувати при навантаженні на платформи з

базою 9720мм - 14,4м, на платформи з базою 9294мм - 13,9м, у чотиривісні напіввагони – 13,7м.

Допускається розміщувати в одному вагоні штабелі лісоматеріалів різної довжини, причому верхня частина штабеля не повинна бути довшою за нижню. Штабелі більшої довжини розміщують у кінцях вагона, меншої – в середині. Лісоматеріали, які по довжині не вміщуються в кузов напіввагона, перевозяться з одними або двома відкритими торцевими дверима.

При навантаженні лісоматеріалів у напіввагони та на платформи застосовують підкладки і прокладки з дощок або іншого матеріалу некруглого січення (наприклад, обаполу) товщиною 50мм і шириною 150-200мм. Довжина підкладок повинна дорівнювати внутрішній ширині платформи або напіввагона, а довжина прокладок – ширині штабеля. Під кожний штабель круглого лісу на відстані 0,3-0,5м від його кінців (при довжині штабеля 1,6-3м)

і0,5-0,8м (при довжині штабеля більше 3м) укладають дві поперечні підкладки,

апри навантаженні пиломатеріалів – три підкладки. Над підкладками між сусідніми пачками штабеля укладають прокладки такої ж товщини (50мм), а під зовнішні кінці других від підлоги пачок у крайніх штабелях – потовщені прокладки товщиною 130-160мм і шириною 200-250мм.

Якщо штабель лісоматеріалів розділяють на три пачки і більше, під верхню пачку укладаються прокладки з дощок або протесаного обаполу товщиною 50мм. Прокладки, які застосовуються у верхній звуженій частині габариту навантаження, повинні мати довжину 3,0-3,1м і переріз не менше 75x150мм для круглого лісу та не менше 50x150мм для пиломатеріалів.

Стояки встановлюються від кінця штабеля не менше ніж на 180мм (при довжині штабеля до 3м) або на 250мм (при довжині штабеля більше 3м). Дозволяється встановлювати стояки безпосередньо на підлогу напіввагонів з обов’язковою ув’язкою кожного з них дротом діаметром 6мм у дві нитки за дві верхні та нижні лісові скоби або за верхні стоякові скоби і нижні косинки напіввагона. У напіввагонах стояки встановлюються такого перерізу, щоби їх діаметр на рівні верхнього обв’язувального пояса напіввагона становив не менше 100-110мм. Кожна пара протилежних бокових стояків повинна мати верхнє поперечне кріплення, а при навантаженні круглого або напівкруглого лісу і довгомірних пиломатеріалів на платформи – додатково ще й середнє кріплення. Для верхнього і середнього кріплень застосовуються чотириланкові інвентарні стандартні стяжки або дріт діаметром 4-6мм.

Круглий ліс і напівкруглі пластини завантажуються вздовж вагона (рис. 10.11 і 10.12). Комлі та верхівки колод у основному штабелі чергуються поштучно або цілими пачками так, щоби половина комлів була в одну сторону,

аполовина – в іншу. Комлі та верхівки колод у “шапці” повинні чередуватися поштучно. Крайні колоди в рядах, які лежать на прокладках, повинні обов’язково прилягати до стояків, прокладки опиратися на середні і крайні колоди, що прилягають до стояків. Круглий ліс у прямокутній частині габариту навантаження розміщується у двох або більше штабелях до висоти 2,4-2,5м від підлоги вагона. У верхній звуженій частині габариту навантаження укладають ліс “шапкою” висотою не менше 1200мм. Для ув’язування круглого лісу, укладеного в “шапку”, застосовують шестиланкові стяжки і додатково закріпляють “шапки” поперечною обв’язкою із дроту.

Круглий ліс можна відправляти без прокладок у напіввагонах на адресу під’їзних колій одержувачів, які повідомили відправника про згоду на таке навантаження. Свіжоокорені і просочені лісоматеріали огороджують торцевими щитами. Технічні умови встановлюють порядок встановлення таких щитів на платформах і в напіввагонах.

2400-2500

Рис. 10.11 Загальний вигляд платформи, завантаженої круглим лісом:

1 – бокові стояки; 2 – верхнє поперечне кріплення; 3 – обв’язки “шапки”; 4 – середнє поперечне кріплення; 5 – подовжені прокладки; 6 – прокладки; 7 – потовщені прокладки; 8 – підкладки

Рис. 10.12 Загальний вигляд напіввагона, завантаженого круглим лісом:

1– бокові стояки; 2 - верхнє поперечне кріплення; 3 - подовжені прокладки; 4 - обв’язки “шапки”; 5 – дротяні ув’язки “шапки”; 6 – борт напіввагона

Пиломатеріали завантажують таким чином, щоби окремі їх одиниці щільно прилягали одна до одної та до огороджувальних стояків. Якщо дошки не займають усієї корисної ширини платформи, проміжок заповнюють

дошками, поставленими на ребро. Товщина дощок або брусів у кожному ряду штабеля має бути однаковою.

