Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова. Філософська проблематика Імперія Ангелів.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.04.2020
Размер:
73.49 Кб
Скачать

НАЦІОНАЛЬНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ М. П. ДРАГОМАНОВА

Факультет іноземної філології

Кафедра світової літератури та теорії літератури

Курсова робота

на тему:

«Філософська проблематика роману Бернарда Вербера «Імперія Ангелів»

Студента 2 курсу 21АК групи

Факультету іноземної філології

Денної форми навчання

Спеціальності 014 «Середня освіта»

Гребіненка Є.О

Науковий керівник:

к. філол. наук, доцент

Шуберт А.М

Національна шкала________________

Кількість балів________________

Оцінка ЄКТС ________________

Київ – 2019 рік

Зміст

Зміст 1

Вступ

Бернар Вербер (1961) – один з найпомітніших сучасних французьких письменників ХХІ ст. Твори Вербера - це суміш таких жанрів як наукова фантастика, пригодницький роман та есе. Його книги користуються шаленою популярністю, а аудиторія простирається від Японії до Америки.

Романи Вербера є поєднанням елементів масової та інтелектуальної культури. Одна з формул успіху творів – інтелектуалізація масової культури; письменник робить твір доступним широкому колу читачів – заплутаний сюжет, багато перипетій, і водночас вплетені у текст філософські елементи – різноманітні факти, які потребують осмислення. У текстах романів сполучаються авторські думки і спостереження та погляди відомих філософів, результати соціологічних опитувань, навіть думки пересічних людей та інші елементи наукового і художнього характеру. Наповнення своїх текстів різними запозиченими і власними текстуальними та смисловими вставками з різних культурних джерел дає підстави відносити Б. Вербера до представників постмодерної літератури.

Одна з найпомітніших книг Бернара Вербера – «Імперія янголів» (2000), світовий бестселер (проданий більше ніж п’ятнадцяти мільйонним тиражем), який відзначився читацьким визнанням та літературної нагороди – премії ім. Жюля Верна у жанрі фентезі. Цей роман є характерним щодо складної побудови та сполучення різноманітних філософських та протирічних зв’язків.

Отже, актуальність цієї роботи зумовлена тим, що це – спроба осмислення замаскованих життєвих питань і розмірковувань на прикладі роману «Імперія Ангелів», що дозволить глибше проаналізувати співвідношення проблем, описаних у романі та ототожнити їх співвіднесеність із сьогоденними реаліями.

Метою дослідження є проаналізувати філософську проблематику в романі Б.Вербера "Імперія ангелів".

Реалізація цієї мети передбачає розв’язання таких завдань:

  1. Розглянути ступінь дослідженості філософської проблематики в творі Б.Вербера «Імперія Ангелів»;

  2. Дослідити психологічну проблематику головних героїв;

  3. Виявити сутність конфліктних ситуацій;

  4. З’ясувати філософські функції у романі.

Об'єктом дослідження є роман "Імперія янголів" Бернарда Вербера.

Предметом дослідження роботи є філософські форми та функції у романі Бернарда Вербера «Бернарда Вербера».

Теоретико-методологічною основою дослідження є філософські та теоретичні праці М.Бахтіна, Б.Чичеріна, Л.Балашова, С.Васильєва.

Наукова новизна дослідження полягає у тому, що тут здійснена перша спроба цілісного осмислення філософської проблематики в "Імперії янголів" Б. Вербера через вивчення особливостей бачення моделі світу і конфліктних ситуацій героїв, їх росту чи падіння.

Структура курсової роботи: розробка та дослідження проблематики буде проводитися в курсовій роботі поетапно. У першому розділі буде розглянута детальна біографія Бернарда Вербера із цитуванням та посиланням на його власну автобіографічну книгу. У другому розділі буде аналіз філософської проблематики, аналіз конфліктних ситуації героїв та їхнього психологічного стану. Фундаментальним базисом будуть роботи Чечеріна, Бахтіна, Балашова, а також оригінальний текст роману Бернарда Вербера «Імперія Ангелів».