Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова. ВИКОРИСТАННЯ ІНТЕРАКТИВНИХ МЕТОДІВ НАВЧАННЯ.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.02.2021
Размер:
42.76 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені М. П. ДРАГОМАНОВА

ФАКУЛЬТЕТ ІНОЗЕМНОЇ ФІЛОЛОГІЇ

Кафедра методики викладання іноземних мов

Курсова робота на тему: використання інтерактивних методів навчання у формуванні іншомовної комунікативної компетентності учнів 10 класу на уроках англійської мови в умовах дистанційного навчання

Студента 4 курсу 41АК групи

Факультету іноземної філології

Денної форми навчання

Спеціальності 014 «Середня освіта»

Науковий керівник:

Національна шкала:__________________

Кількість балів: __________________

Оцінка: ЄКТС __________________

Допущений до захисту

«___»__________________року

Завідувач кафедри _____________ ________________________________

(підпис) (наук. ступ., вчене звання, прізвище та ініціали)

Київ – 2021

ЗМІСТ

ВСТУП

Психологи і педагоги усвідомлюють гостру потребу у створенні та реалізації особистісного підходу до учня як одного з принципів організації навчально-виховної роботи. Докорінна зміна освітньої мети переорієнтовує процес навчання на особистість дитини, його гуманізацію.

Особистісно-орієнтоване навчання передбачає організацію навчання на основі глибокої поваги до особистості вихованця, врахування особливостей індивідуального розвитку, ставлення до нього як до свідомого відповідального суб'єкта навчально-виховної взаємодії .

Питання про групову форму навчальної діяльності в психолого-педагогічній літературі посідає важливе місце, так як відкривають для дітей можливості співпраці, відносин, пізнання навколишнього середовища.

Сучасне управління школою в якості одного зі своїх завдань розглядає підвищення ефективності навчального праці в кожну одиницю часу, тобто оптимальну інтенсифікацію праці. До її основних складових належать: підвищення цілеспрямованості навчання, посилення його мотивації, інформаційної ємності змісту освіти, сучасних методів навчання, оновлення методів навчання, активізація темпів навчальних дій, розвиток рефлексивних навичок праці, використання комп'ютерів та інших новітніх інформаційних технічних засобів навчання.

Відповідно до точки зору Ю.К. Бабанського, будь-яка цілеспрямована функціональна саморегульована педагогічна система прагне до оптимальних найкращих результатів навчально-виховного процесу на основі певних критеріїв: досягнення кожним учнем максимально можливого для нього, в даний період рівня успішності, вихованості та розвиненості і відсутність фактів систематичного перевищення учнями і вчителями норм часу. [10] В останні роки в методиці викладання іноземних мов намітилася тенденція до переходу від комунікативного підходу до його різновиду - інтерактивного підходу, який був запропонований західними методистами. Однак, ще не вироблено однозначне розуміння самого терміна «інтерактивний підхід».

Деякі автори ототожнюють його з комунікативним підходом, вважаючи, що «інтерактивна модель оволодіння мовою передбачає, що навчання відбувається під час і в процесі участі в мовних актах (speech events)». Інші визначають інтерактивний метод як модифікований прямий метод, що включає ряд інших методів.

Актуальність даної роботи обумовлена ​​особливим місцем, яке займають методи інтерактивного навчання в сучасній системі освіти.

Об'єктом дослідження є методи інтерактивного навчання.

Предметом дослідження є роль інтерактивних методів на уроках іноземної мови.

Таким чином визначена мета курсової роботи: проаналізувати інтерактивний підхід до навчання, визначити у чому перевага інтерактивних методів навчання по відношенню до традиційних методів.

Для досягнення поставленої мети необхідно вирішити такі завдання:

1. Розкрити сутність і завдання інтерактивних методів

2. Вивчити основні форми, принципи та технології інтерактивного підходу

3. Розглянути організацію навчання по інтерактивним методам

4. Розробити план уроку на основі інтерактивних методів

Теоретична значущість полягає в поглибленому дослідженні інтерактивних методів, їх форм, принципів, технологій спираючись на праці таких дослідників, як: Ю. К. Бабанський, П. І. Підкасистий, В. С. Кукушин і т.д.

Практична значимість полягає в можливості використання даного дослідження в процесі навчання, дослідження допоможуть вчителю поповнити знання про методи інтерактивного навчання для більш успішного просування і підвищення ефективності процесу навчання.

Структура курсової роботи включає в себе вступ, два розділи висновок і додаток. У вступі обґрунтовується актуальність теми, перераховуються мети і завдання, визначаються предмет і об'єкт курсової роботи. У першому розділі розглядаються теоретичні основи інтерактивних методів навчання. У другому розділі ми досліджуємо основні методи, принципи і технології інтерактивного підходу. Висновок містить основні висновки по темі курсової роботи. У додатку представлений план уроку по застосуванню інтерактивних методів на уроці іноземної мови.