Кожен штабель пиломатеріалів довжиною 2,7-5,0м огороджується з боків двома парами стояків; 5,0-8,0м – трьома і 8,0-12,0м – чотирма (рис. 10.13 і 10.14).

При завантаженні пиломатеріалів у напіввагони в п’ять і більше штабелів стояки, встановлені осторонь від лісових скоб, закріпляються на рівні верхніх і нижніх лісових скоб двома дошками, прив’язаними дротом або прибитими цвяхами до стояків, вставлених у лісові скоби. Завантаживши і закріпивши пиломатеріали в прямокутній частині габариту (до висоти 2,5 - 2,6м від підлоги вагона), у межах його верхньої звуженої частини (вище бокових стояків) формують “шапку” (рис. 10.15). На верхні дошки кожного штабеля укладають по три подовжені прокладки таким чином, щоби їх кінці виступали в обидва боки на 75-100 см. На кінцях подовжених прокладок на відстані не менше 50мм від торців роблять зарубки глибиною 10-15мм для закріплення дротяних ув’язок. У межах звуженої частини габариту навантаження всі дошки укладають впритул одну до одної. При цьому кожну наступну по висоті крайню дошку зміщують на 20-50мм від зовнішнього краю попередньої. Для більшої стійкості штабель розділяють посередині висоти на дві частини за допомогою трьох прокладок перерізом 25x100мм. На кінцях прокладок роблять зарубки для дротяних ув’язок. На дошки у верхній звуженій частині штабеля над подовженими прокладками розташовують поперечні бруски перерізом 50x150мм. Для захисту пиломатеріалів від атмосферних опадів відправник може встановити прикриття (дах) над штабелями, торцеву або бокову загорожу.

Рис. 10.13 Загальний вигляд платформи, завантаженої пиломатеріалом:

1 – бокові стояки; 2 – прокладки; 3 – верхнє поперечне кріплення “шапки”; 4 – верхнє дротяне кріплення стояків ; 5 – подовжені прокладки; 6 – верхні поперечні бруски;

7 – дротяні ув’язки “шапки”; 8 – потовщені прокладки; 9 – підкладки

Рис. 10.14 Загальний вигляд напіввагона, завантаженого пиломатеріалом:

1 – підкладки; 2 – дротяні кріплення крайніх стояків; 3 – верхнє поперечне кріплення; 4 – бокові стояки; 5 – дротяні ув’язки “шапки”; 6 – подовжені прокладки; 7 – верхні

поперечні бруски; 8 – проміжні прокладки; 9 – борт напіввагона

Рис. 10.15 Загальний вигляд “шапки” з пиломатеріалів:

1 – верхні поперечні бруски; 2 – верхні поперечні кріплення; 3 – подовжені підкладки; 4 – бокові стояки; 5 – проміжні прокладки; 6 – дротяні ув’язки “шапки”

Непросочені шпали укладають уздовж чотиривісної платформи в чотири штабелі. Кожні два крайні штабелі розміщують впритул один до одного (в стик), у середній частині платформи шпали укладають упоперек на всій висоті навантаження. У напіввагонах шпали укладають і закріпляють так, як показано на рис. 10.16.

Рис. 10.16 Загальний вигляд напіввагона, завантаженого непросоченими шпалами: 1 – обв’язка “шапки”; 2 – подовжена прокладка; 3 – вертикальна торцівка;

4 – поперечна торцівка; 5 – прокладка; 6 – підкладка

Дрова, баланси та інші вантажі довжиною до 2,8м завантажують уздовж напіввагона з вертикальною суцільною торцівкою дверей і бокових стін. При цьому вихід торцівки над рівнем бортів напіввагона не повинен перевищувати 0,4 повної довжини балансів за умови дотримання габариту навантаження. Баланси торцівки дверей скріплюють один з одним дошкою (обаполом), покладеною з внутрішнього боку, яка опирається на борти напіввагона. Дошка прибивається до двох крайніх і середніх балансів торцівки цвяхами. Дрова і лісоматеріали в чотиривісні напіввагони можна вантажити з подвійною торцівкою.

