Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПР Тема 2.5. «Регіональні пріоритети культурно-дозвільної діяльності».docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
02.04.2021
Размер:
30.9 Кб
Скачать

Тема 2.5. «Регіональні пріоритети культурно-дозвільної діяльності» Практичне заняття

Мета: сформувати, визначити та надати характеристику регіональним перпективним напрямках розвитку соціально-культурної діяльності.

Завдання

1. Аналітичне дослідження з теми «Аналіз вкладу сфери культури і мистецтв в регіональний розвиток» (проведіть самостійно та сформулюйте своє бачення).

У виставковій залі Миколаївського міського палацу культури і мистецтв, діяльність якого спрямована на збереження та розвиток культурної художньої спадщини, народної творчості миколаївців усіх вікових категорій, подальшу активізацію аматорського мистецтва, виявлення нових художніх надбань, в останні роки було організовано близько 100 виставок та вернісажів, зустрічей з авторами і тематичних заходів. Майновий комплекс кінотеатру «Юність» передано ММПК «Молоджіний» у якості концертної зали, що дало змогу збільшити кількість глядацьких місць та активізувати концертно-видовищну діяльність палацу. Завдання творчого росту професійної, виконавчої майстерності талановитих дітей та юнацтва, вивчення, популяризації сучасного естрадного мистецтва покладено на Муніципальний театр-студію естрадної пісні для дітей, юнацтва та молоді. З метою підтримки існуючих аматорських колективів, виявлення нових самобутніх талантів та заохочення широкого кола бажаючих до аматорського мистецтва, збереження кращих традицій та обрядів українського народу, підтримки нових художніх аматорських колективів та надання методичної та практичної допомоги здійснює свою роботу Міський методичний центр та клубної роботи.

Потужними інформаційними центрами, визнаними на сьогодні кращими в Україні, є 2 бібліотечні системи міста для дітей та дорослих. Щорічно бібліотеки регіону обслуговують понад 470 тис. жителів Миколаївщини. Кількість відвідувань бібліотек складає більше 4 млн на рік. До послуг користувачів 7 млн. 533 тис. друкованих та електронних видань, документовидача складає більше 9 млн. примірників на рік. Інноваційна діяльність Центральної міської бібліотеки для дорослих ім М.Л. Кропивницького 2013 року відзначена перемогою в конкурсі «Внесок у Відкритий уряд» за Програмою інновацій в публічних бібліотеках (м. Орхус, Данія).

З метою розвитку творчих здібностей дітей в місті Миколаєві функціонує оптимальна мережа позашкільних навчальних закладів: 6 музичних шкіл, 3 школи мистецтв та художня школа, діяльність яких спрямована на розвиток музичних здібностей та художнього смаку, реалізацію завдань творчого зросту, професійної, виконавчої майстерності талановитих дітей та юнацтва. Учасниками конкурсів різних рівнів щорічно стають близько 500 вихованців шкіл естетичного виховання, понад 100 – призерами всеукраїнських та міжнародних конкурсів.

Парки культури і відпочинку, до складу яких входять бюджетна установа «Культурно-ігровий комплекс «Дитяче містечко «Казка» та КП «Миколаївські парки», є важливими культурними осередками, які забезпечують організацію дозвілля усіх верств населення – від дітей і підлітків до найстарших миколаївців та гостей міста. БУ «КІК «Дитяче містечко «Казка» – унікальний об’єкт відпочинку й розваг, в якому щороку проводиться близько 1000 культурно-мистецьких заходів, учасниками яких стають понад 250 тис. миколаївців та гостей міста. У грудні 2014 року після перемоги у грантовому конкурсі на реалізацію соціальних проектів «Територія РУСАЛ» відкрито новий об’єкт дозвілля «Планетарій», у якому проведено 340 безкоштовних сеансів для більш ніж 6 тис. маленьких та дорослих глядачів.

Миколаївський зоопарк, який має статус загальнодержавного значення, – визнаний на міжнародному рівні, кращий в Україні, з колекцією, яка налічує 456 видів, утримує 5,524 тис. екземплярів тварин. У цьому унікальному куточку природи зібрана найбільша та найцікавіша колекція диких тварин в Україні. 240 видів занесені до Червоної книги України та Міжнародної Червоної книги.

Соседние файлы в предмете Менеджмент социокультурной деятельности