Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГтК вопросы.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
09.04.2021
Размер:
224.8 Кб
Скачать

37. Визначити сутність кредиту і кредитних відносин, назвати об’єкти і суб’єкти.

Кредит - це цінність, що передається одним суб’єктом іншому в позику; це відносини між фізичними або юридичними особами під час надання один одному певних цінностей (грошей, майна) на пев­ний термін за певну плату і за умови повернення.

Суб'єкти кредитування - позичальники (одержувачі кредиту), фізичні та юридичні особи, дієздатні та наділені гарантіями на здійснення кредитних операцій. Суб'єктами кредитування бувають:

- державні підприємства та організації; - кооперативи; - орендатори; - банки; - спільні підприємства; - міжнародні організації та об'єднання; - органи влади.

Об'єкт кредитування - предмет, під який видається позичка:

готова продукція, матеріали, тара, паливо тощо. У торгівлі - товари, що перебувають у товарообороті.

38. Визначити сутність кредиту, дати характеристику формам кредиту

Кредит - це цінність, що передається одним суб’єктом іншому в позику; це відносини між фізичними або юридичними особами під час надання один одному певних цінностей (грошей, майна) на пев­ний термін за певну плату і за умови повернення.

Товарна форма кредиту (завдяки товарній формі кредиту суб'єкти кредитних відносин можуть самостійно розпоряджатися тимчасово вільними ресурсами).

Грошова форма кредиту (найтиповіша, переважаюче використання грошової форми кредиту зумовлюється тим, що гроші є загальним еквівалентом при обміні товарних вартостей, універсальним засобом обігу).

39. Визначити сутність кредиту дати характеристику видам кредиту.

Кредит - це цінність, що передається одним суб’єктом іншому в позику; це відносини між фізичними або юридичними особами під час надання один одному певних цінностей (грошей, майна) на пев­ний термін за певну плату і за умови повернення. Види кредитів :

1. Міжнародний кредит - форма руху позикового капіталу у сфері міжнародних економічних відносин, де кредиторами і позичальниками виступають суб'єкти різних країн. 2. Банківський кредит - наданнябанкому тимчасове користування частини власного або залученогокапіталу - здійснюється у формі видачіпозик, облікувекселівта ін. 4. Комерційний кредит - це товарна форма кредиту, яка визначає відносини з питань перерозподілу матеріальних фондів і характеризує кредитну угоду між двома суб'єктами господарської діяльності. 5. Товарний кредит - товари, що передаються у власність юридичнимчи фізичним особамна умовах угоди, що передбачає відстрочення кінцевого розрахунку на визначений строк та під відсоток. Завдяки товарній суб'єкти кредитних відносин можуть самостійно розпоряджатися тимчасово вільними ресурсами 6. Іпотечний кредит - застава землі, нерухомого майна, при якій земля та (або) майно, що становить предмет застави, залишається у заставодавця або третьої особи. Кредит, отриманий під заставу нерухомого майна 7. Споживчий кредит - кошти, що надаються кредитором (банком або іншою фінансовою установою) споживачеві на придбання продукції. 8. Державний кредит - грошові відносини, що виникають між державою та юридичними й фізичними особами у зв'язку з мобілізацією тимчасово вільних коштів у розпорядження органів державної влади та їхнім використанням на фінансування державних витрат. 9. Міжбанківський кредит - кредит одного банку іншому банку

Соседние файлы в предмете Деньги, кредит, банки