10.2.3 Особливості перевезення лісоматеріалів у пакетах

Складування і перевезення лісоматеріалів пакетним способом забезпечує комплексну механізацію вантажно-розвантажувальних робіт і складських операцій, знижує простій транспортних засобів, витрати на вантажні операції, підвищує статичне навантаження рухомого складу на 15%, підвищує продуктивність вантажних робіт у 2-3 рази.

Пакетне перевезення забезпечує цілісність лісоматеріалів і запобігає їх “пересортовуванню” при перевантаженні в прямих змішаних залізничноводних сполученнях і вивантаженні на місцях загального користування. Для пакетування лісоматеріалів застосовуються багатооборотні напівжорсткі стропи типів: ПС-01 – для пакетування довгомірних пиломатеріалів, ПС-02 – для формування трапецієподібних пакетів (“шапок”), ПС-03 – для пакетів короткомірних пиломатеріалів (шпал, обаполу, коротких дощок тощо), ПС-04 із середньою стяжкою – для пакетування круглих коротких лісоматеріалів і ПС-05 із середньою стяжкою – для пакетування довгомірних круглих лісоматеріалів.

Напівжорсткий строп складається з двох вертикальних вантажних тяг і двох гнучких горизонтальних стяжок: нижньої несучої і верхньої заключної, що замикає пакет. Ці чотири елементи з’єднані один із одним відрізками круглоланкових ланцюгів. Вантажні тяги мають у верхній частині вушка для застропки і піднімання пакета.

Пакети формують, як правило, до навантаження у накопичувальних кишенях (шаблонах), розміри внутрішнього перерізу яких відповідають поперечному перерізу пакетів. Кожний пакет обв’язується не менше ніж двома стропами. Стропи розміщуються на відстані 0,3-0,5м від кінців пакета і на однаковій відстані від його центру. Пакет пиломатеріалів поділяється на частини двома парами поперечних прокладок (рис. 10.14). При формуванні з пиломатеріалів пакета “шапки” трапецієподібної форми (рис. 10.15) знизу укладають 2-4 ряди дощок товщиною 100мм і поверх них розміщують дві поперечні прокладки довжиною 2,7м і перерізом 75x150мм (100x100мм), а потім формують весь пакет. Верх “шапки” біля стропів скріплюється двома дошками, які прибиваються до верхнього ряду пиломатеріалів цвяхами.

Рис. 10.17 Пакет пиломатеріалів (стропи ПС-01):

1 – ланцюг; 2 – дротяна закрутка; 3 – кільце; 4 – поперечна прокладка; 5 – вушко для підйому

У напіввагони і на платформи пакети завантажують у межах прямокутної форми габариту навантаження, як правило, в два яруси і кількістю штабелів у залежності від довжини пакетів. Перший ярус пакетів встановлюється безпосередньо на підлогу вагона.

Пакети пиломатеріалів, наприклад, розміром 1350×1300мм і довжиною більше 1,5м (рис. 10.18) укладають у напіввагони без стояків і прокладок двома рядами по ширині, двома ярусами по висоті, декількома штабелями по довжині вагона в залежності від довжини пакетів.

Рис. 10.18 Пакет пиломатеріалів трапецієподібної форми (стропи ПС-02):

1 – поперечна прокладка; 2 – ланцюг; 3 – дротяна закрутка; 4 – кільце; 5 – дошка скріплення; 6 – вушко для підйому

Пакети круглого лісу, призначені для укладання у верхньому ярусі вагона, повинні мати зверху закруглену форму з підвищенням до середини в межах габариту навантаження (рис. 10.19).

Для повного використання габариту навантаження заключний ланцюг стропа допускається нарощувати вставкою з дроту діаметром 6мм у чотири нитки. Замикання стропа здійснюється пропусканням вільного кінця ланцюга в петельний замок із наступною фіксацією кінця ланцюга закруткою з дроту (рис. 10.19).

Рис. 10.19 Пакет круглого лісу для укладання у верхньому ярусі вагона (стропи ПС-4): 1 – кільце; 2 – ланцюг; 3 – вушко для підйому; 4 – дротяна

закрутка; 5 – замок із змінним зівом

Пакети з пиломатеріалів розміром 1,35x1,3м укладають у напіввагони двома рядами по ширині, двома ярусами по висоті та декількома штабелями по довжині вагона в залежності від довжини пакетів (рис. 10.20). Над другим ярусом пакетів укладають трапецієподібні пакети – “шапки”, кількість і довжина яких повинні співпадати з пакетами другого ярусу. “Шапки” закріпляють за основні пакети верхнього ярусу за допомогою кінців ланцюгів (рис. 10.20) стропів ПС-02. Ланцюг натягують, протягуючи в два оберти за вушка стропів пакетів, що лежать нижче, і накладають дротяну закрутку.

