Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГтК вопросы.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
09.04.2021
Размер:
224.8 Кб
Скачать

12. Визначити сутність міжбанківських розрахунків та охарактеризувати види кореспондентських розрахунків.

МІЖБАНКІВСЬКІ РОЗРАХУНКИ – система регулювання та здійснення грошових вимог та зобов’язань, що виникають між банками, їх філіями та клієнтами банків. М.р. призначені для здійснення платіжних трансакцій між банками, обумовлених виконанням платежів їх клієнтів, або власних зобов’язань одного банку перед іншим. На основі М.р.: 1) відбувається завершення розрахунків між суб’єктами господарської діяльності з купівлі-продажу товарів (послуг), цінних паперів тощо; 2) здійснюються розрахунки з фінансовими органами щодо сплати податків та інших обов’язкових платежів; 3) реалізуються фінансово-економічні зв’язки між самими банками щодо виконання взаємних зобов’язань.

Основними видами М.р. є: 1) розрахунки на основі організації кореспондентських відносин між банками; 2) розрахунки на основі кореспондентських рахунків, відкритих у центральному банку. Як правило, це повні розрахунки, що виконуються на валовій основі. Їх мож­на характеризувати як платежі-брутто; 3) розрахунки через клірингові установи, які називають платежі-нетто.

Формами проведення М.р. є платежі, здійс­нювані з використанням: в) Системи електронних платежів Національного банку (СЕП); б) власних платіжних систем банківських установ; в) прямих кореспондентських відносин між банками.  Види кореспондентських розрахунків.

У банківській практиці під кореспондентськими відносинами розуміють усі можливі форми співпраці між двома банками, що базуються на чесному і узгодженому виконанні взаємних доручень.

Основними видами кореспондентських рахунків є: 1. «Ностро» – рахунок, відкритий банком у банку-кореспонденті для відображення взаємних розрахунків банків та їх клієнтів. Для банку, який має рахунок «ностро», він є активним, оскільки відображує розміщення коштів у формі банківського депозиту.

2. «Лоро» – рахунок, відкритий банком своєму банку-кореспонденту, на який зараховуються всі одержані або видані за його дорученням суми коштів. 3. «Востро» – рахунок, який банк веде за кордоном у місцевій валюті.

14. Визначити сутність грошового ринку, назвати його суб’єкти , об’єкти, функції.

Грошовий ринок - це особливий сектор ринку, на якому здійснюється купівля та продаж грошей як специфічного товару, формується попит, пропозиція та ціна на цей товар. Грошовий (монетарний) ринок можна визначити як сукупність економічних відносин, що забезпечують урівноваження попиту і пропозиції грошей та формування їх ціни.

Об'єктом грошового ринку є гроші, які продаються і купуються на ньому.

Суб'єкти грошового ринку - це будь-які економічні структури - фірми, сімейні господарства, урядові структури, банки та інші фінансові посередники.

Ключовою функцією грошового ринку є балансування попиту і пропозиції грошей.

Крім того, грошовий ринок виконує наступні функції:

1. Об’єднання невеликих накопичень населення, держави, приватного сектору, іноземних інвесторів та створення потужних грошових фондів; 2. Трансформація цих коштів в позичковий капітал, який забезпечує зовнішні джерела фінансування підприємств (фірм); 3. Спрямування частки коштів на міжбанківський ринок, який забезпечує сталість кредитної системи, а також процес розширеного відтворення через надання опосередкованих позик НБУ; 4. Надання позик державним органам з метою рішення невідкладних завдань.

Соседние файлы в предмете Деньги, кредит, банки