Рис. 10.20 Загальний вигляд напіввагона, завантаженого пакетами пиломатеріалів: 1 – вушко; 2 – ланцюг для закріплення; 3 – дротяна закрутка

Пакети круглого лісу, обаполу, тарної дошки шириною 2,8м із обв’язкою стропами ПС-04 завантажують у напіввагони двома ярусами по висоті, в один ряд по ширині та декількома штабелями в залежності від довжини пакета. Пакети повинні щільно прилягати один до одного. Під зовнішні кінці крайніх верхніх пакетів з обаполу і тарної дошки укладають поперечні прокладки товщиною 50мм для створення нахилу пакета всередину вагона. Зовнішні кінці крайніх пакетів кріплять зверху поперечними дошками довжиною 1,8-2,2м і цвяхами довжиною 100мм.

Пакети круглого лісу довжиною менше 3 м, пиломатеріалу довжиною 1,5м, окорених або просочених лісоматеріалів, крім шпал (незалежно від довжини), перевозяться в напіввагонах із закритими торцевими дверима з установленням торцевих щитів.

Пакети круглого лісу довжиною 7,6-8м кріпляться чотирма стропами, які розміщуються попарно на рівній відстані від торців пакета. При розміщенні на платформах пакетів першого ярусу кожну пару протилежних бокових стояків ув’язують між собою чотириланковою стяжкою.

Технічні умови передбачають перевезення пиломатеріалів також пакетами, скріпленими брусково-дротяними обв’язками, сталевими стрічками, та пакетів круглого лісу, ув’язаних обв’язками з троса або дроту.

10.2.4 Вимоги техніки безпеки

Стропування круглого лісу необхідно виконувати так, щоби стропи не зісковзували, тому їх підводять під вантаж не ближче ніж за 0,5м від кінця колод. Для попередження розвалу штабелів їх укладають на горизонтальних

площадках і обов’язково встановлюють обмежувальні стояки. Перед початком завантаження лісоматеріалів у рухомий склад, майстер виробничої дільниці зобов’язаний особисто оглянути кожний штабель. Якщо при огляді буде виявлено перекіс штабеля, злам стояків тощо, майстер повинен забезпечити безпечний спосіб навантаження.

Напівжорсткі стропи в пакетах лісоматеріалів повинні щільно затягуватись. Особливо ретельно перевіряється щільність пакетів, які укладаються в другий ярус, а також “шапок”. Кріплення останніх до стропів нижніх пакетів повинно бути надійним. Для кріплення використовуються переносні драбини довжиною 3,75-4м із гачками у верхній частині для зачеплення за борт напіввагона. Не дозволяється обв’язувати пакети стропами, які мають дефекти (тріщини, порушення зварювання, значні деформації тощо).

При вивантаженні лісоматеріалів із вагонів потрібно стежити, щоби виліт стріли крана відповідав масі вантажу на гаку, стропування колод “шапки” здійснювати тільки з драбини, у напіввагонах і на платформах необхідно встановити і закріпити захисні стояки.

При підніманні і опусканні вантажу стропальникам та іншим особам забороняється знаходитися в напіввагонах і на автомашинах. При відкриванні бортів платформ, зрізанні зв’язувального дроту, зніманні стояків робітникам не дозволяється знаходитись у зоні можливого падіння вантажу.

На складі (площадці) між сусідніми штабелями необхідно залишати пожежні розриви шириною не менше 1м, а через 4-6 штабелів – пожежні проїзди шириною не менше 10м. Через кожні 150м уздовж складу влаштовують додаткові пожежні розриви шириною 25-30м. Лісові склади оснащуються протипожежним інвентарем відповідно до діючих нормативів, влаштовуються гідранти водопроводу.

Контрольні питання до теми 10.2

1.Навести класифікацію лісоматеріалів і способи їх зберігання.

2.Як оформляються перевізні документи при перевезенні лісоматеріалів?

3.Як визначається маса лісоматеріалів?

4.В якому порядку навантажуються лісоматеріали у вагони?

5.Навести основні вимоги до розміщення і кріплення лісоматеріалів.

6.Як маркуються лісоматеріали після навантаження у вагони?

7.Як формуються із лісоматеріалів “шапки”?

8.Як формуються із лісоматеріалів пакети?

9.Які застосовуються засоби пакетування лісоматеріалів?

10.Які вимоги техніки безпеки встановлені при перевезенні лісоматеріалів?

Соседние файлы в предмете Грузовые перевозки